Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2019,
22.21

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

diamantna liga Pariz

Sobota, 24. 8. 2019, 22.21

4 leta, 8 mesecev

Diamantna liga, Pariz (12/14)

Na diamantni ligi v Parizu zmage številnih favoritov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Elaine Thompson | Jamajčanka Elaine Thompson je na 100 m edina tekla pod 11 sekundami . | Foto Reuters

Jamajčanka Elaine Thompson je na 100 m edina tekla pod 11 sekundami .

Foto: Reuters

Na atletski diamantni ligi v Parizu, kjer ni bilo slovenskih predstavnikov, so zmage zabeležili številni favoriti za svetovno prvenstvo v Dohi. Do konca sezone bosta še dva zaključna mitinga, na finalu si je nastop zagotovila Slovenka Maruša Mišmaš v teku na 3000 m zapreke.

Maja Mihalinec
Sportal Mihalinčeva v Birminghamu tik za odrom za zmagovalce

Ta disciplina je bila tokrat na programu le za moške, kjer je zmagal svetovni podprvak Maročan Soufiane El Bakkali (8:06,64).

Svetovni dvoranski prvak Američan Will Claye, srebrn na prejšnjih dveh olimpijskih igrah in tudi na predlanskem svetovnem prvenstvu, je v troskoku kot prvi v francoski prestolnici preskočil 18 m (18,06 m); pred tem je bil z več kot četrt metra krajšim poskusom v zgodovini pariškega mitinga najboljši svetovni rekorder Jonathan Edwards iz Velike Britanije.

Norvežan Karsten Warholm, svetovni prvak in evropski rekorder, je znova porazil vse tekmece na nizkih ovirah, tokrat za skoraj sekundo (47,26). Olimpijska zmagovalka iz Jamajke Elaine Thompson je na 100 m edina tekla pod 11 sekundami (10,98). Na 200 m je prepričljivo slavil Američan Noah Lyles z rekordom mitinga (19,65).

V skoku s palico sta zmagala, presenetljivo Alysha Newman s kanadskim rekordom (4,82 m) pred Grkinjo Ekaterini Stefanidi (4,75 m), olimpijsko zmagovalko in svetovni ter evropsko prvakinjo, ter aktualni svetovni prvak Sam Kendricks iz ZDA (6,00 m); ta disciplina med moškimi ni štela za diamantno serijo.

Venezuelka Yulimar Rojas je v troskoku, kjer bo v Dohi branila svetovni naslov, potrdila vlogo favoritinje; že v drugi seriji je edina presegla 15 m in si s s 15,05 m priborila zmago. V Riu je bila ta 1,92 m visoka atletinja srebrna na OI, na zadnjih dveh dvoranskih SP pa je osvojila zlato.

Norvežan Karsten Warholm, svetovni prvak in evropski rekorder, je znova porazil vse tekmece na nizkih ovirah. | Foto: Reuters Norvežan Karsten Warholm, svetovni prvak in evropski rekorder, je znova porazil vse tekmece na nizkih ovirah. Foto: Reuters

V uvodni disciplini, v suvanju krogle, je Avstralec Tomas Walsh že v prvi seriji sunil 22,44 m. S tem rekordom mitinga je aktualni svetovni prvak na prostem in dvakratni zaporedni v dvorani slavil dokaj zanesljivo zmago. Prek 22 m je zmogel le še Američan Joe Kovacs (22,11 m), nekdanji svetovni prvak, srebrn na prejšnjih OI in SP.

Nekdanja svetovna prvakinja (2015), Kubanka Denia Caballero, je v metu diska s 66,91 m prepričljivo ugnala najboljšo tekmovalko v tej disciplini v zadnjem slabem desetletju, Dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja Hrvatica Sandra Perković je bila druga s 65,01 m in v tej sezoni ni v tako dominantni formi kot v prejšnjih.

Na 1500 m je za zmago Ronald Musagala izenačil svoj rekord Ugande (3:30,58), dva stadionska kroga je po izjemnem pospeševanju v zadnji metrih vse presenetila Američanka Hanna Green (1:58,39), na enega je bila prva Jamajčanka Stephenie Ann McPherson (51,11), na visokih ovirah pa Daniel Roberts iz ZDA (13,08). Rojak Newmanove Michael Mason je bil pred vsemi v skoku v višino (2,28 m).

Pred zadnjo tekmo lige v Bruslju, ki bo 6. septembra, bo še tekmovanje 29. avgusta na znamenitem Letzigrundu v Zürichu.

Preberite še:

Maruša Mišmaš
Sportal Maruša Mišmaš bo tekla na slovitem mitingu v Zürichu
Maruša Černjul Rio
Sportal Šok za Marušo Černjul: zlom roke in nastop na SP pod vprašajem
Christian Coleman
Sportal Na obzorju je nov dopinški škandal. V težavah je najhitrejši človek na svetu.

 

Ne spreglejte