Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2019,
12.06

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Maruša Mišmaš

Torek, 14. 5. 2019, 12.06

4 leta, 11 mesecev

Mišmaševa v soboto prvič na diamantni ligi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Maruša Mišmaš | Foto Peter Kastelic/AZS

Foto: Peter Kastelic/AZS

Slovenska rekorderka Maruša Mišmaš bo 18. maja v Šanghaju prvič v karieri nastopila na diamantni ligi, najvišji svetovni seriji atletskih mitingov. Na kitajskem bo tekla na 3000 m zapreke, potem pa bo 21. maja nastopila še na močnem mitingu v Nanjingu, nekdanji kitajski prestolnici.

Maruša Mišmaš
Sportal Maruša Mišmaš: Čakala sem in ni mi uspelo

"Po teh dveh tekmah na Kitajskem bom nastopila za svoj ljubljanski klub Mass na evropskem pokalu 25. maja. Če bom dobro tekmovala v Šanghaju, pa se mi potem obetajo tudi nastopi na ostalih diamantnih mitingih," je napovedala Mišmaševa.

V Šanghaju bo po Dohi 3. maja, kjer ni bilo slovenskih tekmovalcev, drugi diamantni miting sezone, sledilo bo še 12 tekem, zadnji bosta 29. avgusta v Zürichu in 6. septembra s Bruslju.

Občutek je povsem drugačen

Štiriindvajsetletna Mišmaševa je že pred tem dobila povabilo za nastop na diamantni ligi, vendar sredi maja 2015 zaradi poškodbe gležnja ni mogla tekmovati v Dohi. Poškodovala se je le nekaj dni prej, 9. maja v Bratislavi, ko je zmagala na 3000 metrov z zaprekami in z 9:35,10 postavila zdaj že nekdanji državni rekord ter izpolnila normi za olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016 in za svetovno prvenstvo 2015 v Pekingu.

"To bo sicer moja prva tekma na diamantnih mitingih, a je povsem drugačen občutek, kot sem ga imela ob prvem povabilu. V teh štirih letih sem tekmovalno in tudi osebnostno dozorela. V tem času se mi je veliko zgodilo v atletiki, tako slabega kot dobrega, a slabe stvari in poškodbe so že kar lep čas povsem za mano."

Maruša Mišmaš | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

Treningi kažejo, da sem bolje pripravljena

Grosupeljčanka je avgusta lani na evropskem prvenstvu v Berlinu v finalu zasedla 11. mesto, nato pa je z 9:28,61 svoj državni rekord 2. septembra na mitingu v nemški prestolnici še izboljšala. Marca letos je na dvoranskem evropskem prvenstvu v Glasgowu v kvalifikacijah na 1500 m za las zgrešila finalni nastop.

"V Šanghaju bo moja prva tekma na 3000 m zapreke po lanski sezoni, ki sem jo končala zelo dobro in želim tako nadaljevati tudi v letošnji. Tudi letošnja dvoranska sezona pozimi je to nakazala. Se pa ne ukvarjam toliko s tem, kaj je bilo ali kaj naj bi bilo. Posvečam se pripravam na sezono in na naslednjo tekmo. Vanjo usmerjam zdaj vso pozornost, da bom čim bolj uspešna. Tudi treningi kažejo, da sem bolje pripravljena, kot sem bila lani v tem času. S trenerjem Tevžem Korentom sva letos več pozornosti posvetila tudi daljšim treningom. Telo se je na to spremembo dobro odzvalo, ostala sem tudi hitra," je pojasnila Mišmaševa.

Letošnja sezona bo imela vrhunec zelo pozno, saj bo svetovno prvenstvo v vroči katarski Dohi med 28. septembrom in 6. oktobrom.

"Sezona bo dolga, SP bo šele v drugi polovici septembra in oktobra. A moji cilji ostajajo isti, kot so bili, nastopiti želim v finalu SP. Dobila sem povabilo za diamantno ligo, zato bom začela zelo zgodaj tekmovati. Kar pa mi tudi ustreza, saj imam rada tekme, rada se dokazujem v najmočnejši konkurenci. In upam, da bom imela teh možnosti letos zelo veliko," je sklenila slovenska rekorderka.

Ne spreglejte