Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
22.40

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tirunesh Dibaba Kenenisa Bekele

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 22.40

7 let, 11 mesecev

GREAT MANCHESTER RUN

Ko je rojakinja napadala njen rekord, je sama slavila v Manchestru

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Svetovna rekorderka v teku na 5000 metrov Tirunesh Dibaba se je po dveh letih premora vrnila na tekmovanja. V Manchestru je zmagala v teku na 10.000 metrov. Med moškimi je to uspelo Kenenisi Bekeleju.

Etiopijca Tirunesh Dibaba in Kenenisa Bekele, oba svetovna rekorderja v teku na 5000 metrov, sta zmagovalca letošnjega cestnega teka v Manchestru. Le nekaj ur po tem, ko je Etiopijka slavila zmago, je njena rojakinja Almaz Ayana napadala njen svetovni rekord na mitingu diamantne lige v Rabatu.

Dibaba je slavila s časom 31:16, kar je dober obet pred nadaljevanjem sezone. Ena največjih tekačic vseh časov želi letos ponovno nastopiti na olimpijskih igrah. V lasti ima tri zlate olimpijske medalje, četrto pa si želi v teku na 10.000 metrov. Etiopija bo v Rio poslala tekmovalke z najhitrejšimi časi sezone, a se Dibaba še ni odločila, kje bo postavljala svoj čim boljši rezultat. "Ne vem še kje, a se bo to zgodilo v roku enega meseca. Pred prvo tekmo sem bila nekoliko nervozna, a sem zadovoljna z zmago. Nisem pričakovala takšnega časa, želela sem le zmagati," je dejala Tirunesh, starejša sestra Genzebe, ki bo prav tako na olimpijskih igrah lovila zlato, a še ni povsem jasno v kateri disciplini.

Bekele pred Kipsangom, oba brez olimpijskih iger?

V močni moški konkurenci je Bekele slavil s časom 28:08, za sedem sekund pa je prehitel Kenijca Wilsona Kipsanga, četrtega najhitrejšega maratonca vseh časov. Bekele mu je pobegnil v zadnjem kilometru in slavil drugo zmago na teku v Manchestru.

Oba omenjena tekača pa bosta ostala brez olimpijskega nastopa v maratonu. Medtem ko se je Kipsang sam odpovedal nastopu v vročih pogojih, ki jih nudi Rio, pa je etiopski zvezdnik pretekli konec tedna izvedel, da je v reprezentanci le kot rezerva. Njegovo tretje mesto na maratonu v Londonu selektorja očitno ni prepričalo.

Ne spreglejte