Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 9. 2021,
13.18

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Berlin maraton Kenenisa Bekele Guye Adola

Nedelja, 26. 9. 2021, 13.18

2 leti, 7 mesecev

maraton berlin

Adola slavil v Berlinu, Bekele se je moral zadovoljiti s tretjim mestom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Guye Adola | Guye Adola je zmagovalec berlinskega maratona. | Foto Guliverimage

Guye Adola je zmagovalec berlinskega maratona.

Foto: Guliverimage

Etiopijec Guye Adola je bil s časom 2:05:45 ure najhitrejši na maratonu v Berlinu. Drugo mesto si je pritekel Kenijec Bethwel Yegon (2:06:14), medtem ko je Adolov rojak in velik favorit Kenenisa Bekele zasedel tretje mesto (2:06:47) ter tako ostal brez tretje zmage v Berlinu.

Po dveletnem premoru in okužbi s covidom-19 pred devetimi meseci je bil Bekele, zmagovalec Berlina v letih 2016 in 2019, skupaj z vodilno skupino zelo hitro na progi. Po 18 kilometrih pa je bil tempo za Bekeleja prehiter. Skupina je s polovico maratona opravila hitreje, kot je bilo pričakovano, v manj kot 61 minutah.

Po okoli 25 kilometrih se je Bekele vrnil med vodilne tekače, ki so plačali ceno hitrega tempa v sončnem vremenu, na koncu pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, medtem ko je Adola slavil prvo zmago na enem izmed najpomembnejših maratonov.

"Od začetka je bil tek res hiter, a vodilna skupina ni uspela držati tega ritma, zato sem izkoristil svojo priložnost in se prebil v ospredje," je po zmagi, ki mu je prinesla 20.000 evrov, dejal 30-letni Adola.

Gotytom Gebreslase je slavila v ženski konkurenci. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gotytom Gebreslase je slavila v ženski konkurenci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V ženski konkurenci je zmaga prav tako odšla v Etiopijo. S časom 2:20:09 ure je zmagala Gotytom Gebreslase pred rojakinjama Hiwot Gebrekidan (2:21:23) in Helen Toya (2:23:05).

"Čeprav je bil to moj prvi maraton, sem tekla za zmago. Proga v Berlinu je zelo lepa, rada bi še tekla tu," je po koncu povedala Gebreslasejeva.

Gebrekidanova ima še vedno v lasti najhitrejši ženski čas maratona, potem ko je lani v Milanu postavila čas 2:19:35 ure.

Preberite še:

tokijski maraton tokio
Sportal Letos ne bo tokijskega maratona, znan nov termin
Ne spreglejte