Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
28. 3. 2015,
8.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kros Geoffrey Kamworor

Sobota, 28. 3. 2015, 8.32

8 let

Kenija pobrala članska naslova, najboljši podmladek ima Etiopija

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kenijca Geoffrey Kipsang Kamworor in Agnes Jebet Tirop sta nova svetovna prvaka v krosu. Najuspešnejša država po osvojenih medaljah je bila tokrat Etiopija.

Geoffrey Kipsang Kamworor je lanskemu naslovu svetovnega prvaka v polmaratonu dodal še naslov svetovnega članskega prvaka v krosu. Mladinski naslov je že imel, saj je pred štirimi leti zmagal v Punti Umbrii. Z zmago je tako postal tretji tekač po Etiopijcih Kekenisi Bekeleju in Gebreju Gebremariamu, ki mu je uspelo osvojiti tako mladinski kot članski naslov.

Gre za enega najbolj perspektivnih kenijskih tekačev, ki nastopa v krosih in cestnih tekih, tekmovanj na stezi pa se v zadnjih nekaj letih izogiba, čeprav so njegovi osebni rekordi zavidanja vredni. Kamworor ima šele 22 let, tako da je pred njim še bogata kariera. Njegov osebni rekord v polmaratonu 58:54 ga že zdaj uvršča na osmo mesto večne lestvice.

Drugo mesto je z osmimi sekundami zaostanka osvojil Bedan Karoki, ki je veljal za prvega favorita, saj je bil najhitrejši na kenijskem prvenstvu, bron pa si je pritekel Etiopijec Muktar Edris. Hagos Gebrhiwet, ki je pred dvema letoma zmagal med mladinci, je ostal brez medalje na četrtem mestu.

Najboljši neafriški tekač je bil na 24. mestu Američan Chris Derrick. Na 22. mestu je bil sicer Turek Polat Kemboi Arikan, ki pa ima kenijske korenine.

Še lani mladinka, zdaj že prvakinja med članicami

Popolno afriško prevlado so občudovali gledalci tudi pri dekletih, kjer so se v prvo deseterico uvrstile zgolj tekačice iz Kenije in Etiopije. Večno rivalstvo se je tokrat na osemkilometrski progi končalo z zmago Kenijke Agnes Tirop, srebro in bron pa sta odšla v Etiopijo, osvojili sta ju Sanbere Teferi in Netsanet Gudeta.

Tiropova ima šele 19 let in je komaj prešla v člansko kategorijo. Na zadnjem prvenstvu pred dvema letoma je osvojila srebro med mladinkami, dvakrat pa je osvojila brona na mladinskem svetovnem prvenstvu v teku na 5000 metrov. "Zelo sem vesela, da sem Keniji pritekla jubilejno 300. medaljo. Ničesar se nisem bala, želela sem teči v svojem ritmu," je po zmagi dejala mlada Kenijka.

Najboljša tekmovalka neafriškega rodu je bila na 18. mestu Britanka Gemma Steel.

Haji najhitrejši mladinec, trojna zmaga Etiopije pri mladinkah

V mladinskih kategorijah so bili najuspešnejši Etiopijci, ti imajo očitno veliko mladih upov, ki prihajajo. Svetovno prvenstvo v krosu je namreč tekmovanje, kjer se številni bodoči superzvezdniki prvič predstavijo in opozorijo nase.

Zlato medaljo med mladinci je osvojil Yasin Haji, ki je bil na izbirni tekmi svoje države drugi, tokrat pa je premagal vse rojake in konkurente z vsega sveta. Pet sekund za njim je zaostal Kenijec Geoffrey Kipkirui Korir, tretji pa je bil njegov rojak Alfred Ngeno. Skupaj s kolegi iz reprezentance sta se Kenijca veselila ekipne zmage.

Med mladinkami so si trojno zmago pritekle Etiopijke, najhitrejša na šestkilometrski progi pa je bila Letesenbet Gidey (19:48). Etiopija se je seveda veselila tudi ekipne zmage.

Najuspešnejša država prvenstva je bila tokrat Etiopija, ki je osvojila pet zlatih, tri srebrne in tri bronaste medalje. Kenija se domov vrača s tremi zlatimi, petimi srebrnimi in eno bronasto, skupno število kenijskih medalj na svetovnih prvenstvih v krosu pa zdaj znaša 304.

Ne spreglejte