Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
23. 8. 2015,
23.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Maruša Mišmaš Tina Šutej Robert Renner

Nedelja, 23. 8. 2015, 23.31

6 let, 7 mesecev

Jamajčanka še šestič zlata, kenijska prevlada na zaprekah, Lavillenie brez zlata

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski rekorder v skoku ob palici Robert Renner je v finalu svetovnega prvenstva osvojil 13. mesto. Ponoči sta bili aktivni Tina Šutej in Maruša Mišmaš.

Slovenski rekorder Robert Renner v finalu skoka ob palici ni ponovil dosežka iz kvalifikacij, kjer je preskočil 570 centimetrov, postavil državni rekord in se z olimpijsko normo neposredno uvrstil v finale.

V konkurenci 16 finalistov je evropski prvak med mlajšimi člani v prvem poskusu preskočil 550 centimetrov, na višini 565 centimetrov pa je bil žal trikrat neuspešen in je prvenstvo končal na 13. mestu.

Presenečenje na vrhu, Lavillenie brez zlata

Presenetljivi zmagovalec je postal mladi Kanadčan Shawnacy Barber, ki je v prvem poskusu preskočil letvico na 590 centimetrih. Prvi favorit in svetovni rekorder Francoz Renaud Lavillenie ga je na tej višini polomil in je osvojil le bron, ki si ga je razdelil s poljskima predstavnikoma. Srebro je osvojil temnopolti Nemec Raphael Marcel Holzdeppe.

Caterine Ibargüen nadaljuje niz nepremagljivosti v troskoku. Kolumbijka je z dosežkom 14,90 metra ubranila naslov iz Moskve. Srebrno medaljo je z novim izraelskim rekordom osvojila Hanna Knyazyeva-Minenko (14,78 m), bron pa olimpijska prvakinja, Kazahstanka Olga Ripakova (14,77 m).

Kenijka po porodu spet na vrhu sveta

V ženskem teku na 10.000 metrov so bili gledalci v Ptičjem gnezdu priča taktičnemu teku, na koncu pa je odločal ciljni šprint. Največ moči je ostalo Kenijki Vivian Cheruiyot, ki se je letos šele vrnila po lanskem porodu, zdaj pa ima v žepu še četrto medaljo s svetovnih prvenstev.

V Berlinu je bila najhitrejša v teku na 5000 metrov, v Daeguju pa je osvojila dvojno krono. Srebrna je bila še v Osaki, tako da ima skupno že pet medalj z največjega atletskega tekmovanja.

Dve medalji ima še z olimpijskih iger. V Londonu je bila srebrna na 5000 in bronasta na 10.000 metrov.

Štirikrat Kenija na vrhu rezultatov teka čez zapreke

Kenijski tekači so še enkrat dokazali, da so rojeni za tek čez zapreke. Osvojili so prva štiri mesta, Američan Evan Jager, ki naj bi jim pripravil presenečenje, pa v zadnjem krogu taktičnega teka ni imel nikakršnih možnosti. Ko so Kenijci potegnili 300 metrov pred ciljem, je bilo vprašanje le še, kako si bodo razdelili medalje.

Počasnejši tek je šel na roko Ezekielu Kemboiju, ki je v zaključku izjemno hiter. Čeprav v letošnji sezoni ni blestel, je v Pekingu pokazal rojakom, da ostala kralj te discipline. Zmagal je s časom 8:11,28 in osvojil neverjetni četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka oziroma kar sedmo zaporedno medaljo na svetovnih prvenstvih. Pred štirimi zlatimi je osvojil še tri srebrne.

Srebro je osvojil mladi Conseslus Kipruto, bron pa izkušeni Brimin Kipruto. Brez medalje je na četrtem mestu ostal Jairus Birech, ki je bil v zadnjih dveh sezonah najbolj prepričljiv.

Drugi je bil mladi

Mišmaševa blizu rekorda, Šutejeva brez uvrstitve

Maruša Mišmaš je zelo dobro nastopila v predteku na 3000 metrov z zaprekami. Čeprav se ji ni uspelo prebiti v finale najboljše petnajsterice, je s časom 9:37,73 dokazala, da bo v prihodnosti igrala eno glavnih vlog v slovenski atletiki. Za državnim rekordom, ki ga je dosegla 9. maja letos v Bratislavi je zaostala dve sekundi in pol, a si je v tistem teku poškodovala gleženj, zaradi česar je izgubila več kot mesec treninga. Nastop v Pekingu je bil daleč najboljši po poškodbi. Grosupeljčanka je končala na 21. mestu med 45 tekmovalkami.

Razočaranje pa je doživela druga slovenska predstavnica tretjega dne Tina Šutej. Slovenska rekorderka v skoku ob palici je namreč izpadla že na začetni višini 430 centimetrov in je tako ostala brez rezultata.

Ne spreglejte