Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Haile Gebrselassie Tirunesh Dibaba

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 18.34

8 let

Dibaba rekordno, Gebrselassie poražen, a tudi z rekordom

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nedeljo je na ulicah Manchestra potekal tek na 10 kilometrov. Med dekleti je z rekordom proge zmago slavila Tirunesh Dibaba, med moškimi pa je zmagal Ugandec Moses Kipsiro.

Trikratna olimpijska prvakinja Tirunesh Dibaba je zaradi poškodbe izpustila letošnji londonski maraton, a je na Otok prišla dober mesec kasneje in z rekordom proge in najboljših izidom letošnje sezone zmagala na uličnem teku v Manchestru. Desetkilometrsko progo je pretekla v času 30:49, konkurente pa pustila kar minuto in pol za seboj. Začela je počasi, kasneje pa stopnjevala tempo. Drugih 5 km je pretekla v izjemnih 15:09. Če bi začela hitreje, bi morda lahko napadla tudi svetovni rekord Paule Radcliffe, ki znaša 30:21. "Začela sem počasi, ker je rahlo pihalo. S časom sem zadovoljna, saj sedaj že treniram za sezono na stezi. Napada na svetovni rekord nisem načrtovala, a sem dobila motivacijo za prihodnjič," je dejala svetovna rekorderka v teku na 5000 metrov, ki se še ni odločila, ali bo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Moskvi nastopila v dveh disciplinah: "Zagotovo bom nastopila v teku na 10.000 metrov, če bom tekla tudi na 5000 m pa se še nisem odločila." Drugo mesto v Manchestru je osvojila Latvijka Jelena Prokopčuka, tretja pa je bila francoska maratonska rekorderka Christelle Daunay.

Kipsiro uresničil sanje, največji aplavz Gebrselassiju

O moškem zmagovalcu je odločal ciljni šprint, ki gaje dobil Ugandec Moses Kipsiro. Za sekundo je ugnal drugega najhitrejšega maratonca vseh časov, Kenijca Wilsona Kipsanga. Večjega aplavza kot prva dva pa je bil deležen legendarni Etiopijec Haile Gebrselassie, ki je končal na tretjem mestu, s časom 28:00 pa je za skoraj minuto popravil svetovni rekord v kategoriji starejših od 40 let.

"Želel sem jima uiti, a to ni bilo možno, saj sta bila tekmeca izredno močna," je dejal nekdanji večkratni svetovni rekorder, ki je diktiral tempo skoraj celotno progo: "Vedel sem, da v zaključku ne bom imel možnosti. Moj problem dandanes ni vzdržljivost, temveč hitrost za zaključni šprint." Gebrselassie je na teku v Manchestru sicer zmagal že petkrat. Tokratni zmagovalec Kipsiro je z zmago uresničil sanje iz mladosti: "V letih 1992, 1993, ko sem bil otrok, sem slišal za Haileja Gebrselassija. Od takrat sem vedno sanjal, da bom nekoč tekmoval z njim. Je velik tekač. V čast mi je bilo teči ob njem."

Ne spreglejte