Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
30. 6. 2016,
14.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Amsterdam 2016 atletika evropsko prvenstvo

Četrtek, 30. 6. 2016, 14.30

6 let, 6 mesecev

Predstavitev atletske reprezentance pred odhodom na EP

Devetnajst slovenskih atletov na EP po pet finalnih nastopov

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
EP Amsterdam slovenska reprezentanca | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Na Fakulteti za šport v Ljubljani se je predstavila večina od devetnajsterice atletov, ki bodo konec prihodnjega tedna zastopali barve Slovenije na evropskem prvenstvu v Amsterdamu.

Evropsko prvenstvo, potekalo bo od 6. do 10. julija, bo mesec dni pred olimpijskimi igrami v Riu predstavljalo prvi vrhunec atletske sezone, za marsikoga iz slovenske ekipe pa kar najpomembnejšo tekmo leta.

Slovenija v Amsterdam potuje s številčno ekipo, ki jo sestavlja sedem atletov in 12 atletinj. Vodstvo Atletske zveze Slovenije si želi pet uvrstitev v finale, kar je realen cilj. Medalja bi bila kljub dobri pripravljenosti nekaterih posameznikov veliko pozitivno presenečenje.

Ekipa mlada, a ne neizkušena

V slovenskih atletskih vrstah je opaziti menjavo generacije, večine nosilcev preteklih uspehov ni več v ekipi, a to ne pomeni, da je brez izkušenj. O tem priča dejstvo, da je med potniki kar deset tekmovalcev, ki so nastopili že na zadnjem evropskem prvenstvu v Zürichu, kjer je bilo 15 slovenskih predstavnikov.

Na zadnjem evropskem prvenstvu v Zürichu sta najboljši uvrstitvi dosegla Primož Kozmus in Martina Ratej. Oba sta bila šesta. | Foto: Reuters Na zadnjem evropskem prvenstvu v Zürichu sta najboljši uvrstitvi dosegla Primož Kozmus in Martina Ratej. Oba sta bila šesta. Foto: Reuters

Nov sistem Sloveniji omogočil štiri dodatna mesta

"V letošnjem letu je Evropska atletska zveza uvedla nov sistem uvrščanja na EP. Najprej je postavljena norma, ko se proces konča, pa so dodali še sistem kvot za posamezne reprezentance. Zato se je od nedelje do danes marsikaj spremenilo, s petnajstih izpolnjenih norm pa smo prišli na 19 tekmovalcev, ki bodo nastopili na EP. Dobili smo še štiri dodatna mesta. Verjamem, da smo sposobni doseči pet finalnih nastopov, nikogar pa ne želimo obremenjevati z medaljami," je dejal predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo.

Nagovor predsednika AZS Romana Dobnikarja:

Renner, Janežič in Šutejeva napovedali finale

Skakalca ob palici Robert Renner in Tina Šutej sta napovedala finale, prav tako šprinter Luka Janežič, med tistimi, ki so na predstavitvi manjkali, pa sta kandidata za finale vsaj še slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej in rekorder v teku na 800 metrov Žan Rudolf. Presenetita lahko še skakalka v višino Maruša Černjul in tekačica Maruša Mišmaš

"Za mano je dober prvi del sezone, nastopi so bili boljši kot v preteklih letih. Prvi cilj je uvrstitev v finale, potem pa bomo razmišljali naprej," je dejal slovenski rekorder Renner. V isti disciplini bo nastopila Šutejeva, ki letos prav tako lepo stopnjuje formo: "Tudi moja sezona je dobra. Želim priti v finale, tam pa napasti državni rekord."

Mladi Luka Janežič je v življenjski formi. | Foto: Peter Kastelic Mladi Luka Janežič je v življenjski formi. Foto: Peter Kastelic

"Pripravljen sem najbolje do zdaj, zato merim na finale, tam pa je vse mogoče," je pojasnil Janežič, ki je pretekli teden izboljšal državni rekord v teku na 400 metrov na 45,22.

Evropsko prvenstvo se začne v sredo, 6. julija, prva od Slovenk pa bo nastopila Barbara Špiler v metu kladiva. Prvenstvo bomo podrobno spremljali na Sportalu.

Slovenska reprezentanca v Amsterdamu:

Moški (7):
400 m – Luka Janežič (Kladivar)
800 m – Žan Rudolf (Mass), Jan Petrač (Mass)
polmaraton – Anton Kosmač (AK Velenje)
kladivo – Nejc Pleško (Olimpija)
kopje - Matija Kranjc (Mass)
palica – Robert Renner (Kladivar)

Ženske (12):
100 m – Maja Mihalinec (AK Velenje), Sabina Veit (AD Štajerska)
200 m – Maja Mihalinec (AK Velenje), Sabina Veit (AD Štajerska)
100 m ovire – Marina Tomič (Kladivar)
3000 m zapreke – Maruša Mišmaš (Mass)
polmaraton - Sonja Roman (AD Štajerska)
višina – Maruša Černjul (Kladivar)
daljina - Neja Filipič (Kronos)
troskok – Petra Koren (Kronos)
palica – Tina Šutej (Mass)
disk – Veronika Domjan (Ptuj)
kladivo – Barbara Špiler (Brežice)
kopje – Martina Ratej (Kladivar)

Ne spreglejte