Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 7. 2014,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sergej Bubka Renaud Lavillenie

Nedelja, 27. 7. 2014, 12.29

8 let

Bubka mu je ukradel rekord, on pa si je sredi štadiona prižgal cigareto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kraljica športov je poskrbela za ogromno nepozabnih scen. Ena izmed najbolj mogočnih je bil čarobni večer v Rimu, ko sta si svetovne rekorde kradla ter izmenjevala Sergej Bubka in Thierry Vigneron.

Pred 30 leti, zgodilo se je 31. avgusta 1984, je več kot 50 tisoč ljubiteljev atletike na olimpijskem štadionu v Rimu spremljalo poslastico. Skok s palico je atraktivna disciplina z dih jemajočimi velemojstri, ki poletijo v neslutene višine. Takrat sta se udarila izjemno razpoložena Sergej Bubka in Thierry Vigneron. Ukrajinec iz Donecka, ki je branil barve Sovjetske zveze, je francoskemu tekmecu želel dokazati, da je nesporni vladar skoka s palico.

Pred nastopom v Rimu je tistega leta trikrat izboljšal svetovni rekord, ki je bil prej ravno v lasti Vignerona. Svetlolasi Francoz je bil zelo navezan na italijansko prestolnico, saj je 1. septembra 1983 preskočil 583 centimetrov ter postavil svetovni rekord. Nato pa je na sceno stopil neustrašni Bubka. Konec maja 1984 je v Bratislavi skočil 585 centimetrov ter se prvič vpisal v knjigo svetovnih rekordov. Kaj hitro je dvakrat popravil dosežek, 2. junija je v Parizu zmogel 588, 13. julija v Londonu pa že za tiste čase imenitnih 590 centimetrov. Svet se je klanjal Sergeju, ki pa tistega leta ni mogel pokazati vsega, kar zna, na najbolj pomembnem tekmovanju.

Vigneron iztrgal rekord iz rok Bubke, a ...

Bubka se zaradi bojkota Sovjetske zveze in večine vzhodnoevropskih držav ni mogel udeležiti poletnih olimpijskih iger v Los Angelesu. Vigneron je takrat v ZDA osvojil bronasto medaljo in zdelo se je že, da njegova zvezda počasi ugaša. Nato pa je prišel čas, ko je v Rimu potekal večer Golden Gala, na katerem se je zbrala smetana svetovne atletike. Francoz je navdušil in preskočil 591 centimetrov. Še petič v karieri je postal svetovni rekorder.

Izzval je Bubko, ki mu je želel takoj vrniti udarec. In uspelo mu je. Ni preteklo prav veliko časa, ko se je na seznamu svetovnih rekordov ponovno izpisalo njegovo ime. Vigneron je postal preteklost, zdaj je Sergej preskočil 594 centimetrov. Atletika ne pozna veliko večerov, ko sta bila v isti disciplini postavljena dva svetovna rekorda, za nameček od različnih športnikov. Tokrat je bilo tako. Občinstvo je uživalo.

Francoz pokadil cigareto, Bubka izboljševal rekord za rekordom

Zdaj je bil izzvan Vigneron. Hitri rekord Bubke, svetovnega prvaka iz Helsinkov (1983), ga je tako zmedel, da je sredi štadiona iz torbe potegnil zavojček cigaret. Prižgal je cigareto in jo nervozno kadil, vmes pa pogledoval proti novi znamki, ki jo bo treba preskočiti za izboljšavo svetovnega rekorda.

Takrat so bile nikotinske razvade še dovoljene na vrhunskih športnih dogodkih, prizor francoskega kadilca se je po zaslugi televizijskih kamer občinstvu vtisnil globoko v spomin. Pozneje so se stvari na tem področju seveda temeljito spremenile.

Tako kot tudi v skoku s palico, kjer je postal Bubka nenadkriljivi vladar. Še tistega večera je v Rimu skušal preskočiti čarobno mejo šestih metrov, a ni bil uspešen. Podobno je želel tudi Vigneron, a se je letvica še vedno znašla na tleh.

Na dosežek, s katerim je presegel šestmetrski mejnik v atletiki, je moral Bubka počakati do 13. julija 1985. Takrat je pisal zgodovino v Parizu. Nato se je era njegovih veličastnih rekordov le še nadaljevala, saj je do leta 1994, ko je v Sestrieru preskočil 614 centimetrov, svetovni rekord izboljšal kar 12-krat.

Spomin na epski obračun s Francozom Vigneronom je ostal kot eden najbolj prijetnih v zgodovini kraljice športov, je pa država galskih petelinov končno pokazala zobe tudi njegovemu rekordu. Resda v dvorani, a vseeno.

Lavillenie po 21 letih čakanja postavil novi svetovni rekord

Sredi letošnjega februarja je Renaud Lavillenie v Donjecku, simbolika je popolna, saj se je v tem mestu, kjer v zadnjih mesecih potekajo srditi spopadi med proruskimi uporniki ter ukrajinsko vojsko, rojen Bubka. V Donjecku je Bubka leta 1993 postavil svetovni dvoranski rekord (615 centimetrov), zdaj se je od njega poslovil.

Francoz, ki je leta 2012 v Londonu osvojil zlato olimpijsko medaljo, je preskočil 616 centimetrov. Vse skupaj se je dogajalo le tri dni pred revolucijo, ki je Ukrajino potisnila na rob državljanske vojne. Tako visoko kot Renaud ni s palico skočil še noben Zemljan. Zdaj mora 27-letni Lavillenie ponoviti podvig le še na zunanjih tekmovališčih, kjer je do zdaj zmogel le 602 centimetra. Rekord Bubke, ki je star že 20 let, je tako v resni nevarnosti.

Če se Lavillenie po svetovnem rekordu (želel je preskočiti 621 centimetrov, a si po grdem padcu poškodoval levi gleženj) ne bi poškodoval, bi morda postal svetovni rekorder tudi na odprtem, tako pa bo treba na naslednika Bubke še malce počakati. Zadnji, ki je izboljšal njegov rekord na zunanjih tekmovališčih, je bil Vigneron. Pred okroglimi 30 leti.

Ne spreglejte