Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
29. 8. 2013,
20.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zürich Shelly-Ann Fraser-Pryce Usain Bolt

Četrtek, 29. 8. 2013, 20.52

8 let

Bolt slabo štartal, Bondarenko hitro obupal v lovu na rekord

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na razprodanem štadionu Letzgrund v Zürichu je bil finalni miting letošnje diamantne lige, ki je dal prve končne odgovore o skupnih zmagovalcih serije najmočnejših atletskih mitingov na svetu.

Prvi zvezdnik mitinga Usain Bolt na najkrajši razdalji ni pretirano navdušil. Od vseh šprinterjev je najslabše začel, a je kmalu vse ulovil in zmagal s časom 9,90. Njegov rojak Nickel Ashmeade je bil drugi (9,94), Američan Justin Gatlin, ki se je veselil zmage v skupnem seštevku diamantne lige, pa tretji (9,96).

Izjemno zanimiv je bil moški tek na 400 metrov. Po razočaranju v Moskvi, kjer je ostal brez medalje, se je za silovit napad odločil olimpijski prvak Kirani James in v ciljni ravnini nevarno ogrozil odličnega Lashawna Merritta, a je svetovni prvak v zadnjih metrih odbil napad in zmagal s časom 44,13.

Američan Nick Symmonds je izkoristil odsotnost svetovnega prvaka v teku na 800 metrov Mohameda Amana iz Etiopije in zmagal s časom 1:43,56. V disciplini, ki ni štela za točkovanje diamantne lige, je bil drugi Marcin Lewandowski, s časom 1:43,79 je postavil tudi osebni rekord. V teku na 1.500 metrov je še en poraz doživel svetovni prvak Asbel Kiprop, ta je po tekmi v Moskvi izgubil precej forme. Za več kot tri sekunde ga je prehitel njegov rojak Silas Kiplagat in zmagal s časom 3:30,97. Tekači so se pomerili še v teku na 3.000 metrov z zaprekami, kjer so glavni favoriti spet ostali brez zmage. Svetovni prvak Kenijec Ezikiel Kemboi je bil tako šele 10., svetovni podprvak Conseslus Kipruto pa je še ujel tretje mesto, ki mu je prinašalo zmago v skupnem seštevku. Zmagal je Hillary Yego (8:08,03), ki je bil najhitrejši že pretekli teden v švedski prestolnici.

Bondarenko le enkrat poskusil na višini svetovnega rekorda

Trojno zmago Američanov so gledalci na razprodanem štadionu videli v teku na 110 metrov z ovirami. S časom 13,12 je bil najhitrejši svetovni prvak David Oliver, sledila pa sta mu Ryan Wilson in Jason Richardson.

Napad na svetovni rekord je napovedal Bogdan Bondarenko v skoku v višino. Ukrajinec si je zmago zagotovil že po uspešnem skoku prek 233 centimetrov, nato pa je letvico takoj postavil na višino svetovnega rekorda (246 centimetrov). V prvem poskusu je bil daleč od uspeha, letvico je podrl že z roko, z zahvalo občinstvu pa je naznanil, da ne namerava nadaljevati kariere. Svetovni prvak je tudi zmagovalec skupnega seštevka diamantne lige.

Nekoliko presenetljivo je v skoku v daljino zmagal Južnoafričan Zarck Visser, ki je z rezultatom 832 centimetrov postavil osebni rekord. V metu diska je svetovni prvak, Nemec Robert Harting, moral priznati premoč Estoncu Gerdu Kanterju, ta je zmagal z metom, dolgim 67,02 metra.

Jamajčanka potrdila šprintersko prevlado

Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce, trikratna svetovna prvakinja, je tudi tokrat dokazala, da je trenutno najboljša šprinterka na svetu. V teku na 200 metrov je brez težav zmagala, semafor pa se je ustavil pri času 22,40. V zadnji disciplini večera, štafetnem teku 4 x 100 metrov, je nastopila še enkrat, a so bile članice ameriške štafete hitrejše. S časom 41,67 so postavile tudi rekord diamantne lige in rekord mitinga.

Kenija je očitno dobila novo serijsko zmagovalko v teku na 800 metrov. Do svetovnega prvenstva nepoznana Eunice Sum je zmagala tretjič zapored. Začela je z nepričakovano osvojitvijo zlate medalje v Moskvi, zdaj pa si je z zmagama v Stockholmu in Zürichu priborila še prvo mesto v točkovanju diamantne lige. Na mitingu Weltklasse je slavila s časom 1:58,82.

Defarjevi težko pričakovan etiopski obračun

Težko pričakovan obračun dveh svetovnih prvakinj v dolgih tekih je dobila Meseret Defar. Etiopijka je dokazala, da je v teku na 5.000 metrov upravičeno svetovna prvakinja. Zmagala je s časom 14:32,83 in rojakinjo in veliko rivalko Tirunesh Dibabo, ki je v Moskvi osvojila krono v teku na 10.000 metrov, prehitela za slabi dve sekundi. Kenijka Mercy Cherono je bila tretja. Defarjeva si je priborila tudi skupno zmago v točkovanju diamantne lige.

Zuzana Hejnova v letošnji sezoni ostaja neporažena v teku na 400 metrov z ovirami. Zmagala je s časom 53,32, v skupnem seštevku pa je v sedmih tekmah zbrala maksimalno število točk (32).

Marija Abakumova dokazuje, zakaj je bila nad bronom v Moskvi zelo razočarana. Pred dnevi je postavila najboljši izid sezone na svetu, tudi tokrat pa je bila razred zase. Njen najdaljši met je meril 68,94 metra, svetovno prvakinjo Christino Obergföll, ki je bila druga, pa je premagala za več kot pet metrov in pol. V skoku ob palici je zmagala Nemka Silke Spiegelburg (479 centimetrov), v skoku v daljino pa Britanka Shara Proctor (688 centimetrov).

Ne spreglejte