Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
26. 9. 2014,
22.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

svetovni rekord Wilson Kipsang Roman Kejžar Jure Košir

Petek, 26. 9. 2014, 22.13

6 let, 7 mesecev

Bo v Berlinu še sedmič padel maratonski svetovni rekord?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vse je nared za 41. izvedbo berlinskega maratona. V nedeljo bo vsa pozornost usmerjena v rezultat zmagovalca. Bomo dobili novega svetovnega rekorderja?

Proga berlinskega maratona vela za najhitrejšo na svetu. Zadnjih pet svetovnih rekordov je bilo postavljenih v Berlinu. Aktualnega, ki znaša 2;03:23, je lani postavil Kenijec Wilson Kipsang. Letos ga ne bo na štartu, a to ne pomeni, da rekord ne bo ogrožen.

Oči bodo uprte predvsem v njegovega rojaka Dennisa Kimetta, ki je lani z rezultatom 2;03:45 postavil rekord proge v Chicagu in postal tretji najhitrejši maratonec v zgodovini. Je tudi tekač, ki je z najhitrejšim časom pretekel svoj prvi maraton – leta 2012 je v Berlinu ob svojem debiju tekel neverjetnih 2;04:16. "Vem, da sem dobro pripravljen. Pred nedeljsko tekmo sem zelo samozavesten. Če bodo pogoji pravi, lahko pade svetovni rekord," je na predstavitvi najboljših letošnjih udeležencev povedal 30-letni Kimetto.

Prvič se bo z berlinsko progo spopadel Emmanuel Mutai, ki je z osebnim rekordom 2;03:52 prav tako med kandidati za novega svetovnega rekorderja. Čeprav ima le 21 let, pa ima že veliko izkušenj z berlinsko progo Geoffrey Kamworor. Aktualni svetovni prvak v polmaratonu je predlani in lani osvojil tretje mesto, letos želi še višje: "Tukaj se počutim kot doma. Za menoj so uspešni treningi, tako da računam na zmago." S kenijsko falango se bo za najvišja mesta bojeval še Tsegaye Kebede. Izkušeni Etiopijec je nastopil že na 18 maratonih, le na treh pa ni stal na zmagovalnih stopničkah.

V Berlinu tudi slovenska rekorderja

Berlinski maraton je vse bolj priljubljen tudi med Slovenci. Lani jih je nastopilo skoraj 300, letos pa bo bržkone številka še višja. Med njimi bosta tudi slovenska maratonska rekorderja Roman Kejžar in Helena Javornik.

Kejžar je svoj zadnji maraton na velikih tekmovanjih odtekel prav v Berlinu na svetovnem prvenstvu leta 2009. Čeprav je aktivno kariero že končal, je v njem tlela želja, da odteče še en maraton. Ponudila se mi je priložnost, da teče v Berlinu, ni se ji mogel upreti. Spremljali bomo še en zanimiv slovenski nastop, saj se bo z maratonsko razdaljo prvič spoprijel nekdanji smučarski as Jure Košir.

Utrinki z lanskega berlinskega maratona:

Get in the mood for the BMW BERLIN-MARATHON 2014 from SCC EVENTS on Vimeo.

Ne spreglejte