Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
26. 9. 2015,
21.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Martina Ratej Primož Kozmus Velenje

Sobota, 26. 9. 2015, 21.51

8 let

Balkanation: zmaga Slovenije pred majhnim številom gledalcev

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Atletska reprezentanca Slovenije je ubranila lansko zmago na drugem ekipnem balkanskem prvenstvu. Na velenjskem štadionu Ob jezeru se je zbralo zelo malo gledalcev.

Po lanski zmagi v Ljubljani je Slovenija postala ekipna balkanska prvakinja tudi letos v Velenju. V 18 disciplinah je zbrala 176 točk in se veselila pred Turčijo (150 točk) in sosednjo Hrvaško (149 točk). Nastopile so reprezentance iz šestih držav.

"Danes je bil v ospredju ekipni duh. Mi smo uživali na tekmi. Vesel sem, da smo ubranili zmago in še enkrat dokazali, da smo najboljši na Balkanu. Mlada generacija dobro prevzema svojo vlogo, kar me še posebej veseli. Užival sem v vlogi navijača in nisem pogrešal tistega tekmovalnega občutka. Žal pa je težko privabiti gledalce na tribune, atletika še ni na tej ravni," je po zmagi dejal kapetan reprezentance, nekdanji olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva, Primož Kozmus.

Močna ekipa osvojila devet zmag

Kljub poznemu terminu je Slovenija nastopila v najmočnejši postavi. Manjkal ni praktično nihče od zdravih atletov. To pa bi težko rekli za druge reprezentance, ki so bile precej okrnjene, manjkal je tudi napovedani najboljši letošnji tekač v teku na 800 metrov na svetu Bosanec Amel Tuka.

Slovenski atleti in atletinje so dosegli osem posamičnih zmag in eno štafetno. Maja Mihalinec s časom 11,53 in Gregor Kolalovič z 10,88 sta slavila na 100 metrov, Martina Ratej je bila najdaljša v metu kopja (52,56 metra), kjer je Slovenija unovčila jokerja in osvojila dvojne točke, dvojne točke je pritekel tudi Jan Žumer (21,40) v teku na 200 metrov, kjer je zmagala tudi Sabina Veit (23,70) , Tina Šutej (400 centimetrov) in Robert Renner (520 metrov) sta bila pričakovano najboljša v skoku ob palici, Maja Bedrač pa v skoku v daljino (597 centimetrov). V mešani štafeti 4 x 100 metrov so bili najhitrejši Mihalinčeva, Žumer, Veitova in Kokalović.

Ratejeva sezono že pozabila

"Letošnja sezona je že pozabljena, ne oziram se več nazaj. Bila je slaba, a ko padeš v krizo, je težko priti ven. Gledam naprej, prihodnja sezona je zelo pomembna, saj je olimpijska. Želim spet dosegati rezultate kot lani in se dobro uvrstiti v Riu. Današnja tekma je bila namenjena predvsem druženju ob koncu sezone. Vsak seveda želi prispevati čim več točk, a je po eni strani težko tekmovati, ko so misli že na dopustu," je dejala Ratejeva, ki ni imela konkurence.

Slovenska rekorderja Žan Rudolf in Luka Janežič pa sta si nekaj zasluženih počitnic po uspešni sezoni in svetovnem prvenstvu v Pekingu že privoščila. "Na tekmo se je bilo po odmoru težko pripraviti, a smo se bodrili med sabo. Noge so bile sicer prazne, a danes je bila pomembna ekipna zmaga," je dejal Rudolf, ki je v teku na 800 metrov osvojil drugo mesto.

"Na tekmo se nisem posebej pripravljal, nekaj treningov sem naredil predvsem zato, da se ne bi poškodoval. Po izjemni sezoni sem bil potreben sprostitve in počitka, tako da si bom zdaj vzel še kakšen teden prosto. Prihodnje leto želim potrditi normo za olimpijske igre, glavni cilj pa bo evropsko prvenstvo na prostem, kjer bi rad posegel po višjih mestih," je dejal Janežič, ki je letos popravil državni rekord v teku na 400 metrov.

Kakšna bo prihodnost balkanskega ekipnega prvenstva še ni povsem jasno, bilo pa je slišati nekaj kritik na čas in sistem tekmovanja.

Ne spreglejte