Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 4. 2017,
13.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

1

Natisni članek

Pravni telefon Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 16. 4. 2017, 13.30

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Na parkirišču bloka, kjer živi, ne more parkirati. Kaj lahko stori? #PravniNasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

1

pravni nasvet pravo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralec se je obrnil na nas s težavo: na parkirišču bloka, v katerem živi, parkirajo stanovalci sosednjih blokov, poleg tega se na njem igrajo starši z otroki. Moti ga vpitje ter metanje žoge v zid in avtomobile. Stanovalci bloka imajo zaradi tega težave s parkiranjem, je zapisal. Sprašuje, kaj lahko storijo. 

Zanima me, kaj lahko storimo stanovalci, ki imamo stanovanja obrnjena na parkirišče, a ga ne samo naši, ampak tudi stanovalci sosednjih blokov uporabljajo kot igrišče in parkirišče. Vse dneve se na parkirišču zbirajo starši z otroki, pri tem vpijejo, zabijajo žoge v zid, žoge letijo tudi na avtomobile. Starši ob tem nenehno vpijejo in nam želijo onemogočiti, da bi kot stanovalci parkirali svoj avto na parkirno mesto. Naj povem, da gre za približno od pet do deset staršev in približno 20 otrok. Ko jih opomniš, se samo smejijo.
Bralec

Spoštovani,

v omenjenem primeru gre za parkirišče, ki je na podlagi stanovanjskega zakona skupni del oziroma skupni prostor določene stavbe in kot tak tudi naveden v zemljiški knjigi. Solastninsko pravico na takšnem parkirišču (to mora biti zemljiškoknjižno urejeno) imajo etažni lastniki stavbe, ki ji takšno parkirišče pripada, in to v sorazmerju z velikostjo svoje etažne enote (stanovanja), gledano na celotno stavbo. 

Iz navedenega izhaja, da so etažni lastniki solastniki parkirišča, to pa pomeni, da ga lahko uporabljajo samo oni, tretje osebe lahko takšno parkirišče uporabljajo samo na podlagi dovoljenja etažnih lastnikov. V vašem primeru naj bi parkirišče uporabljali tudi starši in otroci sosednjih blokov, ki pa za to nimajo vašega dovoljenja. V takšnem primeru jih je treba najprej opomniti, da naj se odstranijo s parkirišča, z argumentom, da to ni njihova lastnina. Če tega ne storijo, je treba poklicati policijo, da naredi zapisnik o tem dogodku.

Policijski zapisnik lahko uporabite kot dokaz

Policija sicer ne bo rešila omenjene civilnopravne problematike (razen še bi šlo za nasilje), je pa policijski zapisnik dokaz v civilnem postopku. Tega je treba v omenjenem primeru sprožiti proti osebam, ki brez vašega dovoljenja uporabljajo parkirišče v solasti etažnih lastnikov.

Tu je mišljena predvsem tožba na prepoved motenja lastninske oziroma solastninske pravice. Na podlagi te sodišče določeni osebi oziroma določenim osebam prepove motenje drugih oseb v izvrševanju njihove lastninske oziroma solastninske pravice.

S takšno tožbo je mogoče zahtevati tudi povračilo škode od oseb, če so izpolnjene zakonsko določene predpostavke za to.


Pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav.

Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravne situacije z vprašanjem, na katerega bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon d.o.o. Družba TSmedia d.o.o. ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov. 



 

Ne spreglejte