SiolNET. Siol Plus
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na listu špinače vzgojili utripajoče človeško srce #video

0,30

termometer

Ameriškim znanstvenikom je uspelo na listu špinače vzgojiti mini različico delujočega človeškega srca, kar odpira nove možnosti v medicini pri regeneraciji tkiv, je objavil National Geographic.

Znanstveniki so že do zdaj lahko ustvarjali večje človeško tkivo v laboratorijih s posebnimi tehnikami, kot je tridimenzionalno tiskanje. A vedno znova so se spopadli z izzivom ustvarjanja občutljivih kapilar, ki oskrbujejo tkivo s kisikom in hranilnimi snovmi, je v študiji opisal soavtor Joshua Gershlak s politehnike Worcester v Massachusettsu. "Brez mreže žilnih kapilar tkivo odmira," je povedal.

V poskusu s špinačo pa so uporabili žilni sistem, ki ga v listih uporablja rastlina za prenos vode in hranil do svojih celic. S pomočjo tega sistema so poustvarili tudi poti oskrbovanja celic tkiva s krvnimi celicami.

Iz lista špinače so v laboratoriju odstranili rastlinske celice, preostalo ogrodje žilnega sistema iz celuloze pa so lahko potem uporabili za svoj "krvožilni sistem". Ogrodje žilnega sistema, ki je ostalo od lista špinače, so nato "namočili" v kulturo živih človeških celic, ki so okoli tega žilnega ogrodja začele oblikovati tkivo. Ko so celice špinačno ogrodje spremenile v neke vrste mini srce, so znanstveniki v žilni sistem spustili tekočine in mikrozrna, da so pokazali, da bi krvne celice dejansko lahko krožile po tem sistemu.

Ekipa je prepričana, da bi ta način lahko uporabili pri regeneraciji oziroma popravljanju številnih tkiv v telesu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin