Vladala je Sloveniji, zdaj pa životari #NaDanašnjiDan

Na današnji dan leta 1994 so se na Bledu Liberalnodemokratska stranka, Demokratska stranka, Socialistična stranka in Zeleni - ekološko socialna stranka združili v Liberalno demokracijo Slovenije (LDS).

Katarina Kresal je postala predsednica LDS, ko je ta stranka že doživljala zaton. Leta 2011 je pod njenim vodstvom stranka izpadla iz parlamenta. LDS zdaj životari na političnem obrobju.

Katarina Kresal je postala predsednica LDS, ko je ta stranka že doživljala zaton. Leta 2011 je pod njenim vodstvom stranka izpadla iz parlamenta. LDS zdaj životari na političnem obrobju. Foto: STA

Predsednik LDS je postal Janez Drnovšek, ki je bil prej predsednik Liberalnodemokratske stranke (to je nekdanja mladinska organizacija ZSMS). LDS je Sloveniji – z izjemo nekaj mesecev leta 2000 – vladala vse do leta 2004, ko jo je na volitvah premagala SDS Janeza Janše.

LDS je svoja zlata leta doživljala v času, ko jo je vodil Janez Drnovšek. LDS je svoja zlata leta doživljala v času, ko jo je vodil Janez Drnovšek. Foto: Reuters

Razkol v LDS

V opoziciji se je stranka, ki je bila vajena vladati, razklala. Del članov je ustanovil stranko Zares, kjer je imel glavno besedo nekdanji vplivni generalni sekretar LDS Gregor Golobič, del je prestopil v SD Boruta Pahorja, del pa je ostal v LDS.

LDS je iz nekdanje mogočne stranke postala vse bolj obrobna stranka. Leta 2011, ko jo je vodila Katarina Kresal, je celo izpadla iz parlamenta in postala nepomembna zunajparlamentarna stranka. Trenutni predsednik LDS je nekdanji poslanec Anton Anderlič.

Trumanova doktrina

Še slabšo usodo je doživel Zares, ki je leta 2011 prav tako izpadel iz parlamenta in se je jeseni 2015 samorazpustil.

Na današnji dan leta 1947 je bila v ZDA razglašena Trumanova doktrina (poimenovana po takratnem demokratskem ameriškem predsedniku Harryju Trumanu), s katero so hoteli Američani zaustaviti širjenje komunizma. 

Demokrat Harry Truman je postal predsednik ZDA po smrti Franklina D. Roosevelta. Demokrat Harry Truman je postal predsednik ZDA po smrti Franklina D. Roosevelta. Foto: Getty Images

V doktrini so Američani poudarili, da bodo pomagali vsem državam, v katerih bo komunistična oborožena manjšina želela zrušiti oblast večine. 

Neposredni povod za doktrino je bila grška državljanska vojna (med letoma 1946 in 1949), v kateri so grški komunisti želeli z orožjem zrušiti zakonito grško vlado.

Ameriška pevka in igralka

Na današnji dan leta 1946 se je rodila ameriška igralka in pevka Liza Minnelli

Gregorjevo – praznik zaljubljencev

Danes goduje Gregor, zavetnik glasbenikov, učiteljev, šolarjev in učenjakov. Gregorjevo, ko se ptički ženijo, je tudi star slovenski praznik zaljubljencev.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Leta 1365 so na Dunaju ustanovili univerzo, kamor so dolga stoletja po znanje hodili tudi študenti iz slovenskih dežel. 

Leta 1838 se je rodil angleški kemik William Henry Perkin, ki je odkril škrlatno barvilo.  

Leta 1881 se je rodil turški politik Mustafa Kemal Atatürk.  

Leta 1894 so v ZDA začeli v stekleničkah prodajati pijačo kokakola.  

Leta 1922 se je rodil ameriški pisatelj in pesnik francoskih korenin, bolj znan kot Jack Kerouac (pravo ime Jean-Louis Lebris Kerouac), najbolj znan po romanu Na cesti.  

Leta 1945 je v nacističnem koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen umrla nemška judovska najstnica Ana Frank, znana po svojem dnevniku – Dnevniku Ane Frank.  

Leta 2003 je zaradi posledic atentata umrl srbski premier Zoran Djindjić.

Sorodne vsebine

Komentarji

11
  • Nitram / 12.03.2017. ob 08:56

    Tri dni nazaj sem videl Velikega Ivana Zidarja na Polikliniki v invalidskem vozičku,ves zabuhel in rdeč,kisik maska in povite roke.To je plačilo za ropanje.Vse te lopove ki so ropali Slovenskega delavca čaka tak beden konec.Vse se enkrat plača.Kako bedno ga je bilo videti,še riti si ne more sam obrisati.

  • pavel / 12.03.2017. ob 08:44

    a ona životari hahahahaha--životariš ti, ki si to napisal

  • Kritik / 12.03.2017. ob 08:23

    Če ona životari, potem sem jaz Jovanka :) - denar imata na varnem ....

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano