SiolNET. Siol Plus Kolumne
3,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sendvič z dvojno fu**ing moralo, prosim #kolumna

3,96

termometer

sendvič |  | Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kaj neki bi Slovenci z raznimi Boscaroli, Akrapoviči in Pečečniki? Pa z njihovimi letali, izpušnimi cevmi in - bog ne daj - igralnimi avtomati? Slovenija je našla tržno nišo! Naš najbolj vroč izvozni artikel je postala dvojna morala.

Kot pri večini velikih zgodb o uspehu se tudi to ni zgodilo čez noč. 28 let je trajalo. Brez izdatne pomoči države pa ne bi uspelo. A prišli smo do patenta z veliko dodano vrednostjo! V nasprotju z Akrapovičevim "auspuhom"', ki so ga že zdavnaj skopirali Kitajci, je naša dvojna morala namreč odporna proti ponaredkom.

Kot bi državico z okoli 95 tisoč espeji, deželo, v kateri je samozaposlen vsak osmi, kolektivno obnorel zaposlitveni oglas za delo na Dvojni morali d.o.o. - v resnici gre za nabiralnik s povsem nejasnim lastništvom. "Smo mlada, motivirana in hitro rastoča ekipa. Ponujamo ti delo za nedoločen čas, osebno mentorstvo, stimulativno okolje in hitro napredovanje." Njihov vpliv se širi tako hitro, da morda sploh niste opazili, kako zelo relativno se zdi vse domače in globalno dogajanje te dni, če ga le spremljaš z varnega naslanjača na sončni strani Alp.

Medtem ko se nam je moralni relativizem že čisto snel z verige ali pa prav zato, "se nam barabe vračajo kot herpes", je v oddaji Argument slikovito povedala pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič.  | Foto: STA , Medtem ko se nam je moralni relativizem že čisto snel z verige ali pa prav zato, "se nam barabe vračajo kot herpes", je v oddaji Argument slikovito povedala pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič. Foto: STA ,

1234 Novice Slovenski politik zaradi kraje sendviča tudi na svetovnih naslovnicah #video

Prehvaljena pesem bi pri nas verjetno naletela na uničujoče kritike

Prestižna podelitev oskarjev, na primer. Berem, da sta Lady Gaga in Bradley Cooper v noči na ponedeljek za posebej čustveno izvedbo svojega velikega hita Shallow dobila stoječe ovacije. A se, pod vtisom "burnega" dogajanja na Emi 2019, kar hitro ujamem pri razmišljanju, da bi tako prehvaljena pesem z besedilom "in the sha-ha, sha-la-la-la-low" pri nas verjetno naletela na uničujoče kritike zaposlenih na Dvojni morali d.o.o.

Hitro bi jo pospravili v neslavni predal skupaj s pesmijo Čukov "in zapel ti bom ša la la, ša la la la la la la la" ali s pesmijo Bela noč, v kateri Jan Plestenjak skupaj celih 45 sekund (preverjeno) prepeva nič drugega kot "o oooo oooo oooo, o oooo oooo oooo".

Lea Sirk jih je tako "fasala", ker je preveč neposredna

Sem malo nesramen, kaj? Pravzaprav niti ne. To dokazuje zgodba Lee Sirk z letošnje Eme. Medtem ko ameriška zvezdnica Ariana Grande v svetovno znanem hitu Side to side že od leta 2016 prepeva o spolnem odnosu, po katerem naslednji dan težko normalno hodi, se je Slovenija ves teden precej histerično spraševala, ali stavek "ne morem fu**ing verjeti" res spada na slovenske glasbene odre. Čeprav v tem primeru več kot očitno ni bil mišljen kot kletvica, uperjena proti komu drugemu, ampak kot sleng, torej moderen način za izražanje velikega presenečenja.

Lea Sirk jih je tako "fasala", ker je preveč neposredna, ker ji je tisto, kar si misli, ušlo v eter. Toliko huje, ker je šlo za eter javne televizije z nadvse posvečenim vzgojnim in izobraževalnim poslanstvom. Zmagovalca Eme, Zala in Gašper, pa sta jih medtem "fasala", ker sta preveč hipijevska, preveč vase zaprta čudaka, s preveč nedizajnersko obleko in čisto preveč melanholično zmagovalno pesmijo. Kot da melanholija, pregovorno rezervirana za slovenski film in slovensko glasbo, na vsake toliko desetletij ne bi smela postati globalni glasbeni trend.

Morda pa so jima na Dvojni morali d.o.o. v resnici bolj zamerili dejstvo, da Lei Sirk tiste kvazikletvice nista prav nič zamerila. Ja, kakšna umetnika pa sta potem, se je več kot 23 let po "used se gor na štango, bova tko hitrej pršla" in dobrih 14 let po "izbrala si bom fanta, tizga tavelizga, saj brizgalna ta njegova res najlepše brizga" spraševala vsa slovenska moralna policija.

Medtem ko jetra odraslega človeka dve steklenici piva razgradijo v največ osmih urah, lahko pa tudi bistveno prej, je interna preiskava proti Robertu Mundi na PU Maribor potekala deset dni. Nekdo v policiji je pač presodil, da pozornost javnosti hlapi še dosti hitreje od alkohola. | Foto: STA , Medtem ko jetra odraslega človeka dve steklenici piva razgradijo v največ osmih urah, lahko pa tudi bistveno prej, je interna preiskava proti Robertu Mundi na PU Maribor potekala deset dni. Nekdo v policiji je pač presodil, da pozornost javnosti hlapi še dosti hitreje od alkohola. Foto: STA ,

Robert Munda Novice Bi moral šef mariborskih policistov po tem, ko je vozil pijan, odstopiti? #Argument

Ji je pa v istem tednu kar nekako ušlo dejstvo, da šef NLB zase javno zahteva pol milijona letne plače. Torej trikrat višjo plačo, kot jo je imel do zdaj. S tem, da od zadnje državljanske injekcije v NLB, ko smo jo iz svojih žepov rešili s kar 1,5 milijarde evrov, ni minilo niti 23 niti 14, ampak komaj pet let. In veste kaj? Ob tem ni nihče rekel niti "pa ne morem fu**ing verjet". Aha, saj res ... Vmes smo banko, rešeno z okoli štirimi milijardami našega denarja, za šestkrat manjši znesek prodali in zdaj apetiti njenega šefa niso več naša skrb. Kako dobro!

Dokazov, kako vroč izvozni artikel je dvojna morala, imamo še in še

Medtem ko se nam je moralni relativizem že čisto snel z verige ali pa prav zato, "se nam barabe vračajo kot herpes", je v oddaji Argument slikovito povedala pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič. Dokazov, kako vroč izvozni artikel je dvojna morala, imamo še in še. Na eni strani te palice je poslanec vladajoče LMŠ Darij Krajčič, ki ga je iz državne politike čez noč odnesla anekdota o ukradenem sendviču. Na drugi strani pijani šef mariborskih kriminalistov Robert Munda, ki mu je pred tedni alkotest pokazal enkrat čez dovoljeno mejo in je, čeprav v disciplinskem postopku, še naprej na položaju.  

Tako pa nam ostane, dragi moji, samo to, da se najbolj priljubljeni predsednik vlade po Janezu Drnovšku v imenu nesrečne makete, za še bolj nesrečnih 130 tisočakov čim prej odreče morda celo najbolj učinkovitemu ministru svoje vlade. | Foto: STA , Tako pa nam ostane, dragi moji, samo to, da se najbolj priljubljeni predsednik vlade po Janezu Drnovšku v imenu nesrečne makete, za še bolj nesrečnih 130 tisočakov čim prej odreče morda celo najbolj učinkovitemu ministru svoje vlade. Foto: STA ,

Blaž Brodnjak Posel danes Šef NLB bi trikrat višjo plačo

Mojstri preusmerjanja pozornosti vrgli kost za glodanje

Medtem ko jetra odraslega človeka dve steklenici piva razgradijo v največ osmih urah, lahko pa tudi bistveno prej, je interna preiskava proti Robertu Mundi na PU Maribor potekala deset dni. Nekdo v policiji je pač presodil, da pozornost javnosti hlapi še dosti hitreje od alkohola.

Nam pa so medtem mojstri preusmerjanja pozornosti vrgli še kost za glodanje. Češ, Mundo je kritične noči ustavil 33-letni prometni policist, ki je bil v preteklosti osumljen korupcije. Hm, morda česa ne razumem, a kako že to spremeni dejstvo, da je imel Munda v noči na 8. februar, tik pred kulturnim praznikom, okoli dveh zjutraj v litru izdihanega zraka 0,51 miligrama alkohola? Če bi dobri policist Munda naslednje jutro pošteno povedal, da je to storil Prešernu v čast, bi mu na Dvojni morali d.o.o. morda še oprostili. Tako pa ...    

Mirko Mayer Planet TV Mirko Mayer: Ni teme ali funkcije v državi, ki bi v Argumentu imela protekcijo #video

Če imamo dvojno moralo, lahko imamo tudi dvojne cene

Tako pa nam ostane, dragi moji, samo to, da se najbolj priljubljeni predsednik vlade po Janezu Drnovšku v imenu nesrečne makete, za še bolj nesrečnih 130 tisočakov čim prej odreče morda celo najbolj učinkovitemu ministru svoje vlade. In da bo dvojni morali zadoščeno, pusti čisto pri miru tistega nesrečnega zunanjega ministra, ki je te dni še bolj nesrečno molčal, ko je šef britanske diplomacije o Sloveniji pred njim povsem nesrečno govoril kot o "nekdanjem vazalu Sovjetske zveze".

In veste kaj? Če že imamo to našo dvojno moralo, se po mojem mnenju tudi nimamo kaj dosti pritoževati čez dejstvo, da imamo tudi dvojne cene in da je enaka steklenička enakega parfuma v Avstriji pol cenejša kot pri nas. Da ne bi morda spet kdo rekel "ne morem fu**ing verjet"!? Ne, bodimo raje ponosni, da 230 let po francoski revoluciji Slovenci danes bolj kot kadarkoli prej živimo Voltairov stavek, "da se v dobri politiki najde tudi skrivnost, kako ravnati, da bodo od lakote umirali celo tisti, ki z obdelovanjem zemlje živijo druge". Pa dober tek!     

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin