SiolNET. Siol Plus Kolumne
Veronika Podgoršek
Veronika Podgoršek
O kolumnistu
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Očkova princeska: Če moj oče ne bi bil moj oče, bi zagotovo bil moj mož

0

termometer

"Joj, ti kreten, pusti, pusti, ti ne veš, kako je treba s tem." "Bo že moj oče to naredil in uredil."

"Moj oče to res obvlada in razume." "Moj oče že ve." "Ko boš ti toliko v življenju naredil, kot je moj oče." "Greva na vikend, oče mi je dal ključe." "Moj oče mi bo posodil avto, da bova lahko šla, saj veš, da ta tvoj, ni ravno udoben." "Moj oče mi bo posodil denar, da si bova lahko privoščila malo boljše stanovanje, kot je tole tvoje."

Skratka: OČE JE ZAKON!

O očkovih princeskah Ko so moški v odnosu priča takim stavkom svojih partneric, se upravičeno sprašujemo/jo, kdo v tem odnosu so svoji partnerici oni in kdo so te ženske? Od kod prihajajo? Ob tem, ko pogosto slišijo tudi, da bi si njihova draga želela takšnega, kot je njen oče, ne manjka veliko, da prav zares ne slišijo še stavka: "Če moj oče ne bi bil moj oče, bi zagotovo bil moj mož." To so očkove princeske!

Te princeske izhajajo iz družin, kjer je odnos med mamo in očetom slab in hčerka v zakonskem odnosu nadomesti mamin lik. Oče začne svoje moške potrebe po pozornosti zadovoljevati pri hčerki, namesto da bi jih iskal pri svoji ženi. Ob tem je deklica s strani očeta deležna povsem prevelike in neprimerne pozornosti.

Princeska ostane brez mame S strani mame pa posledično pogosto zavračanje, saj se ujameta v krog tekme za moško pozornost. Hitro se zgodi, da mama svoj notranji konflikt razrešuje tako, da se od hčerke čustveno oddalji in ima do nje prikrito agresijo. Ob vsem tem pa je mala princeska oropana nadvse pomembnega stika z mamo in ob tem tudi vloge mame, seveda, če do tja sploh pride, saj zanjo pogosto ni nihče dovolj dober in pogosto ostanejo same, če ne najdejo zelo ujemajoči profil moškega.

Tak profil žensk privlači točno določen tip moških Ponavadi je to moški, ponižan s strani lastne mame, ki je odnos s svojim sinom gradila na občutkih krivde. Ti fantki so morali namreč za mame "poskrbeti", ob čemer so se morali večno truditi, da bi ji dokazali, da so dovolj dobri in vredni njene ljubezni. Prav tako, kot mora danes to dokazovati svoji partnerici, ki ga stalno ponižuje. In prav ta profil moških je idealen za profil malih princesk, da se ponovi kompletna zgodovina občutij, ne da bi se tega onadva zares zavedala.

Ko princeska postane mama Posledice malih princesk so vidne predvsem v odrasli dobi, saj mala princeska lahko kaj hitro postane nesposobna prijateljica, žena in mama. Ko mala princeska sama postane mama, se lahko pogosto zgodi, da ob rojstvu hčerke ne ve, kako se z njo povezati. Danes bo lahko ona tista mama, ki je bila v njeni primarni družini njena mama. Ker se boji, da se bo zdaj njena hčerka obrnila od nje, jo pretirano navezuje nase in ob tem stran od očeta.

Lahko pa jo začne dojemati kot nekoga, ki bo z njo tekmoval za pozornost moža in postane do nje odklonilna. Moti jo, da mož hčerko pohvali, nje pa ne oziroma želi, da pohvali njo bolj. To lahko začuti mož, ki začne deklico braniti in s tem tvega zavrnitev žene ali pa s hčerko začne sklepati povezavo na skrivaj z "zgolj njunimi skrivnostmi". Začarani krog je sklenjen.

Obdane z moškimi Se pa ti vzorci očkovih princesk lahko poznajo tudi zunaj partnerskih odnosov. Ta dekleta, ženske imajo občutek, da so posebne in jim zato pripada tudi posebna obravnava. V odnosu do moških so izjemno koketne in tudi na splošno se z moškimi veliko bolje razumejo kot z ženskami. V službi si okoli sebe izbirajo predvsem moško osebje, ki zanjo poskrbijo. Pogosto pametne in uspešne, za katerimi se velikokrat tudi spretno skrivajo in izogibajo sprejemanju odgovornosti, saj je vendar zanjo vedno poskrbel očka in jo s tem oropal tudi bojevitosti za življenje. Sposobne in pametne ženske jih ogrožajo in so jih prek različnih spletk sposobne tudi močno in po krivici degradirati in oblatiti.

Nespodbitno dejstvo pa je, da so te princeske v svoji notranjosti izredno osamljene. V svoji notranjosti si želijo ženske družbe bolj kot karkoli, saj so jo močno pogrešale s strani mame. Po drugi strani pa si želijo moškega, po katerem se jim ne bo treba plaziti, da bodo dobile njegovo pozornost, kot so to počele z očetom! Dejstvo pa je, da tega ne znajo.

Hitro se zgodi, da iz patoloških družin nastanejo nove patološke družine. A to ni zadostno dejstvo, da tako tudi ostane! V življenju se da marsikaj spremeniti! A ne s čarobno paličico.

In da ne bo pomote To niso tiste očkove princeske, ki so deležne prave, lepe ljubezni in spoštovanja od svojega očeta, ki pride domov in v prvi vrsti poljubi svojo ženo in ji pove, da jo je pogrešal. Nato pa odhiti stisnit svojo hčerkico in še njo povpraša o dnevu, ki ga je preživela.

Nato se vrne k ženi, s katero poklepetata in izmenjata dnevne dogodke. Ob tem pa oba pokličeta svojo princesko, da se jima pridruži pri večerji in skupaj poklepetajo. Zavedati se je treba, da vsak mož in oče za svojo hčerko naredi največ, če ljubi in spoštuje njeno mamo! In prav tako je tudi obratno!

To pa je zares zakon!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin