Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Torek,
14. 3. 2017,
20.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

4

Natisni članek

odnosi Veronika Podgoršek

Torek, 14. 3. 2017, 20.02

6 let, 7 mesecev

Kako bi se pa vi odzvali?

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

4

Pred nekaj dnevi sem bila v eni izmed trgovin z živili. Opazila sem, kako je dečku, ki je hodil ob svoji mamici, po nesreči, zares po nesreči, na tla padel jogurt. Ta je počil in poškropil ravno v tistem trenutku mimoidočo gospo. "Gospa", kar je malo pred dogodkom vsaj glede na njeno zunanjo urejenost zares bila, pa je s svojim vedenjem pokazala vse kaj drugega.

Malega dečka in njegovo mamo je psovala in jima govorila, kaj vse bi morala in česa vse ne bi smela ter kaj vse sta in kaj vse nista. Mamica je agresijo malo umazane gospe dobesedno pojedla in se ji na široko opravičevala, fantek pa je bil povsem zmeden, šokiran. Ob tem se mi je po glavi, da ne omenjam, kaj sem čutila v telesu, vrtel stavek: kako bi se pa vi, gospa, odzvali, če bi vam nekaj po nesreči padlo na tla!? In kakšen odziv bi si želeli prejeti z druge strani!?


Preberite tudi:


Dvojna merila: ena zame, druga zate

Prav neverjetno je, kako imajo ljudje povsem drugačna merila glede na to, na kateri strani medalje so. To, kar se zgodi njim, minimizirajo, upravičujejo, zagovarjajo, vse, da bi bili videti bolj pozitivno in manj negativno. Če pa nekdo nekaj naredi njim, temu sledijo razprta krila, kot pri ptici, ko vzleti. Dobijo zalet in krilijo in krilijo. Tolčejo po nasprotni strani. Takrat se vse maksimira. Prava dvojna merila. Ena veljajo zame in druga veljajo zate! Jaz lahko vse, ti nič. Meni se to lahko zgodi, tebi ne. In to lahko prenesete na prav vse teme, ki vam padejo na pamet.

Občutek je, kot da so ti ljudje povsem brez sočutja za druge. To so ljudje, ki ne zmorejo pogledati dlje od sebe, a pogostokrat niti vase ne. Če bi pogledali vase, bi morda ugotovili, da so bili sami kdaj žrtev enako grdih in poniževalnih odzivov, ki so se zapisali v njihovo telo in tam ostali. To pomeni, da jih danes vse povprek prenašajo naprej. Nekoč so bili žrtev, danes so rabelj! Za takšno vedenje, ki ga brezglavo prenašajo naprej, so odgovorni čisto sami! 

"Mnogi, ki so tarče grdih in namerno negativnih opazk, v sebi trpijo. Pa naj bodo to otroci ali pa odrasli." | Foto: Thinkstock "Mnogi, ki so tarče grdih in namerno negativnih opazk, v sebi trpijo. Pa naj bodo to otroci ali pa odrasli." Foto: Thinkstock V besedah se šopirijo, v dejanjih pa stisnejo rep med noge

Poleg tega pa so nekateri ljudje blazno pametni na prav vseh področjih. Vse znajo najbolje. Oni bi vse naredili povsem drugače. Seveda najboljše. A prepogosto ne naredijo prav ničesar. Njihova mnenja in besede so cinična, sarkastična, "pametna". Na ven se šopirijo, ko bi lahko sami nekaj naredili, pa dajo rep med noge. Njih se pa ne bo presojalo!

Saj poznate koga, ki je vedno negativen, a bi bil hkrati tudi v vsem najboljši. Takšni ljudje kritizirajo vse povprek. "Ah, ti frizerji, kaj pa je to takega? Uradniki samo sedijo! Prodajalci … kaj pa oni sploh delajo? Govorniki … kaj je pa povedal/-a takšnega. Vsak je lahko športni trener. Kozmetičarke … kdo pa ne zna stiskati mozoljev. Samo poglej, kakšen/kakšna je ta voditelj/-ica. Ti pevci znajo samo usta odpirati. Igranje klavirja je pa seveda čisto preprosto. Poslovneži itak samo kradejo." Itd. itd. itd.

A pogosto pozabljamo, da potrebujemo drug drugega. Zato smo bogati. To je treba ceniti in spoštovati! Vsak nekaj doprinese v družbo in za vsakega se najde mesto pod soncem.

Besede so kot britvice

Mnogi, ki so tarče grdih in namerno negativnih opazk, trpijo. Pa naj bodo to otroci ali pa odrasli. Žal pa se nekateri odrasli v vseh letih razvoja sebi in načinu komunikacije sploh ne posvetijo. Dejstvo je, da se mnogi močno obremenjujejo z mnenjem drugih. Če je tega preveč, se lahko izgubijo. Izgubijo svojo moč, ustvarjalnost in to, kar lahko doprinesejo svetu. 

Besede bolijo. So kot britvice. Njihova rana peče. A vedno bo obstajala manjšina, ki se ne bo nikoli rešila iz svojih lastnih krempljev. Za vedno bodo ostali negativni in nesramni. Takšni so. Sami sebi največji sovražniki. Ne trudite se zanje. Škoda vašega časa in energije. In ne pozabite, da vsakršen odziv človeka nekaj pove o njem.

Vzemite si trenutek in se postavite v vlogo drugega

Tisti, ki se prepoznate v tem, da se odzivate ali presojate na način, na katerega si ne želite biti presojani sami, imate možnost, da si pred vsakim odzivom vzamete nekaj sekund ali minut za temeljit razmislek, pogled vase. Vprašajte se, kako bi se vi želeli počutiti. Tako se VI odzovite na druge. Uspelo vam bo.

Pa nikakor ne mislim, da je treba stvari pomanjševati, upravičevati, če kaj ni prav. Ne. Pomembno pa je svoje mnenje in občutke izraziti na kulturen način. Človek ima veliko bolj razvite možgane od vseh drugih podvrst in zato kapaciteto za tovrstno vedenje. In prav to nas dela posebne.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte