Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Torek,
14. 2. 2017,
20.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

7

Natisni članek

družina odnosi

Torek, 14. 2. 2017, 20.49

6 let, 7 mesecev

Kdo vpliva na vašega partnerja/-ico #video

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

7

Moški se pritožuje: Ne želim, da se družiš z njo oziroma njimi. To so same ločenke ali pa samske in zagrenjene ženske. Še posebej ena med njimi ti je tako zavistna, da bi ti privoščila, da izgubiš, kar imaš, in te nagovarja, da me zapustiš. Ona je kriva, da sva danes tukaj, kjer sva.

Ženska se pritožuje: Ne želim, da se družiš z njim oziroma njimi. To so sami ločeni ali samski tipi, ki samo skačejo okoli. Nimajo družine, so brez obveznosti, brez občutka slabe vesti se zabavajo pozno v noč ali do jutranjih ur. Tisti, ki so v odnosu, pa varajo. Slabo vplivajo nate. Če njih ne bi bilo, bi bilo med nama vse v redu. Oni so krivi!

Tisti, ki ostanejo sami, ne želijo, da ste sami tudi vi

Zelo zelo redki so tisti, ki imajo od 16. leta enega samega partnerja. Vedno smo obkroženi tako s samskimi kot s tistimi v odnosu, poročenimi. Najbolj bizarno in pogosto spregledano pa je to, da si samski vedno želijo partnerski odnos, hrepenijo po njem in ga tudi iščejo. Slej ko prej si ga ponovno zaželijo. To je človeški notranji gon.

In ne, ni tako, da tisti, ki ostanejo sami, tudi drugim želijo enako! Od zagrenjenih, slabo mislečih in privoščljivih ljudi pa se morate oddaljiti sami, ne smete dovoliti, da na vas vplivajo.

Vse je odvisno od vsakega posameznika

Je že res, da imajo določeni ljudje še posebej v kakšnem občutljivem obdobju na posameznika drugačen vpliv. Vendar pa je to, kaj bo kdo sprejel, odvisno predvsem in izključno od POSAMEZNIKA.

Torej, posameznik v določeni situaciji želi imeti ob sebi določene ljudi. Tiste, za katere verjame, čuti, da mu bodo v pomoč pri njegovi odločitvi. Tudi slišali bodo tisto, kar želijo slišati. To pomeni, da če si posameznik želi na primer zapustiti partnerja, se bo sam obkrožil z ljudmi, ki mu bodo na tej poti pomagali. Tistim, ki ga bodo v njegovi odločitvi zavirali ali mu nasprotovali, se bo na veliko izognili. Kajti ko je posameznik v nekaj odločen, potrebuje le še dodatno moč, da to tudi stori. In to moč seveda črpa tudi iz okolice.

Kriva je ljubica oziroma ljubimec

Je pa seveda veliko lažje zvaliti krivdo na nekaj ali nekoga drugega. To je človeški obrambni mehanizem, saj se jim v tistem trenutku ni treba jeziti na primer na svojega partnerja, ki odhaja, ampak vso jezo zvalijo na zunanji dejavnik. Tako svojega partnerja še vedno ohranjajo kot dobri objekt.

Tako je pogosto tudi pri aferah. Kriva je ljubica oziroma ljubimec. Pa seveda še zdaleč ni tako. Vsak človek ima svojo glavo in svoj razum. Vsak se še vedno odloča sam. Tudi v tistih nekaj sekundah, preden pade prvi poljub, SMS ali povabilo na kavo.

Nekateri ljudje se že na splošno neskončno radi jezijo na druge. Kažejo s prstom na druge. Jih krivijo za lastne neuspehe. | Foto: Shutterstock Nekateri ljudje se že na splošno neskončno radi jezijo na druge. Kažejo s prstom na druge. Jih krivijo za lastne neuspehe. Foto: Shutterstock

Ko s prstom kažeš na druge

Nekateri ljudje se že na splošno neskončno radi jezijo na druge. Kažejo s prstom na druge. Jih krivijo za lastne neuspehe. Saj veste: športni trener je kriv, da ne shujšate, diete ne delujejo, drugi so krivi, da vedno izgubite službo, učitelji so krivi, da ste slabi v šoli … In seveda: zapustil/-a me je zaradi prijatelja/-ice. To je le prelaganje krivde na drugega!

Rešitev?

Namesto tega bi se moral vsak ozreti vase in sprejeti odgovornost zase in za svoja dejanja. Tudi ko gre za odnos, je treba pogledati v oba, ki sta v tem odnosu. Kakšen odnos imata drug do drugega in sama do sebe? Ali je posameznik v odnosu srečen, zadovoljen? Včasih ni zaradi povsem lastnega spreminjanja v drugačno in drugo smer. Drugi pa nima niti najmanjše možnosti ali moči, da bi zapustil obstoječi odnos!

No, v določenih primerih imajo, če je ta oseba povsem brez lastnega jaza, vendar pa je to spet njen oziroma njegov problem. Sami si dovolijo, da nanje in na njihove odločitve nekdo vpliva. Lahko bi stopili na vašo stran, pa so se sami odločili stopiti na drugo. Zakaj? Ker so si tega takrat želeli oziroma se jim takšna pot zdela lažja. Seveda marsikdo marsikatero odločitev kasneje obžaluje. Tudi takrat je lažje prevaliti krivdo na ves zunanji svet. Odgovornost za svoja dejanja mora sprejemati vsak sam. Le tako se lahko posameznik tudi česa nauči in ne ponavlja starih napak.


Priporočamo v branje:

Ko otrok nadvlada starše, jih izgubi!

Če me imaš zares rada, zakaj se ne ljubiš z menoj?

Sodobno suženjstvo

Ne želim biti z nekom, ki si ne želi biti z menoj

Vas v drugem odnosu ponovno čaka razočaranje?

Želite odrasle otroke? Pustite jim odrasti.


Kje so odgovori?

Če je vaš partner/-ica v odhajanju ali se vam zdi, da se obnaša neprimerno, ne izgubljajte časa s pritoževanjem in blatenjem zunanjega sveta, s katerim je obkrožen/-a, raje se usmerite vanj/-o in raziščite, kaj se dogaja. Odgovori so prav tam!

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte