Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 11. 2014, 11.11

8 let

Žuželke v proteinskih praških? Zakaj pa ne. "Okus je presenetljivo dober."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bi poskusili proteinski prašek, ki je narejen na podlagi naravne reje brez škodljivih dodatkov? Potem naj vas to, da je narejen iz žuželk, ne odvrne od tega.

Na intenzivnem startup vikendu Več kot HRANA!, ki je potekal na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, so udeleženci, večinoma študentje različnih smeri, s pomočjo strokovnih mentorjev, akademikov in podjetnikov iz stroke razvijali svoje poslovne priložnosti s področja živilske, gostinske in prehrambne industrije. Približno 50 udeležencev, ki so se razdelili v devet interdisciplinarnih ekip, je na koncu prireditve pred komisijo predstavilo svoje ideje.

Zmaga je pripadla najdrznejšim, ekipi PROTEIN-SECT, ki je s prehranskim dopolnilom iz žuželk navdušila tako strokovno komisijo kot preostale udeležence.

Čas je, da se znebimo predsodkov Ekipo sestavljajo Tadej Pliberšek, Anže Perčič, Jure Vidmar, Matjaž Vidmar, Tina Dobelšek in Domen Krč. Kot so pojasnili, so na Biostartup prišli z namenom, da pridobijo nova znanja, in po nasvete mentorjev. Zmaga je prišla povsem nepričakovano.

Mnogim sicer ob besedi žuželke začne utripati rdeča luč in takoj pomislijo, da je to zagotovo nekaj, kar nikoli ne bi zaužili, vendar vas utegne pogumna ekipa vendarle prepričati. Njihova ideja je proizvodnja proteinskih praškov iz mokarjev, majhnih žuželk, ki jih je preprosto gojiti in predelati v visokoproteinske praške.

Natančneje, gre za insekte, ki so bili včasih znani kot škodljivci. "Naseljevali so se v moki, zato so bili nočna mora mlinarjev. Njihov razvojni ciklus je popolna preobrazba, kar pomeni, da se izležejo kot ličinke, se zabubijo in preobrazijo v hrošča, ki je spolno zrel in leže nova jajca," je pojasnila ekipa.

Kaj je torej prednost tega izdelka? Kot so pojasnili mladi raziskovalci, imajo športniki, ki posegajo po beljakovinskih dodatkih, na voljo dve izbiri. Lahko so na osnovi sirotke ali na osnovi rastlinskih beljakovin (soja, fižol, riž, grah). Sirotka je navadno pridobljena iz mleka krav, v intenzivni reji, ob čemer so živali izpostavljene stresu, antibiotikom in hormonom, kar se nato odraža v mleku in posledično v proteinih. Zelenjavo na drugi strani gojijo na plantažah, kjer se za boljšo proizvodnjo uporabljajo insekticidi, pesticidi, fungicidi in tako dalje. "Naš izdelek ne bo vseboval nič od naštetega, saj bo šlo za naravno rejo brez dodatkov," zagotavljajo.

A ne glede na to bodo verjetno potrebovali nekaj časa, da se ljudje navadijo na idejo, da z žuželkami v proteinskem prašku ni nič narobe oziroma da je to bolje kot preostale možnosti.

Če jeste škampe … Zato so tudi izbrali pameten pristop za predstavitev izdelka. Običajno namreč najprej ljudi vprašajo, ali jedo škampe. Če je odgovor pritrdilen, jim povedo, da so mokarji pravzaprav insekti morja. "V sistematiki živali obe vrsti spadata v isto poddeblo: členonožci (Arthropoda)," so pojasnili.

Prav tako drugod po svetu (Afrika, Azija, Južna Amerika) nimajo težav z zaužitjem žuželk, saj te spadajo v njihov vsakdanjik. "V Severni Ameriki na primer insekti v prehrani že postajajo nov trend. Glede na raziskave se splošno mnenje o insektih tudi pri nas že izboljšuje," ugotavljajo.

Kot pokovka ali oreščki In če ste mislili, da sami izdelka oziroma mokarja niso poskusili, se motite. Da bi imeli dodaten argument za prepričevanje uporabnikov, so poskusili ličinko mokarja, kuhano v vodi. "Okus je bil presenetljivo dober. Spominjal je na pokovko, oreščke. Pri okusu se da še veliko spremeniti, saj če jih gojimo na primer na cimetu, privzamejo njegov okus," pravijo.

S svojim izdelkom se nameravajo v kratkem prebiti na trg, kjer že lahko najdemo podobne izdelke. Zagotavljajo tudi, da njihova ustvarjalna in raziskovalna žilica ne bo dolgo počivala. Nameravajo namreč razviti še kakšen izdelek na tem področju.

Ne spreglejte