Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Idrija gokart

Sreda, 14. 8. 2013, 10.26

8 let

Z adrenalinskim pogonom do lastnega gokarta in buggyja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Miha Klavžar, študent strojništva iz Črnega Vrha nad Idrijo, je že v srednji šoli skonstruiral gokart, na faksu pa je pod streho spravil še en zahteven projekt, vozilo za avtokros, buggy.

''Gokart sem naredil skupaj s sošolcema kot maturitetni izdelek na srednji tehnični strojni šoli v Idriji. Začeli smo novembra, končali pa maja, pri čemer nam je pomagal Tomos z dobavo motorja, ogrodje in druge dele pa smo naredili sami,'' postopek izdelave opisuje Miha Klavžar. Gokart je idrijska tehnična šola potem tudi odkupila in ga zdaj demonstrira kot primer dobre prakse in svojih inovativnih učencev.

Ko je začel študij na fakulteti za strojništvo v Ljubljani, pa sta se skupaj s prijateljem Matjažem Rupnikom lotila konstruiranja buggyja. ''Začela sva tako, da sem jaz zrisal na papir, si kupila vsak svoj Yamahin motor, potem pa še volan in sedež ter amortizerje, vse drugo pa sva naredila sama in projekt končala v dveh letih,'' pot do dveh lastnih krosvozil pojasnjuje Klavžar.

Raje izdeluje kot dirka Na vprašanje, kaj ga žene, da se loteva takšnih ''avtomobilističnih'' projektov, Klavžar pove, da ga zelo zanima to področje, a ne z vidika dirkanja, pač pa izdelave vozil. Čeprav s svojimi vozili ne tekmuje, pa se z veseljem z njim predstavi kot predtekmovalec oziroma demonstracijski voznik, kot sta to storila lani s prijateljem Rupnikom na Rally showu Santa Domenica v Sveti Nedelji. ''Nekaj najlepšega je, ko vidiš, da stvar, ki si jo sam naredil, deluje, sploh ko pomisliš, koliko dela, časa in denarja je bilo vloženega v tak projekt. Ocenjujem, da takšno vozilo, če seštejem vse naštete spremenljivke, stane od 15 do 20 tisoč evrov,'' niza Miha Klavžar občutke strasti do avtomobilskega samouresničenja.

Študentsko delo kot sponzor za konstrukcije Svoj vložek za takšne projekte financira iz počitniškega in študentskega dela, ki ga opravlja tudi na ljubljanski strojni fakulteti, kjer je končal prvi letnik magistrskega študija. Ali je tudi na faksu tako uspešen, kot je bil v osnovni in srednji šoli, kjer je bil med najboljšimi dijaki in učenci? Samih desetk res nima, je pa lansko šolsko leto končal s povprečno oceno 9,8.

Motiv za strojništvo v domačem okolju Da se je zapisal strojništvu, je poleg veselja do tega področja kriva tudi bližina srednje strojne šole v Idriji, ki je od Črnega Vrha, kjer živi, oddaljena le 15 kilometrov. In dejstvo, da je okrog nekaj uspešnih podjetij iz te panoge, kot sta Hidria in Kolektor, zaradi česar bi lahko bilo lažje za službo v bližini doma. A kot zelo uspešen študent strojništva bo morda ostal kar v Ljubljani in nadaljeval doktorski študij. A najprej mora končati študij, potem pa se bo odločil.

Sprošča se z alpinizmom Miha Klavžar je v prostem času tudi vnet obiskovalec reli dirk, še posebej rad se zadržuje v boksih, aktiven kolesar, planinec in alpinist. Kot bi tako profesionalno kot za hobi lahko deloval le na adrenalinski pogon? ''Ja, bo kar držalo,'' pritrdi moji domnevi in pove, da ga je za planinstvo in alpinizem navdušil že oče. Še kot osnovnošolec je z njim osvojil Mont Blanc in najvišji švicarski vrh Dom. Konstruira tudi na tem področju, saj sta s prijateljem Markom naredila svojo plezalno steno na Javorniku s štirinajstimi i opremljenimi smermi.

In kaj sledi po gokartu in baggyju? Pravi, da za zdaj še nič novega velikopoteznega, pač pa se bo zadovoljil z izboljšavami svojega krosvozila.

Ne spreglejte