Tortopekarice, ki pečejo torte za bolne in revne otroke

Društvo Sladki nasmehi združuje 120 tortopekaric, ki povsem prostovoljno pečejo rojstnodnevne torte in mafine za otroke v stiski. Pa naj še kdo reče, da tako radi samo govorimo in nič ne storimo!

1 / 23

Foto: Janez Kotar

2 / 23

Foto: Janez Kotar

3 / 23

Foto: Janez Kotar

4 / 23

Foto: Janez Kotar

5 / 23

Foto: Janez Kotar

6 / 23

Foto: Janez Kotar

7 / 23

Foto: Janez Kotar

8 / 23

Foto: Janez Kotar

9 / 23

Foto: Janez Kotar

10 / 23

Foto: Janez Kotar

11 / 23

Foto: Janez Kotar

12 / 23

Foto: Janez Kotar

13 / 23

Foto: Janez Kotar

14 / 23

Foto: Janez Kotar

15 / 23

Foto: Janez Kotar

16 / 23

Foto: Janez Kotar

17 / 23

Foto: Janez Kotar

18 / 23

Foto: Janez Kotar

19 / 23

Foto: Janez Kotar

20 / 23

Foto: Janez Kotar

21 / 23

Foto: Janez Kotar

22 / 23

Foto: Janez Kotar

23 / 23

Foto: Janez Kotar

Ideja za ustanovitev sladkorno-dobrodelnega društva se je leta 2011 porodila dr. Poloni Pičman Štefančič. "Ko je Polonini prijateljici zbolela hčerka, ji je s kolegicami spekla torto s pikapolonicami za srečo in zdravje in odnesla v bolnišnico. In ravno veselje te male deklice je zanetilo idejo, da to nadaljujejo. Sčasoma je ideja prerasla v društvo, ljudje so idejo posvojili in sprožila se je velika snežna kepa," se začetkov društva spominja današnja predsednica društva Sladki nasmehi Mateja Delakorda.

Že 120 tortopekaric V treh letih se je društvu pridružilo že 120 tortopekaric iz vse Slovenije, peka tort za bolne otroke pa se je sčasoma razširila na vse otroke v stiski, bolne, revne, iz socialno izključenih družin, torej vse, ki se kakorkoli znajdejo v stiski.

"Na začetku smo stopile v stik s socialnimi ustanovami, danes pa nas iz varnih hiš, kriznih centrov in podobnih ustanov kontaktirajo kar sami. Ko njihov varovanec praznuje rojstni dan, nas pokličejo, dogovorimo se za okus in obliko torte in mu jo dostavimo. Vedno pogostejši so tudi primeri, ko nas kontaktirajo tudi starši, sorodniki, prijatelji, vedno več pa je tudi primerov, ko se ljudje namesto kupovanja daril odločijo za donacijo našemu društvu, namenjeno materialnim stroškom peke torte, ki jo dobi otrok v stiski," pojasnjuje Mateja, ena od ožjih članic društva, ki skrbijo za to, da dejavnosti v društvu gladko tečejo. "Prihajamo iz vseh koncev in krajev, iz različnih poklicev in delovnih okolij. Obe Poloni sta z Gorenjske, Mateja iz Logatca, Martina prihaja z Obale," našteva Mateja.

Pečejo tudi znani Društvo Sladki nasmehi za promocijo svoje dejavnosti organizira tudi dobrodelne pekarske akcije z znanimi Slovenci. Prav danes jih v Novem mestu čaka peka s člani skupine Dan D, v preteklosti so mešalce in kuhalnice prekrižali tudi z modno oblikovalko Urško Drofenik, glasbenima skupinama Gadi in Modrijani, glasbenicama Saro Kobold in Manco Špik, voditeljico Jasno Kuljaj in drugimi.

300 tort in 1500 mafinov Kot pravi Mateja Delakorde, sta tako ponudba kot povpraševanje precejšnja. Do zdaj so spekli že 300 tort in 1500 mafinov in odziv vseh obdarovancev je enak, veselje in hvaležnost. "To veselje otrok nam pomeni največ, daje nam krila za naprej in daje nam vedeti, zakaj vse skupaj sploh počnemo," razloži sogovornica.

Pečejo na prostovoljni bazi, a pomoč je kljub temu dobrodošla Vse tortopekarice, kot so se same poimenovale, delajo prostovoljno, seveda pa potrebujejo sredstva za kritje materialnih stroškov, ki nastanejo ob peki. Pri peki ene torte se jih nabere za približno 15 evrov. Za zdaj se delno financirajo iz donacij in članarin, v vsakem letnem času pa na svoji strani na Facebooku organizirajo dobrodelno dražbo, kjer dražijo izdelke slovenskih ustvarjalcev, izkupiček pa namenijo kritju materialnih stroškov. Upajo tudi na dolgoročnejše sodelovanje s katerim od slovenskih podjetij.

Če jim želite pomagati, lahko to storite z SMS-sporočilom na telefonsko številko 1919 s ključno besedo NASMEHI in jim tako podarite 1 evro, če pa bi želeli peči torte, se jim lahko oglasite na elektronski naslov info@sladkinasmehi.si. Ni veliko, je pa začetek.
Ni res, da Slovenci nimamo junakov. Veliko jih je, le poiskati jih je treba. V težkih časih je to izziv. A vsak dan pišemo zgodbe o pogumu in uspehih. Junaki so včasih znana imena, drugič pa povsem vsakdanji in preprosti ljudje, sosedje iz vaše ulice. V rubriki Junaki za jutri predstavljamo ljudi s pogumom in dosežki. Želimo pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji nekaj doseči, da imamo zmagovalce in prvake. Poskrbeli bomo, da zgodbe, ki si zaslužijo pohvalo, pridejo do naših bralcev. Če imate sami predlog za kakšno osebo, ki bi si po vašem mnenju zaslužila pozornost v tej rubriki, pišite na naslov newsdesk@tsmedia.si.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano