Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
21.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

konji

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 21.04

8 let

Tisto dekle, ki je dalo odpoved in se odločilo, da bo imelo hlev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse skupaj se je začelo pred davnimi leti, ko so Vesno Glinšek kot majhno deklico prvič posadili na konja.

"No, in takrat je bilo vsega lepega konec. Tako dolgo sem bila doma tečna, da so me predčasno vzeli v šolo jahanja," pripoveduje Vesna Glinšek.

Vesna je šolo jahanja začela obiskovati pri devetih letih, starostna omejitev je bila takrat 11 let (danes je meja nižja, saj so nižji tudi konji in tako bolj primerni za otroke), in ker je bila majhna, na konju sama ni mogla veliko narediti in je potrebovala pomoč. In danes pravi: "Pa kaj, jahala pa sem!"

Od prve kobile do čisto pravega hleva Vesna je čez nekaj časa dobila svojo prvo kobilo Sabino, na kateri so se naučili jahati še njena mama, oče in sestra. Potem je bila ena kobila sčasoma premalo, medtem je oče podedoval zemljo in začel graditi hlev. Glinškovi so nato kupili še enega konja, pa potem še enega …

Danes jih imajo 15, toliko trenutno dovoljuje prostor. Vesna pove, da se je v vseh letih ukvarjanja s konji veliko naučila: od kidanja boksov, čiščenja konjev, opreme, jahanja, lonžiranja, ujahovanja … Med številne dogodke pa so se uvrstili tudi žalostni trenutki, kot je izguba katerega od konj zaradi bolezni, poškodbe.

Nasvidenje, redna služba … Pred tremi leti je Vesna začela tekmovati tudi v preskakovanju ovir. In tako se je nabralo preveč obveznosti, saj je bila zadnji dve leti tudi zaposlena za določen čas. "Zjutraj služba, popoldne konji … Oziroma skoraj do ponoči in potem po nekaj urah spanja ponovi vajo. Ker ni več šlo in konjev nisem želela pustiti ob strani, sem se odločila, da kljub dobremu kolektivu v službi dam odpoved in se posvetim samo konjem," pojasni Vesna.

Odziv staršev, ko je nekega dne povedala, da bo pustila redno službo in da se je odločila, da bo jahala za denar in odprla svojo šolo jahanja, je bil seveda buren, saj je pustiti službo v časih, ko jo je skoraj nemogoče dobiti, verjetno res noro, pripoveduje Vesna, vendar poudarja, da ji brez njihove pomoči zagotovo ne bi uspelo. Vesna je kmalu odprla svoj popoldanski s. p., nato pa najprej v sodelovanju s Konjeniškim klubom Slovenj Gradec organizirala jesenski otroški tabor s konji.

Stvari so se hitro odvijale in pravzaprav je v 14 dneh, ko je v službi dala odpoved, že prešla na celodnevni s. p. Vesna še vedno dela na Radiu Velenje in piše za časopis Naš čas, poudarja pa tudi, da je zelo vesela, da je dobila priložnost sodelovati s priznanim slovenskim rejcem Darkom Šusterjem in Konjeniškim klubom Slovenj Gradec.

Kaj vse se dogaja pri Glinškovih? Glinškov hlev stoji v Škalah pri Velenju. Kot zatrjuje Vesna, je "namenjen vsem ljubiteljem teh čudovitih plemenskih živali, ki želijo sproščujoče in aktivno preživeti svoj prosti čas".

Najemnikom boksov ponujajo hranjenje konj trikrat na dan, vsakodnevno kidanje, uporabo izpustov, kuhinje, garderobe, stranišča in prhe. Letos so poskrbeli, da niso več odvisni od vremena, na voljo je tudi pokrita jahalnica z mivko, ki omogoča različne treninge, dresurne ali skakalne, seveda pa tudi izvajanje tečajev jahanja.

Sicer pa posebno pozornost namenjajo najmlajšim. Organizirajo otroške tabore med počitnicami, rojstnodnevne zabave, individualne ure jahanja. Vesna ima v načrtu tudi dnevna varstva za otroke.

Ne spreglejte