Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2013,
16.55

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pivo

Nedelja, 21. 7. 2013, 16.55

11 mesecev, 2 tedna

Slovenski prvaki v točenju piva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vasja Dolinar, Borut Slabanja in Anže Strniša so trojica inovativnih Slovencev, ki vam "italijančka postreže" v treh, veliko pivo pa v dobrih štirih sekundah.

Kar je na vrhuncu poletne sezone vsekakor bonus.

Hitra točilna pipa Inpipe, ki deluje s pritiskom na gumb (hands-free), nato pa sama, in to v rekordno kratkem času, natoči pivo, je slovenski izum. Tisto, kar je nastalo povsem spontano, iz šale ob pivu, je danes v fazi pridobivanja patenta na Uradu RS za intelektualno lastnino. "Beseda je dala besedo, nato pa je vse skupaj iz golega entuziazma preraslo v uspešen končni proizvod in zelo velike želje," priznava Vasja Dolinar – Vasko, eden izmed treh snovalcev projekta Inpipe. Ne pozabi omeniti, da so k njihovemu proizvodu ogromno pripomogli tudi prijateljski sodelavci. "Nekdo je poskrbel za fotografije, drugi so pomagali pri obdelavi prikolice, zdaj se nam je pridružil še nekdo, ki nam bo izdelal aplikacijo, prek katere bo mogoče preverjati, koliko vrčkov piva je stočenih, kako visoko je nastavljena pena in podobno. Tudi mi se pomikamo k 'tech' razvoju," je ponosen sogovornik.

Od ideje do končnega proizvoda v pičlem letu dni Od ideje do izdelave prototipa hitre točilne pipe je minilo le nekaj tednov, precej več časa, osem mesecev, jim je vzela ročna obdelava osemmetrske klasične ameriške prikolice znamke Airstream iz šestdesetih let, ki jo je, opremljeno z dvema točilnima pipama, mogoče najeti za razne družabne prireditve. Od ideje do končnega proizvoda je torej minilo pičlo leto dni.

Hitra krepko prehiteva klasično S hitro točilno pipo Inpipe vam bo točaj malo pivo natočil v treh, pollitrski kozarec pa napolnil v dobrih štirih sekundah. Za primerjavo: točaj z običajno pipo za isto količino porabi približno 13 sekund. A še večja prednost je v tem, da je pipa "hands-free", kar pomeni, da jo točaj aktivira s pritiskom na gumb in se lahko mirne duše posveti točenju drugega vrčka oziroma plačilnim opravkom na blagajni, medtem ko pipa vse drugo opravi sama. "Ljudi, ki so običajno zaposleni s točenjem, lahko prerazporedimo na blagajne," poudarja Dolinar, pri tem pa opozori na nerodno stvar. "Težava je le v tem, da so naše pipe prehitre za klasično plačevanje na blagajni," priznava naš sogovornik, ki se zaveda, da je podatek o prihranku na račun plačila točajem bolj kot za Slovenijo pomemben za tujino, saj so tam njihove urne postavke neprimerljivo višje kot pri nas.

Merijo na svetovno prvenstvo v nogometu Ali gre za zgodbo o uspehu, kakor mediji radi popredalčkamo vsako zgodbo, ki nakazuje morebiten srečen konec? "Pipa je kot proizvod uspešna, a da bi trdili, da gre za zgodbo o uspehu, je še prezgodaj," poudarja Dolinar. Če pa se ozremo po načrtih in vseh pogovorih, ki se pletejo v ozadju, je tudi zgodba o uspehu (morda) že na vidiku. Po objavi članka v enem od slovenskih medijev so se Inpipovcem oglasili številni Slovenci, ki živijo v tujini in jim je, kot pravi Dolinar, "gušt" plasirati na trg karkoli iz Slovenije. "Računamo, da bi nam uspelo prodreti na svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji. Verjetno prek nekoga, ki bo skrbel za strežbo v enem od športnih objektov," pojasni Vasja Dolinar in hkrati doda, da je njihova glavna prioriteta preboj na nemški trg, saj je, kot pravi, poraba piva tam največja.

Kot svoj največji dozdajšnji uspeh navajajo strežbo na koncertu ameriške zvezdnice Pink v Olympia halle v Münchnu, že septembra pa bodo svoje točilne spretnosti demonstrirali pri sosedih, kjer bodo na avstrijskem Faakerseeju gasili žejo udeležencev največjega motorističnega zborovanja v Evropi.

Pa Slovenija? Z glavnimi akterji na slovenskem trgu hmeljevega napitka za zdaj še niso našli skupne besede. "Naš izdelek so pohvalili, žal pa denarja za naložbe trenutno ni," pravi Dolinar. Skepticizma o tem, kako bodo domači gostinci v dneh EuroBasketa zmogli (hitro) zadovoljiti vse razgrete, piva in košarke željne prišleke, pa niti ne poskuša skriti.

Ne spreglejte