Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
3. 2. 2014,
19.26

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gasilec

Ponedeljek, 3. 2. 2014, 19.26

5 mesecev, 2 tedna

Pripoved gasilca: "Dobil sem SMS, čez nekaj minut sem pomagal na terenu"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V zgodbi prostovoljnega gasilca Alberta Ponikvarja se bodo našli vsi gasilci, električarji in preostali junaki armade, ki je konec tedna Slovenijo reševala izpod primeža snega, ledu in žleda.

Slovenija se, zahvaljujoč prostovoljcem, normalizira Vremenska ujma, ki je s snežnimi padavinami in predvsem žledom pretekli konec tedna ohromila večji del Slovenije, je spet pokazala na pomen prostovoljnega dela gasilcev, delavcev elektro podjetij in vseh tistih, ki so bili na kakršenkoli način zaslužni za povratek v normalno stanje slovenskega vsakdana.

Izredno stanje, sporočilo SMS in odhod na teren "Začelo se je z dežjem, a nato je kmalu zmanjkalo elektrike. Občina je razglasila izredno stanje, na telefon sem kmalu dobil sporočilo SMS. Vstal sem od mize in se napotil proti zbirnemu gasilskemu centru. Tam smo bili v nekaj minutah v polni gasilski opremi in pripravljeni za pomoč," se vremenske ujme spominja Albert Ponikvar, le eden izmed armade prostovoljcev, ki so Slovenijo v zadnjih dveh dneh reševali iz primeža vremenske ujme.

V Sloveniji imamo sicer okrog 600 profesionalnih in več kot 130 tisoč prostovoljnih gasilcev, ki so večinoma na terenu vsi pomagali tudi zadnji konec tedna. Vsi bi si zaslužili naziv junaka, saj so skupaj s preostalimi operativci ponoči številnim gospodinjstvom pomagali do ponovne oskrbe z električno energijo.

Gasilci pospravljali za močjo narave Ponikvar pravi, da delu na terenu ni bilo videti konca. Ko jim je uspelo pospraviti eno drevo, se je že podrlo drugo. Naloga gasilcev v njegovem koncu zato ni bila toliko sekanje dreves in utiranje poti, temveč pospravljanje za močjo narave.

"Delali smo ves dan, vsaj okrog petnajst ur. Ves čas smo bili v polni gasilski opremi. Čelada in nepremočljiva obleka sta sicer težki, a nudita vsaj nekaj zaščite in udobja. Veliko je bilo tekanja v avtomobil in iz njega nazaj na teren, kar nas je vse utrudilo. Dokler delaš in pomagaš, te naprej rine adrenalin. Utrujenost čutiš, šele ko se ustaviš," se spominja Ponikvar.

V njegovi okolici je bilo ves čas na terenu od 15 do 20 ljudi. Ponoči so delo prepustili dežurnim enotam, ki so k zbiralnikom vode pripeljali agregate in črpalke za vodo.

"Veliko poti je bilo neprehodnih. Pospravljali smo podrta drevesa in večali prevoznost cest. Zdaj se stanje počasi normalizira."

Zahvale in povratne informacije sledijo v prihodnjih dneh Prostovoljci ob najrazličnejših naravnih nesrečah vedno pomagajo nesebično, a pravi stik z domačini, predvsem v manjših krajih, doživijo šele takrat, ko je najhuje že mimo.

"Med našim delom so se domačini zadrževali bolj doma, tudi mi pa smo bili zelo zaposleni in zatopljeni v naše delo na terenu. Zdaj ko vse več gospodinjstev nazaj pridobiva električno energijo in se odpirajo tudi naše trgovine, se bodo informacije o reševanju in pomoči hitro širile. Predvsem v manjših krajih navadno nihče ne pozabi na zahvalo," odziv s terena še razkriva eden iz množice slovenskih prostovoljnih gasilcev.

Ne spreglejte