Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 2. 2015,
17.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 24. 2. 2015, 17.12

8 let

Počitnice malce drugače: ustvarjanje namesto risank in računalniških iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ateljejih Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje ljubljanskega ALUO skupina otrok preživlja ustvarjalne zimske počitnice. Oblikujejo iz gline in stekla, se družijo in učijo.

Letošnje zimske počitnice so za šolarje v Ljubljani precej deževne. A skupina otrok, starih med osem in 13 let, deževnih počitniških dni ni preživela za računalniškim zaslonom ali pred televizorjem, temveč veliko bolj ustvarjalno. Na dvodnevni delavnici keramike in stekla, ki sta jo vodili profesorici Tanja Pak in Dragica Čadež Lapajne z Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Delavnice, na katerih študenti svoje znanje delijo z osnovnošolci Otroci so na delavnici, ki se je odvila v dveh dneh – ustvarjali so med 10. uro dopoldne in 16. uro popoldne – spoznavali različne tehnike oblikovanja gline in stekla. Pri tem so jim pomagale študentke unikatnega oblikovanja, ki so otroke sprejele v svojem ateljeju, jim najprej predstavile določen material in se nato z njimi lotile dela.

Da je tovrstno sodelovanje dobrodošlo tako za šolarje kot za študente, je prepričana Tanja Pak, ki se je na pobudo Zveze za tehnično kulturo Slovenije o organizaciji tovrstne delavnice z veseljem odzvala.

"Ustvarjalna energija v zadnjih dveh dneh je tu izjemna, dobrodošle izkušnje pa pridobivajo tudi študentke," nam je profesorica, sicer pa priznana umetnica oblikovanja stekla povedala ob obisku ateljeja na Dolenjski cesti v Ljubljani.

Izkušnje, ki jim bodo morda prišle prav v prihodnosti S študentkami so se na delavnice pripravljale kar nekaj časa, saj so morale pripraviti prostore, pripomočke in material. "To so počele med svojimi študijskimi počitnicami, kar govori o tem, da so se delavnic zelo veselile," dodaja Pakova.

Študentki Nika in Nina temu pritrjujeta in pravita, da so s kolegicami navdušene nad drugačnim uvodom v nov študijski semester. "Pri delu z otroki dobivamo nove izkušnje, ki nam bodo morda prišle prav v prihodnosti, pri izvajanju delavnic, tečajev ali celo pri delu," pove Nina. Dodaja, da kot študenti oblikovanja težko dobijo podobno študentsko delo ali prakso, zato si podobnih delavnic želijo tudi v prihodnje.

Sklede iz gline, jedkani zmaji, steklene slike Pri delu so otrokom pustile proste roke, poučile so jih le o značilnostih gline in stekla, varni uporabi različnih orodij, različnih tehnikah, razkrile pa so jim tudi kakšen trik.

Tako so se šolarji preizkusili v jedkanju stekla, izdelovanju podob iz barvnega stekla, iz gline so izdelovali figure in kipce, nasploh pa pustili pot svoji domišljiji.

Pod njihovimi prsti so nastajali strašni zmaji, ljubki poniji, cvetlični motivi, skledice in steklene slike, ki so končno podobo dobile šele po nekaj urah žganja v peči.

Na Zvezi za tehnično kulturo Slovenije sicer redno organizirajo počitniške delavnice za šolarje, tematika pa je vsakič drugačna. "Priljubljeni so tudi tabori za mlade raziskovalce, biološki tabori, veliko je zanimanja za modelarstvo, vse bolj pa otroke zanimajo tudi inovativne tehnologije," nam je povedala vodja projekta Helena Lesar.

Študenti želijo, da bi tovrstne delavnice postale stalnica S tokratno delavnico prvič sodelujejo z akademijo za likovno umetnost. A skoraj zagotovo ne zadnjič. Na profesorico Dragico Čadež Lapajne so se namreč obrnili tudi študenti preostalih smeri, ki si te dni predavalnice in ateljeje delijo z otroki.

"Tudi študentje vizualnih komunikacij bi si želeli takšnih delavnic. Zakaj pa ne? Tovrstna sodelovanja se mi zdijo čudovit način, kako lahko študenti svoja znanja delijo z najmlajšimi, hkrati pa svoj študij preživijo malce drugače," je dejala profesorica, preden so se z radovednimi otroki odpravili k peči, kjer so se nekaj ur žgali njihovi izdelki.

Ne spreglejte