Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
22. 10. 2014,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 22. 10. 2014, 13.00

8 let

Osnovnošolci naredili prvo hibridno kolo v Sloveniji

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Učenci Osnovne šole Zadobrova so izdelali skuter z akumulatorji, ki se polnijo na sončno energijo, za idejo pa prejeli evropsko nagrado za inovacije, ki so jo podelili na Danskem.

"Zadobrovček", kot so ga poimenovali učenci, ni običajen skuter, temveč električni skuter, ki ga poganja sončna energija. Še bolj poseben pa je, ker so ga izdelali učenci šestega razreda in z njim zmagali v mednarodni konkurenci natečaja Okolje in inovacija na temo trajnostne mobilnosti.

Projekt je nastal v okviru natečaja podjetja Toyota za izdelavo eko vozila, na katerega se je prijavilo več šol, med njimi tudi Osnovna šola Zadobrova. "Spodbudil nas je ta natečaj, in ko sem učencem predlagala, da bi naredili eko vozilo, so takoj padale ideje," razlaga mentorica, učiteljica tehnike Tina Pogačar.

Od skiroja do skuterja Prva ideja je bila, da bi naredili skiro na sončne celice. "Sama sem sicer vedela, da to ne bo šlo, da ne bomo mogli nanj namestiti dovolj sončnih celic, a sem jim pustila, da sami opravijo meritve in ugotovijo, da to ne bo šlo," pripoveduje Pogačarjeva.

Sledilo je načrtovanje, računanje in veliko učenja. Pri projektu so namreč sodelovali učenci šestega razreda, ki znanja o elektriki še nimajo, zato so morali prebrati veliko literature. A zanimanje je bilo veliko, saj se je najprej projekta lotilo osem učencev, nazadnje pa so sodelovali vsi šestošolci oziroma 54 učenk in učencev.

Delo je bilo za mentorico, ki je morala vse skupaj usklajevati, precej zahtevno, največ težav pa so imeli s tem, kje dobiti material in kaj uporabiti, da bo delovalo. Prav zaradi tega in ker učenci niso vsega poznali, se je načrt med polletnim projektom precej spreminjal.

"Želeli smo narediti vse sami, a se je kmalu izkazalo, da bo to predrago, zato smo uporabili nekaj odpadnih oziroma izrabljenih skirojev, jih razstavili, prestavljali stvari, naredili še leseni del, vse skupaj sestavili, zvezali in poskusili. Zdaj odlično deluje," o poteku dela razlaga mentorica.

Eno polnjenje za 20 kilometrov Skuter ima tri baterije, ki jih s polnilcem lahko napolnijo s katerekoli električne vtičnice. A ker so želeli biti eko in uporabiti sončno energijo, so v ta namen na šoli postavili polnilnico na sončne celice. Energije je za skuter več kot dovolj, zato to energijo uporabljajo tudi za napajanje prenosnih računalnikov in radia.

Eno polnjenje baterije na skuterju sicer zdrži za 20 kilometrov vožnje, da bo zdržalo še dlje, bodo za sedežem namestili še košaro, v kateri bodo lahko vozili polnilnico.

Ravnatelj se rad zapelje do sosednjih šol in se pohvali Skuter zdaj uporabljajo ves čas, pravi Pogačarjeva: "Učenci se z njim vozijo, če imamo kakšne vaje na poligonu ali pa med odmorom, naredijo kakšen krog na dvorišču pred šolo. Ko učenci delajo kolesarski izpit, jih mentorice spremljajo na skuterju. Hišnik gre z njim po pošto, ravnatelj se rad zapelje do bližnjih šole, kjer se pohvali."

Zaradi zanimanja se bodo morda lotili izdelave še enega, a Pogačarjeva pravi, da bodo v tem primeru zadevo poenostavili, predvsem pa bodo naredili boljšega.

Ne spreglejte