Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
2. 4. 2015,
8.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 2. 4. 2015, 8.12

7 let, 12 mesecev

Nad alergijo na cvetni prah s terapijo v čebelnjaku

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Imate težave zaradi senenega nahoda? Rešite se jih lahko tudi v čebelnjaku, pravi Marko Verbnjak, ki je ljubezen do čebel razširil v alternativno zdravljenje.

Marko Verbnjak pravi, da mu je bilo čebelarjenje položeno v zibelko, saj sta se s tem ukvarjala tako njegov oče kot stari oče. Sam je dejavnost bolj po naključju kot načrtno razširil še na alternativno zdravljenje.

Od poškodbe do poslovne ideje "S tem sem se začel aktivno ukvarjati pred devetimi leti, ko sem se sam poškodoval v predelu kolen in hrbtenice. Zdravniki so mi predpisali le hladilne obliže, vendar sem sumil, da je veliko resneje," pojasnjuje.

Ker mu ni dalo miru, je iskal druge načine, s katerimi bi se pozdravil in tako našel alternativnega zdravilca, ki mu je pomagal okrevati. "Takrat sem spoznal, da nam narava sama ponuja številne rešitve za naše zdravje," pravi Marko, ki je sam želel biti del te rešitve in ugotovil, da jo ima na dlani, v družinski tradiciji.

Apikulturnik Ukvarjati se je začel s apikulturo, konkretno z zdravljenjem z vdihovanjem zraka iz čebeljega panja. Gre za metodo, ki se uporablja že dlje časa, Marko pa jo je nadgradil z zaščito pred negativnim elektrosmogom. Ta omogoča, da lahko uporabnik prejema naravno biopolje bližine čebel. Brez zaščite se namreč to biopolje izniči.

Terapija je po njegovih navedbah dobro razvita v Nemčiji, medtem ko si v Sloveniji Marko prizadeva, da bi se z njo seznanilo čim več čebelarjev.

Kako deluje terapija v čebelnjaku? Apiterapija se izvaja v čebelnjakih. Med terapijo naj bi posameznik v čebelnjaku preživel vsaj dvajset minut in vdihoval aerosol, tako imenovan kondenziran zrak nabranega. Gre za vonjave, ki se izločajo pri tem, ko čebele nabiralke medičino predajo panjskim čebelam. Vonjave, ki čebelam omogočajo komunikacijo ter služijo pri obrambi, so se izkazale z blagodejnim vplivom na človeka.

Med terapijo se aerosol vdihuje prek namenske cevi iz panja, izdihuje pa se ga v prostor v čebelnjaku. Pred cevjo je nameščena tudi zaščitna mrežica, ki preprečuje, da ne bi skupaj z aerosolom vdihnili kakšne čebele.

Posamezna terapija naj bi trajala med šestimi in osmimi dnevi.

Prilagojeni čebelnjaki in panji Apiterapije se izvaja v čebelnjakih. Za ta namen je Marko začel izdelovati posebej prilagojene čebelnjake, ki prepuščajo čim manj zraka. "Narejen mora biti tako, da zrak prihaja le skozi čebelje panje in ne z drugih sten," pojasnjuje Marko. Tak čebelnjak je zgrajen iz stekla, kar zagotavlja primerno toploto tudi v hladnejših mesecih, medtem ko ga bo v poletnih mesecih hladil s podtalnimi vodami.

Drugačni so tudi panji. Ti so izdelani po staroslovenskem načelu, to je iz debla, pravi Marko. "Tako so čebelarili prvi naseljenci v Sloveniji. Debla najprej izsušimo, nato pa izdolbemo." Na ta debla je potem nameščena cev, skozi katero se vdihuje aerosol.

Čemu vse koristi apiterapija? Vdihavanje zraka iz čebeljega panja se uporablja za zdravljenje bolezni dihal, med drugim pa tudi alergije na sezonski cvetni prah oziroma seneni nahod. Poleg tega pa tudi za zdravljenje: - bronhitisa, - kroničnega bronhitisa, - astme, - pljučnice in - stresnih obolenj.

S terapijo lahko okrepimo tudi imunski sistem, navaja Marko. Ob tem dodaja, da terapija zaradi pozitivnega bioenergetskega naboja bližine čebel nadvse ugodno vpliva na psihofizično počutje.

Ne spreglejte