Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
18. 3. 2015,
15.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 18. 3. 2015, 15.04

6 let, 6 mesecev

Dekle, ki vam s terapijami s konji pomaga do pravih življenjskih odločitev

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste vedeli, da vam konji lahko pomagajo pri pomembnih odločitvah, kot je izbira pravega poklica, ali do večje samozavesti? To lahko spoznate s Karin Bojc, izvajalko različnih terapij s konji.

Konji so lahko odlični spremljevalci pri odpravljanju ali zmanjševanju bolezni in motenj. To dokazujejo hipoterapije in terapevtsko jahanje za osebe s posebnimi potrebami. Karin Bojc pa dokazuje, da so konji lahko tudi odlični pospeševalci uspeha podjetij, sopotniki pri sprejemanju pomembnih odločitev ter duhovni spremljevalci pri meditaciji.

"Konji lahko človeku ogromno dajo" S konji se je Karin prvič srečala pri 13 letih. Še danes se živo spominja, ko je prvič sedela na konjskem hrbtu in začutila, da jo bo to spremljalo vse življenje. V najstniških letih je trenirala dresurno jahanje, a ker je za njene starše to postal predrag šport, je jahanje ostalo le še njena rekreacija.

Pri 21 letih je dobila svojega prvega konja, Luko, ki ji je pokazal, da je bližina konj in jahanje lahko veliko več kot šport. "Konji lahko človeku ogromno dajo," pravi Karin, ki to želi deliti tudi med druge in je zato iz hobija naredila poklic.

Korak za korakom do uresničitve svojih sanj Karin je bila sicer nekaj let zaposlena na področju logistike, financ in kadrov, a si je ves čas želela, da bi delala nekaj, kar bi bilo povezano s podporo pri rasti ljudem. "Da bi to povezala s konji, so bile nekoč le sanje, ki so se dolgo zdele neuresničljive, in pot do tu, kjer sem, ni bila lahka."

Kljub temu je Karin željo počasi, korak za korakom uresničevala. Že na dodiplomskem študiju organizacije dela je izbrala smer kadrovanje in tako pridobila znanja za delo z ljudmi, prelomnica, ko so se temu priključili še konji, pa je bil podiplomski študij socialne pedagogike, saj je celoten študij povezala s terapevtskimi oziroma (socialno)pedagoškimi aktivnostmi s konji.

"Vse bolj sem spoznavala in čutila, da moram na poklicno pot, ki si jo želim," pravi Karin, ki je službo zamenjala za nadaljnje usposabljanje za delo s konji v Nemčiji, kjer jo je spremljal tudi njen Luka.

V odnosu s konji do celostne osebnostne rasti Ko je imela že jasno predstavo, kaj s svojim znanjem želi ponuditi tako ljudem kot konjem, se je Karin odločila za samostojno podjetniško pot. In s čim se ukvarja? Odprla je center Lukasi različnih aktivnosti s konji, ki pripomorejo k osebni rasti.

Njena prvotna dejavnost so terapevtske aktivnosti, pri katerih udeleženci s konji spletajo prijateljske vezi in s tem dobivajo zaupanje vase in v druge, učijo se komuniciranja in ohranjanja dobrih odnosov, zaradi uspešnosti v sodelovanju s konji jim rasteta samozavest in samopodoba, naučijo se sprejemanja in postavljanja meja. Ker pri konju brez vztrajnosti in odločnosti ne moreš ničesar doseči, udeleženci krepijo tudi ti dve vrlini, obenem pa rastejo motivacija, zbranost in jasnost izražanja, razlaga Karin.

"Vse izkušnje s konji se udeležencem zaradi velikosti, moči in plemenitosti konja vtisnejo globoko v spomin in tako povečajo prenos naučenega na vsakdanje situacije," pojasnjuje Karin, ki se pri svojem delu opira na različne modele in tehnike, a vseeno program prilagaja vsakemu posamezniku posebej.

Od profesionalne rasti do skupinskega treninga Konj je lahko tudi dober spremljevalec pri profesionalni rasti, "pomaga lahko pri sprejemanju pomembnih odločitev v življenju, razvijanju asertivnosti, izbiri nove poklicne poti, premagovanju težkih ovir v življenju, pri soočanju s spremembami v življenju", pojasnjuje Karin, ki je to zapakirala v poseben coaching program s konji.

Razvila je tudi kentaver team building s konji, ki je naravnan izkustveno in samorefleksivno. "Udeležencem dam naloge, ki jih poskušajo izpeljati v sodelovanju s konjem. Skozi prve aktivnosti, skupaj z zrcalno močjo konjev, definiramo stanje v skupini, v nadaljnjih pa poskušamo krepiti področja, ki so pomembna za uspešnost podjetja, za doseganje ciljev, za razvijanje in združevanje potencialov vseh zaposlenih. Lahko je naravnan tudi zelo usmerjeno, da razvijamo vodstvene spretnosti, iščemo boljše načine reševanja konjfliktov ali pa spodbujamo iskanje novih kreativnih rešitev," razlaga Karin.

Če boš konja spoštoval, ti bo spoštovanje vrnil Skupaj s Karmen Mihelčič je zdaj Karin razvila še meditacije s konji, pri vseh programih pa spodbuja celosten pristop do te živali, da jih ljudje vidijo kot bitja, in tudi to, kaj oni potrebujejo, ne le kaj ljudje želimo dobiti od njih.

"S konji poskušam vzpostaviti in ohranjati spoštljiv odnos, saj ta bitja vedno vrnejo, kar jim daš. Če jim pokažeš spoštovanje, ga bodo tudi oni tebi," pravi Karin, ki se trudi to miselnost prenesti tudi na udeležence programov, saj se ji zdi, da so konji še vedno prepogosto razumljeni kot sredstvo in ne kot partner, ki je živo in čuteče bitje.

Ne spreglejte