Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
15.05

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravnik

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 15.05

8 let, 2 meseca

Kakšne so prednosti in pomanjkljivosti virtualnega odnosa zdravnik – pacient?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stanko Pušenjak, ginekolog in porodničar, ki v svojem poklicu dela od 90. let prejšnjega stoletja, hkrati že 14 let zavzeto skrbi za svojega, kot sam pravi, spletnega "otroka - pubertetnika".

Kot je dejala ena izmed naših bralk in uporabnic foruma, kjer naš sogovornik svetuje, je kot ginekolog in porodničar znan po svojem predanem delu, kot prostovoljca-svetovalca na spletnem forumu ABC Ginekologije in porodništva na med.over.net pa ga odlikujejo jasni in strokovni odgovori ter ažurnost, saj na vprašanja odgovori že "v nekaj urah, včasih celo minutah, gotovo pa ne pozneje kot v 24 urah". Za osveščenost žensk, porodnic in mamic pa po besedah omenjene bralke skrbi ne le med delavnikom, temveč tudi vikendi in prazniki.

Zakaj se s spletnim komuniciranjem še vedno ukvarja tako malo strokovnjakov? Sam ob tem pravi, da pri prostovoljstvu po definiciji ni praznikov, dopustov, prostih dni ali bolniških odsotnosti, "temveč delaš, ko lahko in kolikor lahko". Po njegovih besedah ga k takšni zavzetosti motivira stiska ljudi in povsem očitna potreba po takšnem komuniciranju, ki ga sicer, kot pravi, nihče drug ne servisira, še najmanj pa sistema, ki bi za to lahko imela interes, torej zdravstvo in izobraževanje, je kritičen naš sogovornik. Pušenjak, ki je do danes na omenjenem spletnem forumu skupno odgovoril že na približno 100 tisoč vprašanj oziroma povprečno 20 na dan, pravi, da potrebe uporabnikov z leti niso nič manjše, ampak kvečjemu večje. "Obiskovalke pa včasih napišejo tako obsežna pisma, da bi jih prej označil s prošnjo po izvedeniškem mnenju kot po zdravstvenem nasvetu."

Prednost spletnega svetovanja je v anonimnosti Ob tem naš sogovornik pojasni, da se kot zdravnik tudi v osebnem stiku s pacienti stalno srečuje z zdravstvenimi težavami, vendar pa je prednost spletnega svetovanja v anonimnosti, zaradi česar se pacienti lažje sprostijo in so tako bolj neposredni ter povedo marsikaj, kar sicer verjetno ne bi, ali pa navedejo pomembne podrobnosti, zaradi katerih težava izzveni povsem drugače.

Kakšne izkušnje prinaša forumsko komuniciranje? "Forumsko komuniciranje mi je prineslo številne izkušnje v postavljanju pravih vprašanj, razvil pa sem tudi boljši čut za branje med vrsticami. Poleg tega sem spoznal, da so pacienti zelo lačni pojasnil v njihovem jeziku in njihovi izobrazbi primerno, kar utegne biti za zdravnika, vajenega strokovnih izrazov, zahtevna naloga, ampak sčasoma postane povsem normalna prilagoditev, ki je sploh ne opazim več. Prav ta, posameznici prilagojen pristop pojasnjevanja, je še vedno izziv, ki se mi ga do zdaj še ni uspelo prenajesti." Pomanjkljivost virtualnega odnosa zdravnik – pacient je, da pacienta ne vidiš Kot glavno pomanjkljivost virtualnega odnosa zdravnik – pacient Pušenjak navaja dejstvo, da pacienta nimaš pred seboj. "Že kot študent medicine sem hitro spoznal, da je govorica telesa zelo pomemben pokazatelj zdravja in bolezni in tega na forumih seveda ni in mi pogosto manjka." Kot nadaljnjo pomanjkljivost navaja kulturo predstavljanja težave, ki je po njegovih besedah v Sloveniji relativno nizka. "Ne vem, kdaj in od kod se je vzela navada, da pacienti svoje zgodbe opremljajo z diagnozami in omenjajo bolečine v organih, zlasti notranjih. Eno je, če ti pacient pove, da ga boli komolec ali koleno, drugo pa, če ti reče, da jo boli ledvica ali jajčnik. Komolec je viden del roke, jajčnik pa je notranji organ, ki je skrit očem in ima med drugim številne sosednje organe, ki lahko bolijo povsem enako ali vsaj zelo podobno. Ali res boli jajčnik, bo torej mogoče lahko povedal zdravnik, in še to po pregledu. Do tedaj pa pacientka lahko govori le o tem, kje približno jo boli, kako, pod kakšnimi pogoji, kdaj in koliko," pojasni Pušenjak.

Vložek v kakovost življenja ženske je poplačan s splošno kakovostjo življenja Naš sogovornik, ki mu je poleg svojega rednega dela in velike angažiranosti na spletnem forumu uspelo napisati in izdati tudi knjigo z naslovom Nosečnost od tedna do tedna, Koledar za bodoče starše, prostega časa skoraj nima oziroma ga ima, kot hudomušno pove, ko zmanjka elektrike, ko je žled ali dva metra snega oziroma kakršenkoli vzrok, da internet ne deluje.

Početi nič, kot zagotavlja, mu nikakor ne gre od rok, zato je tudi njegov prosti čas, ko si ga vendarle privošči, dejavno preživet. Z ženo rada zahajata v naravo, hribe, bodisi s kolesom bodisi peš. Prav tako se rada potepata z avtodomom, nič manj zanimivi pa jima niso niti obiski raznih kulturnozabavnih prireditev in predstav.

In ne nazadnje, nam na vprašanje, zakaj se je odločil ravno za ginekologijo in porodništvo, Pušenjak odgovarja, da se je že med študijem, ker je ročno precej spreten, opredelil, da bo počel nekaj kirurškega. Dodatno je na odločitev vplivalo spoznanje, da za človeštvo lahko naredi največ, če svoje znanje posveti ženskam. "Vsi kazalci kakovosti življenja namreč kažejo, da je vsak vložek v kakovost življenja ženske bogato poplačan s splošno kakovostjo življenja vseh." Nato pa je, kot pravi, med specializacijo še posebej vzljubil skrb za nosečnice. "In zdaj sem že več kot 15 let perinatolog," še pove Pušenjak.

Ne spreglejte