Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2014,
12.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2014, 12.55

8 let, 3 mesece

Junak meseca junija: Aleš Leskošek, ki pustil sanjsko službo in ustvaril svoje podjetje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V rubriki Junaki za jutri predstavljamo ljudi s pogumom in dosežki. Želimo pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji nekaj doseči, da imamo zmagovalce in prvake. Kdo vas je najbolj prepričal junija?

Božič pred 18 leti je bil usoden: z ustvarjalnostjo in vztrajnostjo do trgovinice "Odločiš se, kaj te veseli, kaj bi rad počel v življenju, in se podaš na to pot. Tako kot sem se jaz pred 18 leti. Takrat nisem razmišljala, kako se bo moja pot odvijala, v kakšno smer. Takrat sem si samo želela, da bi lahko izdelovala svoje izdelke in od tega tudi živela," svojo izkušnjo opisuje Jasna Seifried, ki je pred 18 leti začela šivati različne izdelke.

Cvet prihodnje slovenske tehnične inteligence Poslanstvo ZOTKS je, da v mladih prebuja strast za znanost in goji inovativno, ustvarjalno in raziskovalno držo. "Naše poslanstvo sta naravoslovje in tehnika, s tekmovanji pa želimo osvetliti posamezna področja, nad njimi navdušiti otroke in mladino ter jim jih približati, da se mogoče začnejo za njih zanimati. To je vedno bolj aktualno, sploh ker se je v preteklih letih govorilo, da nam manjka naravoslovcev," pojasnjuje sodelavka ZOTKS Tjaša Toni.

"Kljub letom nisem stara, v meni živi otroška duša, kar je tisto, kar šteje" Natalija Rožnik je učiteljica prve triade na OŠ Ledina, kjer poučuje že 22 let. Na isti šoli je svoje prve učiteljske korake naredila že kot študentka. Sama meni, da si je nagrado zaslužila s svojimi izkušnjami. "Kljub svojim letom nisem stara, v meni živi otroška duša, kar je tisto, kar šteje," je prepričana učiteljica, ki so ji otroci v sodelovanju z učitelji in starši pripravili krajši kulturni program ob razglasitvi za naj učiteljico šolskega leta.

Že pri 15 letih med najboljšimi računalničarji sveta 15-letni Žiga je ravno končal osnovno šolo, ko se je julija še s tremi fanti podal na srednješolsko 25. mednarodno računalniško olimpijado (International Olympiad in Informatics) v Brisban v Avstralijo, kjer so se pomerili s 317 tekmovalci iz 80 držav. Že septembra se je udeležil tudi balkanskih olimpijskih iger na področju informatike, mesec zatem pa Srednjeevropske računalniške olimpijade (CEOI 2013), ki je potekala v Primoštenu na Hrvaškem.

Da se nič ne da? Ah, dajte no, skok v neznano je zgodba o uspehu. Po uspešno končanem študiju računalništva je bila njegova prva služba v korporaciji IBM. Sanje mnogih mladih profesionalcev, še posebej leta 2000, ko je bila svetovna ekonomija v bistveno boljšem stanju. Visoka in varna plača, lagoden življenjski stil, odsotnost stresa, ugled in moč ter miren spanec.

Kaj več si lahko človek želi v poklicnem življenju? Leskošek bi po preskušeni slovenski logiki moral vriskati od veselja in v tej coni udobja vztrajati, kakor dolgo se le da. A življenje mu ni dalo miru.

Ne spreglejte