Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
14.07

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

študentke telefon

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 14.07

1 leto, 1 mesec

Bi svoj telefon prepustili šestim študentkam? Morda boste presenečeni.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko so dobile nalogo, da pripravijo projekt, ki bo poskrbel za spremembe v družbi, so prišle na prav posebno idejo. Kaj pa bi vi storili, če bi vam v paketek zavili telefon?

Vse se je začelo, ko so študentke tretjega letnika socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pri predmetu Socialna pedagogika dobile nalogo, da načrtujejo in izvedejo projekt, s katerim bi želele vplivati na nekaj, kar se jim zdi v družbi vredno oziroma potrebno spremeniti.

Ker so pogosto opažale, da se ljudje pri druženju več ukvarjajo s svojimi mobilnimi napravami kot pa drug z drugim, je nastala odeja, da bi ljudi spodbudile k aktivnemu druženju in zmanjšani uporabi tehnologije. In nastal je projekt Komunicirajmo brez tipk.

Izgubljeni čas Cilj projekta je, da bi na zanimiv in zabaven način opomnile in informirale mladostnike o t. i. izgubljenem času, času, ki bi ga lahko preživeli bolj produktivno.

Projekt so od aprila, ko se je vse začelo, že izvajale na Pedagoški fakulteti in Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji (SVŠGL), Gimnaziji Vič, Gimnaziji Bežigrad, Kongresnem trgu, Zavodu za vzgojo in izobraževanje Logatec, načrtujejo pa tudi akcijo v nakupovalnem sredušču Mercator in na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Projekt bo tako trajal še nekaj tednov.

Kako lahko ostanete brez telefona? Projekt je zastavljen tako, da dekleta na šolah postavijo stojnico in nalepijo plakate, da je njihova stojnica prepoznavna. Nato prostovoljcem vzamejo telefone in jih naredijo za krajši čas nedostopne oziroma delno dostopne tako, da jih zavijejo v darilni papir, zraven pa priložijo tudi evalvacijski listek.

Na listku je napisana ura, kdaj je bil telefon zavit, pa tudi njihovi kontaktni podatki, kamor jim lahko udeleženci akcije sporočijo, koliko časa je preteklo, preden so odvili mobilni aparat, mnenje o akciji, kako so se počutili v tem času, kakšen je bil razlog, da so ga odvili. Listek, ki je v zavojčku, lahko oddajo tudi v za to namenjeno označeno škatlo, ki je na lokaciji več dni.

"Akcije po šolah so bile do zdaj zelo uspešne in na vsaki šoli smo zavile več kot 100 telefonov, kar nam daje vedeti, da nas mladi podpirajo in se zavedajo problema pretirane uporabe tehnologije na vsakem koraku," so, zadovoljne s svojim projektom, pojasnile študentke.

Presenečene nad pozitivnimi odzivi To, da so ljudje pokazali izredno zanimanje za njihov projekt in pripravljenost za sodelovanje, jih zelo veseli, saj, kot so povedale, niso pričakovale, da se bo tako pozitivno odzvalo tako veliko število ljudi. Dosegle pa so tudi začetni cilj, ki je spodbujanje k zmanjšanju uporabe multimedijskih naprav.

"V velikem številu primerov so odzivi pozitivni, saj so se med časom, ko je bil njihov telefon zavit, počutili bolj svobodno in so lahko svoj čas posvečali ljudem okoli sebe. Vseeno pa je treba omeniti, da se nekateri niso bili pripravljeni odreči uporabi svojega telefona," so navedla dekleta.

Prva izkušnja in ogromno novega znanja Čeprav so imele veliko obveznosti na fakulteti, so projekt izvajale v svojem prostem času.

Sama organizacija in izvajanje projekta je bila po njihovih besedah za njih prva tovrstna izkušnja, ki jim je prinesla ogromno novega znanja.

"Spoznale smo, koliko časa tudi me namenimo uporabi mobilnih naprav. Postale smo bolj pozorne na namen uporabe tehnologije in si v času medsebojnega druženja tudi same prizadevale za zmanjšano uporabo. Izzivi ob izvedbi so nas le še bolj povezali. Naučile smo se spopadanja z ovirami in konflikti, ki so ob vsakem projektu takšne vrste še posebej prisotni," so povedale in dodale, da se zdaj zavedajo, kako pomembno je živeti v danem trenutku in svoj čas posvečati ljudem okoli sebe in ne tehnologiji.

Ne spreglejte