Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 11. 2015,
21.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

branje

Sreda, 25. 11. 2015, 21.33

6 let, 7 mesecev

Zbiramo knjige za skromno šolsko knjižnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V eni izmed manjših šol, v Osnovni šoli Veržej, potrebujejo knjige različnih zvrsti, da bi napolnili svojo knjižnico in si tudi tako razširili svoj pogled na svet.

Branje je ključnega pomena za otrokov razvoj, zato bi morale biti domače in šolske knjižnice obložene s knjigami. V eni od slovenskih šol se s knjigami ne morejo bahati.

Majhna šola, skromna knjižnica, veliko bralcev Osnovna šola Veržej je vzgojno–izobraževalna enota blizu Murske Sobote, znotraj katere je tudi vrtec in Vzgojni dom Veržej. V majhni šoli s 130 učenci sobivajo otroci iz šolskega okoliša Veržeja, ene najmanjših slovenskih občin, in otroci iz vse Slovenije, ki so tja prišli zaradi pisane palete vzrokov, povezanih z domačimi razmerami in večjimi težavami v odraščanju. Pouk za varovance je urejen v oddelkih s prilagojenim izvajanjem.

Vsi otroci, od vrtčevskih do šolskih, imajo na voljo le knjige iz šolske knjižnice. V Veržeju knjižnice ni, prvi večji splošni knjižnici sta v Ljutomeru ali Murski Soboti.

Učiteljica slovenskega jezika Vanda Novak, ki v prostem času sodeluje pri različnih humanitarnih projektih, se je odločila, da stopi v akcijo in najde možnost, da bodo njeni učenci imeli možnosti izbire knjig.

"Prek Borisa Krabonje, humanitarnega aktivista iz Maribora, sem izvedela za projekt Botrstvo pri Valu 202. Takoj smo vzpostavili stik in stopili v skupno akcijo, da čim bolj razširimo vest o nujno potrebnih knjigah na šoli," razloži pobudo učiteljica.

Knjižnica kot varno zavetje Knjižnica je predvsem za otroke iz vzgojnega doma zavetje pred najstniškimi težavami in v knjigah pogosto najdejo pomiritev družinskih problemov, pravi Novakova.

"Ti otroci prihajajo iz ne ravno prijaznih domačih družinskih razmer, zato s starši ne hodijo v knjižnice po knjige ali v gledališča. Mi smo tukaj tisti, ki jim moramo dati možnost, da razvijejo ljubezen do knjig, do branja, do umetnosti, in jim pokazati, da obstajajo prijaznejši svetovi."

Kakšne knjige potrebujejo? V šoli jim manjka vseh knjig, tudi takšnih, ki jih potrebujejo za tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje, ki se ga še posebej radi udeležijo otroci v zadnjih dveh razredih, saj z dobrimi uspehi nabirajo točke za dobre srednje šole.

Najbolj redni obiskovalci knjižnice so otroci iz nižjih razredov, zato bi bili zelo veseli knjig za njih, primanjkuje jim mladinskih romanov, fantastičnih romanov, enciklopedij, romanov s problematiko za najstnike in tudi pravljic za vrtčevske otroke.

Ne spreglejte