Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
13. 10. 2015,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kemijski inštitut

Torek, 13. 10. 2015, 14.00

8 let

Z novimi prostori in opremo hitreje do preboja pri zdravljenju raka

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kemijski inštitut je bogatejši za tri prenovljene laboratorije in obnovljeno staro stavbo inštituta. Med drugim želijo z raziskavami na področju rakavih obolenj čim prej priti do uporabnih rezultatov.

Prenova je obsegala Laboratorij za biotehnologijo in Center za validacijske tehnologije in analitiko ter v manjši meri tudi opremo v Laboratoriju za strukturo biomolekul. Skupna površina prenovljenih prostorov obsega 1500 kvadratnih metrov.

V prenovo so vložili 3,9 milijona evrov. 85 odstotkov je evropskih sredstev, preostala so slovenska. Evropski sklad za regionalni razvoj je tako prispeval 1,8 milijona evrov za obnovo prizidka inštituta ter okoli 1,4 milijona evrov za obnovo stare stavbe.

Sodelovanje z inovativnimi farmacevtskimi in kemijskimi podjetji bodo še poglobili Kemijski inštitut je sicer že zdaj vitalen partner gospodarstvu na področjih kemije in farmacije.

"Opremljenost bo izboljšala podporno okolje za gospodarstvo in z novimi in izboljšanimi tehnologijami prispevala k razvoju konkurenčnejših in bolj inovativnih tehnologij. Prenova laboratorijev je zato pomemben signal, da se Kemijski inštitut resno angažira pri razvoju svojih raziskovalnih kapacitet, znanja in raziskovalnega potenciala na trgu. To dejstvo zagotovo zvišuje raven zaupanja in pripravljenost gospodarskih subjektov in eminentnih znanstvenih institucij za poslovno ali znanstveno sodelovanje z nami," je dejal v. d. direktorja Janez Levec.

Najbolj so ponosni na nov mikroskop v laboratoriju za biotehnologijo, kakršnega v Sloveniji še ni. Zanj so odšteli okoli pol milijona evrov, omogoča pa upodabljanje in spremljanje posameznih fluoroscentnih molekul znotraj celic.

Raziskave na področju naravne imunosti, kamor je vpeta imunoterapija raka, in izboljšave cepiv bodo z novimi laboratoriji, predvsem pa raziskovalno opremo, pridobile konkurenčno prednost pri prijavljanju na mednarodne razpise.

Laboratorije si bo ogledala tudi ameriška FDA V Centru za validacijske tehnologije in analitiko že zdaj izvajajo analize in študije za ameriški trg. Med drugim so registrirani pri Ameriški agenciji za zdravila in prehrano (FDA).

"Glede na to, da v prihodnje pričakujemo tudi inšpekcijski pregled FDA, je bilo treba oddelek nujno posodobiti in zagotoviti ustrezne delovne pogoje," je dejal vodja centra, ki se po novem razteza na 360 kvadratnih metrih, Samo Andrenšek.

Sodelovanje v sedmih projektih v vrednosti 50 milijonov evrov Kemijski inštitut je v zadnjem letu skupaj s partnerji pridobil sedem evropskih projektov v vrednosti skoraj 50 milijonov evrov, od tega je inštitut pridobil nekaj več kot 4,5 milijona evrov.

"Tovrstnih reaktorskih sistemov ni ne v Sloveniji niti v širši regiji, zaradi česar je dobra opremljenost še večja nuja, če želimo v reaktorskem inženirstvu ostati konkurenčni v EU in ZDA," je dejal raziskovalec laboratorija za katalizo in reakcijsko inženirstvo Blaž Likozar.

Ne spreglejte