Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
4. 12. 2015,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 10.21

8 let

Tehnologija, uporabljena za pomoč otrokom v stiski

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Danes ob 19. uri bodo zagnali dobrodelno spletno platformo StoryLink, s katero bo glede na svoje zmožnosti in željo mogoče z nekaj kliki pomagati otrokom v materialni stiski.

"Veliko ljudi si želi pomagati, pa ne vedo, komu, na kakšen način, ali pa jim za dobrodelnost preprosto zmanjka časa," so izkušnje na podlagi, zaradi katerih je nastala nova spletna platforma StoryLink. Tehnologija je tako v tem primeru uporabljena z dobrodelnim ciljem in z namenom, da bi donatorjem na čim preprost in hitrejši način omogočila pomoč otrokom, ki so se zaradi različnih razlogov znašli v materialni stiski.

Zgodba ene od družin, ki ji bo mogoče prek spletne strani StoryLink pomagati pri nakupu življenjskih potrebščin

Vsak donator prejme še sporočilo o tem, kaj njegova pomoč pomeni Nova spletna stran pa ne temelji le na transparentnosti poti podarjenih sredstev, temveč tudi na personiziranju pomoči. Platforma, ki povezuje donatorje, dobrodelne organizacije in družine oziroma otroke v materialni stiski, čeprav na anonimen način, omogoča, da najmlajši dobijo to, kar resnično potrebujejo. Pa naj bo to hrana, topla oblačila, šolske potrebščine ali kaj drugega.

Vse skupaj pa deluje po načelu spletne trgovine, kjer donatorji prispevajo za nakup tistega, kar družina oz. otrok v stiski izrazi, da potrebuje. Na StoryLinku to nato naročijo, trgovci pa dostavijo na dom. Pri čemer pa bodo poskrbeli, da bodo vse transakcije javno objavljene na spletni strani. Vsak donator bo prejel še povratno informacijo o tem, kako je njegov prispevek vplival na življenje družine, ki je prejela pomoč.

"Motilo me je, da nisem vedela, kaj družina potrebuje" Za celotnim projektom stoji študentka psihologije Nasti Šušnjara s 13-člansko ekipo, ki veliko časa in znanja pretvarja v delovanje te nove dobrodelne iniciative. Vsak od vključenih pa svoje prispeva glede na področje, s katerega prihaja, kar pa zajema od psihologije, programiranja do prava in trženja.

Vse skupaj, kot pove Nasti Šušnjara, pa se je začelo pred dvema letoma, "ko sem prebrala zgodbo o fantku in njegovi družini, ki si ni mogla privoščiti osnovnih življenjskih potrebščin. Fantka so zaradi tega v šoli vsak dan zmerjali in se norčevali iz njega, kar ga je privedlo do tega, da ni več želel živeti".

Zgodba se je pobudnice StoryLinka tako dotaknila, da je začela pogosto podarjati izdelke v dobrodelne namene. "Vendar me je pri tem ves čas motilo, da nisem vedela, kaj točno neka družina potrebuje. Prav tako z družino nismo mogli v pakete dodati sveže hrane, temveč samo takšno z dolgim rokom trajanja, ki pa žal nima dovolj hranilnih sredstev, ki jih otroci potrebujejo."

Zgodba ene od družin, ki ji bo mogoče prek spletne strani StoryLink pomagati pri nakupu življenjskih potrebščin

Prvi korak je storjen, drugi je na strani donatorjev Razmišljala je možnostih oziroma o tem, kako "čudovito bi bilo, če bi lahko naročila sveža živila in druge življenjske potrebščine kar otrokom in družinam na dom". Tako kot je to mogoče narediti pri spletnem nakupovanju.

Tako je Nasti Šušnjara letos septembra začela zbirati ekipo, ki bi njeno idejo uresničila. In to ji je tudi uspelo. Prvi korak, s tem ko bodo danes zagnali storitev, je tako narejen, naslednji pa je zdaj odvisen od drugih – donatorjev. Nabrati je namreč treba prva sredstva, s katerimi bodo lahko v obliki košaric s hrano, higienskimi potrebščinami in prazničnimi darili razveselili 20 družin, ki so jih predlagali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, s katero sodelujejo.

Sveža hrana je za nekatere pravo razkošje in ne življenjski minimum "Najbolj si želijo sveže hrane, saj do tega najtežje pridejo. Zbiralne akcije zaradi zamudnega procesa distribucije običajno zbirajo le suho in konzervirano hrano, naš način delovanja pa omogoča dostavo sadja, zelenjave, mlečnih in pekovskih izdelkov naravnost na dom," eno od prednosti StoryLink predstavi Šušnjara.

tem je sodelovanje dobrodelnika resnično preprosto in hitro. Od njega namreč ne zahteva prav veliko truda in energije. Po svojih zmožnostih z le nekaj kliki s kateregakoli konca na svetu poskrbi, da bo njegova materialna pomoč namenjena tistim, ko jo potrebujejo. Za zdaj že izbranim, v prihodnosti pa novim družinam oz. otrokom.

Zgodba ene od družin, ki ji bo mogoče prek spletne strani StoryLink pomagati pri nakupu življenjskih potrebščin

Kako doseči, da družine ne bi več potrebovale pomoči? Za zdaj bo sicer StoryLink deloval tako, da bodo posamezni družini namenili le enkratno pomoč. "Na ta način želimo pomagati čim večjemu številu otrok in družin. Razmišljamo pa že o različnih načinih, kako bi poleg enkratne pomoči družine tudi opolnomočili, tako da naše pomoči sploh ne bi več potrebovali," nadaljnjo vizijo projekta pojasnjuje Šušnjara.

Kako pa je s preživetjem StoryLinka? Trenutno ekipa StoryLinka dela prostovoljno. "Delujemo tako, da 100 odstotkov donacije porabimo za nakup izbranega izdelka in vse transakcije javno objavimo. Ker ničesar ne zadržimo zase, smo našli drugačen način, da lahko obstajamo: podprla so nas že prva podjetja, ki so v nas prepoznala potencial, da lahko naredimo nekaj dobrega." Vir prihodka pa bodo v prihodnje predstavljali tudi prispevki donatorjev, ki se bodo ob nakazilu odločili znesku dodati tudi kaj za delovanje StoryLink.

Ne spreglejte