SiolNET. Siol Plus Dobra vest
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenec z neverjetno življenjsko zgodbo lovi olimpijsko normo

0

termometer

Sandi Novak, ki je z neizmerno življenjsko energijo premagal težko obdobje po poškodbi glave, zaradi katere je izgubil vid, bo v Dubaju skušal uloviti normo za nastop na paraolimpijskih igrah v Riu.

42-letnega maratonca Sandija Novaka v Dubaju spremljata dva izkušena maratonska tekača: Urban Jereb in Roman Kejžar, ta je hkrati tudi Novakov trener, ter Primož Černilec, Sandijev dolgoletni prijatelj in vodja ekipe. Sandi je "nabrušen", spročajo iz Dubaja, razpoloženje v ekipi pa na viskoki ravni. "Mislim, da nam norma tokrat ne uide," je bil dan pred štartom optimistično razpoložen Černilec.

Od cenjenega mizarja do cenjenega maratonca

Pravi, da bi bil brez te nesreče danes "le" cenjen in iskan mizar. Kot je povedal v enem od pogovorov za Sportal, je v času, ko je bil povsem zdrav, živel le za delo in vrček piva, šele po nesreči pa je našel svoje poslanstvo, tek. Novo življenje, mu pravi. "Prej sem živel življenje, pa ga v resnici nisem videl, zdaj ga ne vidim, znam pa ga živeti," danes ponosno poudarja Novak.

Konec leta 2007 spoznal svoje novo poslanstvo

S tekom se je začel ukvarjati ob koncu leta 2007, ko je začel novo situacijo sprejemati kot dejstvo. Prej je bil nebogljen kot dojenček, priznava. Začel je teči.

Najprej je približno enkrat na tri tedne pretekel po 20 kilometrov, leta 2009, ko so ga invalidsko upokojili in je dobil nekaj malega odpravnine, pa si je kupil še tekalno stezo. "Najprej sem tekel po občutku, potem sva z mojim tesnim prijateljem Primožem Černilcem tekla vedno bolj zares. Začeli so se intervali, tek na sto metrov, leta 2012 pa sem se povsem vrgel v tek," je orisal kronološko potovanje, ki ga je pripeljalo do statusa maratonca.

Na začetku je večkrat tekel skupaj z varovanci iz Centra za poškodbe glave Korak. V njihovi družbi je tudi prvič pretekel desetkilometrsko razdaljo okrog Brda, nato si je želel še več.

Ne bo lahko

Zaveda se, da norme ne bo lahko uloviti. Težava je namreč v tem, da se je v zadnjem letu močno zaostrila, saj so prireditelji olimpijskih iger združili kategoriji T11 in T12. Novak spada v kategorijo T11, kjer tekmujejo tekači, ki vidijo do pet odstotkov in potrebujejo spremljevalca, tekači v kategoriji T12 pa lahko tečejo sami in so zato v rahli prednosti. V svoji kategoriji je Novak trenutno najboljši na svetu.

Načrtovani trening in prilagojena prehrana

Njegov napredek je plod načrtovanih treningov, ki mu jih oblikuje Kejžar, in spremenjenje prehrane. Moke sploh ne uživa, tudi testenin se izogiba. Jogurt izdeluje sam, tudi kruh si peče sam.

Novak je danes vrhunski tekač, maratonec, ki si želi nastopiti na paraolimpijskih igrah v Riu, ukvarja pa se tudi s kegljanjem in tudi tu mu ambicij ne manjka. Upa celo na nastop na evropskem prvenstvu.

Kakšen čas mora preteči za osvojitev norme?

Maraton v Dubaju bo Sandijeva zadnja priložnost, da doseže normo za paraolimpijske igre, ki jih bo Rio de Janeiro gostil takoj po koncu olimpijskih iger avgusta letos. Maraton mora preteči najmanj v času dveh ur in 42 minut.

Novak se zaveda, da popravnega izpita ne bo. Vsaj za letošnje olimpijske igre ne.

22. 1. 2016 ob 6.30 bo šlo zares

Na svoj najpomembnejši maratonski nastop do zdaj se bo podal jutri, 22. januarja, ob 6.30 po lokalnem času oziroma ob 3.30 po slovenskem. Prvo polovico maratona bo z njim tekel Jereb, v drugi polovici ga bo spremljal in bodril Kejžar.

O razpletu bomo na Siol.net še poročali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin