Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
2. 12. 2015,
13.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sreda, 2. 12. 2015, 13.59

6 let, 7 mesecev

Skupina mladih, ki si želi, da vaši otroci ne bi zrasli v individualiste

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ker sodobna družba postaja vedno bolj individualistična, se je skupina mladih temu želela upreti in pred slabim letom ustanovila zavod, kjer otroke učijo empatije in ustvarjalnosti.

Zavod Eneja, ustanovljen januarja letos, je neprofitna nevladna organizacija, ki stremi k razvoju empatije in ustvarjalnosti pri vseh generacijah, a s poudarkom na najmlajših – vrtčevskih otrocih in šolarjih.

Gre za zavod, ki ga je ustanovilo nekaj posameznikov z enakimi vrednotami in ki so skušali z glasnimi idejami in motiviranostjo dati odgovor na sodobne družbene probleme, pravi direktorica zavoda Nina Ilič.

Prostovoljci, ki otroke učijo o zdravem in zelenem načinu življenja Zavod sestavlja skupina prostovoljcev (za zdaj sta zaposleni le dve, poleg Nine še vzgojiteljica Anita), ki želijo z različnimi dejavnostmi, kot so izobraževanje, interaktivne delavnice, organizacija izletov, prireditev in dogodkov, otrokom in odraslim dati optimalen družbeni in osebnostni razvoj ter možnost rasti v odgovornega človeka.

Predvsem si prizadevajo za razvoj empatije na področju varstva okolja in zelenega načina življenja, samooskrbe ter promocije zdravja in zdravega načina življenja.

V sklopu tega so trenutno aktualni trije trajnostni programi, ki trenutno delujejo zgolj na območju Mestne občine Ljubljana, v prihodnje pa jih želijo razširiti še na druge občine.

Najmlajšim so se približali v vrtcu Za najmlajše, torej še predšolske otroke, so v zavodu zasnovali posebno serijo delavnic, kjer otroci skozi igro in preproste življenjske izzive razvijajo osebne kompetence, ki zagotavljajo pomembno osnovo za optimalen razvoj, vključno z motiviranostjo za pridobivanje novih znanj.

Delavnice otrokom prinesejo "veliko mero pozitivne notranje umirjenosti, ne da bi jih prikrajšale za borbenost, odločnost in težnjo po vplivanju na okolico", pravi Nina.

Te delavnice so v nekaterih zasebnih varstvih v Ljubljani spomladi letos že postale del rednega vsakodnevnega vzgojnega programa, izvajajo pa ga tako prostovoljci iz zavoda kot vzgojiteljice. "Kot zunanji izvajalec smo varstvu ponudili brezplačne storitve obogatitvenih dejavnosti, pri katerih otroci razvijajo empatijo in ustvarjalnost," razlaga Nina.

Med drugim so do zdaj pripravili delavnice na temo spoznavanja čebel, njihovega življenja in dela, spoznavali so Enejin medoviti vrtiček, pripravili čolnarski piknik ter medvarstveno in medvrčevsko druženje.

Spodbujanje mladostnikov za prostovoljstvo V svoje programe pa prek prostovoljstva vključujejo tudi mladostnike, ki jim želijo z neformalnim izobraževanjem ponuditi kakovostno in učinkovito preživljanje prostega časa. "Mladi s prostovoljnim delom v projektu Serija delavnic za razvoj empatije in ustvarjalnosti pri predšolskih otrocih pridobijo reference in znanja, razvijajo osebne in poklicne kompetence," razlaga Nina.

Mladi prostovoljci ob pomoči zavoda in njegovih mentorjev med drugim organizirajo aktivnosti za predšolske otroke, se preizkušajo v osebnostnih veščinah, predvsem socialnih.

Poseben program za vključevanje priseljencev Posebno skrb so namenili tudi migrantom, za katere so letos v sodelovanju s Slovensko filantropijo in ob sofinanciranju ministrstva za kmetijstvo pripravili enkratni strokovni dogodek Vitezi gredic, ki bo prihodnje leto prerasel v trajnostni projekt.

Na strokovnem dogodku so udeleženci spoznavali osnove vrtnarjenja, čebelarstva in medovite rastline, njihovo medsebojno povezavo in pomen za ljudi, čebele in okolje. Pod strokovnim vodstvom so zasnovali in zasadili tudi vrt z medovitimi rastlinami, postavili hotel za žuželke ter pripravili predstavitveni čebelnjak.

Ljubljana bo bogatejša za pustolovsko pot Tretji program v okviru zavoda pa je program Ustvarjamo skupaj, ki je vsebinska bogatitev ljubljanske čebelje poti. V sklopu tega bodo namreč na nekaj zelenih lokacijah po Ljubljani zasnovali medovite vrtove, ki bodo služili kot učna oz. Pustolovska pot z elementi vrtnarskih in čebelarskih praks. Pot bo zanimiva tako za turiste kot lokalno prebivalstvo, v sodelovanju z nekaterimi ljubljanskimi vrtci bo služila kot program za promocijo zdravja in zdravega načina življenja, obljublja Nina.

"Pustolovska pot bo prikaz povezave mesta, ljudi, narave in pomeni vsebinsko obogatitev Čebelje poti," dodaja Nina.

Ne spreglejte