Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
22. 1. 2016,
6.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

les

Petek, 22. 1. 2016, 6.38

8 let

Odločil se je, da bo delal zase in mobilne telefone po Evropi odel v les

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ponosen na Slovenijo, je Žiga Lunder želel razviti nekaj posebnega v povezavi z lesom. Izdelovati je začel posebne ovitke za mobilne telefone za najzahtevnejše okuse.

Ko se Žiga posveti delu, pozabi na okolico. Leva roka z občutkom drži tanko leseno ploščico, desna pa z manjšo krpico pozorno olji površino. Skrbno se posveča podrobnostim in vidi se, da do koščka lesa pred sabo čuti posebno spoštovanje. Sogovornik ga lahko razbere tudi iz njegovih besed.

Neuspeli poizkusi te pripeljejo do uspešnih izvedb

Da bi začela izdelovati lesene ovitke za telefone, sta se najprej odločila skupaj z dobrim prijateljem. Začetni projekt sta ustvarila s skupnimi močmi in velikimi vložki časa in energije, a projekt ni zaživel. Od ideje do izvedbe sta potrebovala dve leti. Njuna poslovna pot se je sicer ločila zaradi drugih prijateljevih obveznosti, a v dobrih odnosih sta ostala naprej.

Odgovor kitajski masovni proizvodnji

"Ob poplavi kitajskih poceni ovitkov sem želel ljudem ponuditi najvišjo evropsko kakovost, nekaj več - od tod tudi ime znamke MMore (Več)", pojasnjuje Lunder. Les je ročno izbran izmed najbolj ekskluzivnih vrst. Gre za kolekcijo izbranih debel, izbranega materiala. Dobavitelj ga uvozi, izdelovalci furnirja pa ga obdelajo. Še najbolj običajen les, iz katerega je izdelal ovitke, je mahagonijev, preostale vrste pa so iz Severne Amerike, Afrike in tudi drugih delov sveta.

Vsak izdelek gre skozi večurno ročno obdelavo

Za idejo in razvoj novega izdelka potrebuje dober mesec dni. Oblikovalci naredijo motiv po njegovi zamisli in navodilih in ko naredijo končne popravke, se Žiga loti razreza. Sledi nekajurna ročna obdelava vsakega posameznega kosa in prav vsak je unikat, saj se kosi lesa med seboj razlikujejo. Vsak izdelek trikrat naolji ter zbrusi in po vsakem oljenju sledi dvodnevno sušenje. Po obdelavi ploščico, tanjšo od milimetra, namesti na ovoj iz bele ali črne plastike.

Z oljenjem les dobi pravi obraz

Najbolj od vsega je Žigi všeč oljenje. "Najlepše je. Pri oljenju se poudarijo vsi kontrasti. Sama radika je bleda in čisto brez karakterja. Ko greš čeznjo z oljem, ki ga uporabljam, se poudarijo vse oblike, pore, do izraza pridejo celotne strukture," o procesu govori z zanosom. Kot pravi, uporablja olje najvišje kakovosti, ki ne vsebuje nobenih topil in se sicer uporablja za parket. Les z njim premaže zato, da je odporen na vodo in praske.

Najtežje je zadostiti lastnim kriterijem

Če bi izbiral najtežje delo, pravi, bi bil to proces oblikovanja. "Ko nekaj narediš, je ravno dobro. Ko hočeš, da je všeč tebi, je pa to čisto nekaj drugega. Vse podrobnosti preverim na desetinko milimetra, pri merah pa tudi tudi na stotinko milimetra natančno, da vse ustreza kakovosti, ki jo želim," pove Žiga.

Konkurence se ne boji, ker je prepričan o prednostih ročne obdelave

"Jaz se bolj posvečam lepoti lesa in temu, kaj se da iz njega narediti in kaj se lahko iz njega lepo oblikuje. Zanima me težji način izdelave in ne lažji. Na Kitajskem delajo na lažji način in so v tem odlični, mi pa se moramo posvečati težjemu delu, kjer je veliko ročne obdelave in česar se nekdo ne bo lotil kar tako, saj prinaša tudi veliko težav. V tem smo lahko Slovenci dobri. Tam kjer so manjše količine in specializirani izdelki," pravi Lunder, ki se želi dolgoročno usmeriti tudi za oblikovne rešitve po naročilu.

V pisarni namenoma nima kavča

Ker se je na napakah prvega projekta veliko naučil, je novega izpeljal veliko bolje in hitreje. "Najbolj pomembno je dobro načrtovanje," pove Lunder.

"Razvijanje izdelka prinese veliko neznank, ki jih ne moreš predvideti. Iskanje rešitev je zahtevalo precejšen napor. In potem me ni iz delavnice. Do večera," doda in se nasmeji Katji Fortuna, ki stoji v bližini. Skupaj se pošalita, da sta se prav zato odločila, da v pisarni v zgornjem nadstropju ne bo kavča.

Ob vseh preprekah je podpora njegovega dekleta ključna

"Pri delu me podpira moja boljša polovica," se Žiga nasmeji Katji, ki ponosno spremlja pogovor. Čeprav ima svojo službo, mu pomaga na vseh področjih.

"Rekel bi, da je poleg mene najbolj aktiven del te zgodbe in brez take podpore bi bilo zelo težko. Če se nečesa lotiš sam, ti lahko različne prepreke vzamejo veliko volje", doda.

"Delati želim zase, le tako bom delal najboljše"

Samostojne poti se je lotil, ker ni več hotel biti hlapec. Kot pravi Lunder, želi razviti lasten dolgoročen in stabilen projekt. "Startup zgodbe so samo pospešen način, kako tujci s kapitalom dobijo večinske deleže v podjetjih. Meni to ni v interesu. To je enako kot delati za nekoga, kar sem že izkusil. Pomembno je, da delam zase, ker tako bom lahko delal najboljše. Ne smem imeti občutka, da delam zaradi denarja," pove.

Ko so kupci pokupili vse ovitke z mehanizmom, je bil presrečen in se že zelo veseli dneva, ko bo katerega od svojih izdelkov videl v rokah neznanca.

Ni si mislil, da bo že prvi njegov izdelek videti tako dobro

"Najlepši je bil trenutek, ko je bil končan prvi izdelek in je bil videti tako lepo. Ko je olje tako lepo poudarilo vse lastnosti lesa, vse njegove barve. Najprej sem ga nekaj časa samo opazoval. Kontrast je bil fantastičen," opisuje prve zmagoslavne občutke.

"Ko si na začetku nekaj zamisliš, nihče ne ve, kako bo videti. Ti imaš samo občutek, kako naj bi bilo. Procesu slediš in delaš in delaš in sploh ne veš, kam te bo pripeljalo, na koncu pa sledi presenečenje, ko ugotoviš, da je izdelek še boljši od tvojih pričakovanj," Lunder opisuje vznemirljivost razvoja lastne ideje.

Ves čas razvija nove ideje in rešitve

Izdelal je tudi serijo ovitkov iz karbonskih vlaken, ki so tanjši od milimetra. Razvoj je trajal dlje, saj je telefon ob izdelavi ovitka iz običajnih karbonskih vlaken izgubil signal. Skupaj z dobaviteljem je našel rešitev mešanice vlaken, ki ohranja trdnost in signal nekoliko celo izboljša.

V bližnji prihodnosti razvija številna presenečenja. Tudi takšna, ki jih v svetu še ni videl. Z nekaterimi oblikovnimi rešitvami bi rad izpostavil tudi prednosti Slovenije in jih uporabil.

"Nočemo pa biti preveč masovni. Radi bi bili všeč določenim in tistim želimo biti zelo všeč. Ne bi radi ugajali vsem. Če si vsem všeč, si povprečen," pravi Lunder.

Tistim, ki želijo uresničiti katero od svojih idej svetuje, naj bodo vztrajni in pripravljeni žrtvovati veliko časa in jim bo uspelo.

Ne spreglejte