Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 9. 2015,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 5. 9. 2015, 14.46

8 let

Mlada Celjanka se je sama lotila zbiranja pomoči za begunce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stello Šibanc, študentko psihoterapije, ki se že dlje časa ukvarja s humanitarnim delom, je begunska problematika tako prevzela, da je sama ustanovila akcijsko skupino.

26-letna Celjanka Stella Šibanc, študentka psihoterapije na dunajski Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda, se je po pogovoru s prijateljico, ki živi v Beogradu, kjer trenutno zaradi beguncev vlada pravi kaos, odločila, da mora ukrepati.

Sanjala, da je begunka, zjutraj začela pomagati "Tisto noč, po pogovoru z njo, sem sanjala, da sem sama begunka, da skušamo z drugimi begunci priti čez mejo in da nas na tisoče umira. Ko sem se zbudila, sem vklopila računalnik, odprla družbeno omrežje Facebook in ustvarila stran Pomagajmo Beguncem."

Na Facebook strani Pomagajmo beguncem se je kmalu zbralo veliko podpornikov, v pičlih petih dneh več kot 4.000. "V bližnji prihodnosti načrtujemo ustanovitev društva, kar nam bo omogočilo popolnoma korektno delovanje, obenem pa bom s tem tudi zaščitila samo sebe. Žal mi je, da se moram v teh z begunsko problematiko polno zaposlenih dneh ukvarjati še z birokracijo in statutom o društvu, ki je vsaj za nepoznavalca, kot sem jaz, videti precej zapleten."

Skupina prostovoljcev zbira osnovne življenjske potrebščine za begunce, ki bodo v bližnji prihodnosti prišli na slovenska tla.

Občutek zadovoljstva Čeprav so na slovenskih tleh že humanitarne organizacije, ki zbirajo pomoč za begunce, se je Stella angažirala sama. Zakaj? "Glavni razlog je zgolj ta, da mi aktivna udeležba pri takih stvareh veliko pomeni. Zdaj sem pri projektu namreč od jutra do večera. Sama namreč od tega nimam nobenih materialnih ali finančnih koristi, kvečjemu nasprotno stroške, imam pa občutek zadovoljstva, kar mi pomeni največ."

Njihova trenutna pereča zadeva so prostori, kamor lahko ljudje vse potrebščine za begunce prinesejo. Za zdaj jim je uspelo v vsej Sloveniji zbrati le pet zbirališč, intenzivno pa iščejo nova zbirališča in se obračajo na vse, ki bi jim bili pripravljeni pomagati skladiščiti stvari. Tudi zbirališče v Kopru se je zaprlo v petek.

Ko bodo begunci v Sloveniji, bodo prostovoljci z lastnimi vozili pomoč iz zbirališč pripeljali na mesta, kjer jo bodo potrebovali.

Žaljivi komentarji ji ne vzamejo energije Žal pa je Stella, ki se s prostovoljstvom aktivno ukvarja zadnja tri leta, zaradi pomoči beguncev deležna tudi nestrpnih komentarjev, nekateri izmed njih so izredno žaljivi, drugi celo vsebujejo grožnje. "Zaradi vsega tega mi je včasih kar malo žal, da sem se zadeve lotila s svojim imenom in priimkom, vendar pa bi v nasprotnem primeru ljudje najverjetneje dvomili o kredibilnosti strani. Zadnje dni sem zaradi svojega početja trn v peti vseh nestrpnežev."

A Stelli to ne vzame začetnega elana, saj to počne res s srcem in gre proti cilju, da bo zbrana sredstva neposredno predala v roke beguncev. "Ko bom dosegla ta cilj, bom srečna."

Ne spreglejte