Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
31. 8. 2016,
3.39

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

4

Natisni članek

Osebne finance dražba hotel

Sreda, 31. 8. 2016, 3.39

1 leto, 2 meseca

V Kranjski Gori je na prodaj nov hotel

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

4

Hotel Klass | Foto Osebni arhiv sogovornikov

Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Medtem ko so v Kranjski Gori že na prodaj hoteli Lek, Alpina in Razor, bo morda že ta teden novega lastnika dobil tudi hotel Klass.

V četrtek bo na prvi javni dražbi na prodaj kranjskogorski štirizvezdični apart hotel Klass. Stečajni upravitelj družbe Klass invest Damjan Belič je izklicno ceno v dogovoru s sodiščem in največjim hipotekarnim upnikom postavil pri 1,53 milijona evrov.

Do Klass Investa je sicer prijavljenih za 11,5 milijona evrov terjatev, z 8,7 milijona evrov je daleč največja upnica BKS banka.

Predmet prodaje na dražbi je šest zemljišč v predelu Čičare, na enem od njih stoji hotel Klass. Premoženje se bo prodajalo v celoti. Sodni cenilec je tržno vrednost hotela, ki je bil zgrajen leta 2006, ocenil na 1,22 milijona evrov. Hotel z dva tisoč kvadratnimi metri površin je po besedah stečajnika dobro vzdrževan.

Do zdaj se je zamenjalo že več najemnikov

Hotel s 24 apartmaji je od strogega središča Kranjske Gore oddaljen okoli 800 metrov, od smučišč malenkost več. Apartmaji so veliki od 35 do 51 kvadratnih metrov, vsi pa imajo bivalni prostor s kuhinjsko nišo, kopalnico ter ločeno dvoposteljno spalnico.

Gostje so mu na spletni strani booking.com prisodili oceno 8,5.

Hotel Klass | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Foto: Osebni arhiv sogovornikov

V hotelu so se po odprtju zamenjali številni najemniki, zadnji dve leti ga upravlja ljubljansko podjetje TJs. Najemnina je sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela, ki je odvisen od ustvarjenih prihodkov in stroškov vzdrževanja objekta. Najemniki mesečno za hotel odštejejo okoli pet tisoč evrov, je povedal Belič.

Zgodba hotela kompleksnejša, kot se zdi

Lastnik podjetja TJs in zdajšnji najemnik hotela Tomaž Juvan pojasnjuje, da so zelo zainteresirani za dolgoročni najem, ne izključujejo pa niti možnosti odkupa. A na četrtkovo dražbo jih ne bo, saj je zgodba o prodaji po njegovem mnenju bolj kompleksna.

Apartmaji, veliki od 35 do 51 kvadratnih metrov, poleg dvoposteljne spalnice ponujajo stilsko opremljen in prostoren dnevni prostor s kuhinjskim kotičkom in kopalnico s prho. | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Apartmaji, veliki od 35 do 51 kvadratnih metrov, poleg dvoposteljne spalnice ponujajo stilsko opremljen in prostoren dnevni prostor s kuhinjskim kotičkom in kopalnico s prho. Foto: Osebni arhiv sogovornikov

"Prodaja se nepremični del hotela, medtem ko je vsa oprema v lasti enega od nekdanjih lastnikov. Dokler ne bo razčiščeno lastništvo opreme, ta je v lasti družbe Estonles, se za nakup ne bomo odločili," je povedal Juvan. Dodaja, da hotel predvsem na račun nizke najemnine posluje s pozitivno ničlo, zasedenost hotela pa je primerljiva z zasedenostjo hotelov v Kranjski Gori. Ta je okoli 40-odstotna, poletna sezona je močnejša od zimske.

Juvan: Hotel sam bo težko preživel

Juvanu se zdi cena v primerjavi s ceno bistveno večjega Novartisovega hotela Lek, ki ga prodajajo za milijon evrov, previsoka.

Medtem ko se Novartisov hotel Lek z 72 sobami in 144 ležišči prodaja za milijon evrov, je izklicna cena hotela Klass s 24 apartmaji postavljena pri 1,5 milijona evrih. | Foto: STA , Medtem ko se Novartisov hotel Lek z 72 sobami in 144 ležišči prodaja za milijon evrov, je izklicna cena hotela Klass s 24 apartmaji postavljena pri 1,5 milijona evrih. Foto: STA ,

"Hotel Klass zaradi premajhne ekonomije obsega sam zase ne more preživeti. Sami to dopolnjujemo z drugimi programi in objekti," pojasnjuje lastnik agencije, ki večino prihodkov ustvari s programi roundabout (potepanji) za tuje turiste, ki jih vozijo po bližnjih turističnih znamenitostih.

Varščine ni vplačal še nihče

"Za dražbo ni pretiranega zanimanja," je priznal Belič, ki ne želi razkriti morebitnih kupcev. So pa podrobnejše informacije zahtevali nepremičninski posredniki in hotelirji.

"Kdo bo dejansko vplačal varščino, če sploh kdo, bomo videli v sredo, ko poteče rok za plačilo," je previden Belič. Do zdaj varščine, ta je določena v višini pet odstotkov od izklicne cene oziroma 76.375 evrov, ni vplačal še nihče.

"Pustimo se presenetiti," o razpletu četrtkove dražbe pravi stečajni upravitelj družbe Klass invest Damjan Belič. | Foto: STA , "Pustimo se presenetiti," o razpletu četrtkove dražbe pravi stečajni upravitelj družbe Klass invest Damjan Belič. Foto: STA ,

Belič je glede pričakovanj o uspešnosti dražbe odgovoril: "Pustimo se presenetiti."

Če prva javna dražba ne bo uspešna, se bo stečajnik v dogovoru z BKS banko dogovoril za novo izklicno ceno. Ta bi lahko bila ob soglasju največjega ločitvenega upnika desetino nižja ali celo likvidacijska, ki znaša 855 tisoč evrov.

Ne spreglejte