Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Četrtek,
14. 12. 2017,
9.50

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

Evropska unija evroobmočje Slovenija plini elektrika električna energija cena infografika

Četrtek, 14. 12. 2017, 9.50

6 let, 4 mesece

Cene elektrike in plina v EU

Koliko za elektriko in plin plačujemo v Sloveniji in koliko drugod po Evropi

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Plin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Elektrika in plina sta se v Sloveniji pocenila bolj kot v državah EU, a je plin v Sloveniji še vedno dražji od povprečja EU. V EU ima višjo ceno plina le sedem držav.

V Sloveniji elektrika cenejša od povprečja EU28

Glede na standard kupne moči (PPS) je bila povprečna cena električne energije v Sloveniji v prvi polovici leta 2017 nižja od povprečja za EU28. Če primerjamo ceno, izraženo v evrih, so gospodinjstva v Sloveniji za 100 kilovatnih ur električne energije plačala 4,3 evra manj od povprečnega prebivalca EU28. Brez upoštevanja standarda kupne moči je cena elektrike v Sloveniji 21 odstotkov nižja od povprečne v EU, z upoštevanjem PPS je ta od povprečja EU28 nižja 1,6 odstotka.

Tudi delež dajatev v končni ceni električne energije je v Sloveniji manjši od povprečja EU28. Čeprav imamo v končni ceni šest odstotnih točk manjši delež dajatev od povprečja EU28, ima višje dajatve od Slovenije le ena tretjina primerjanih držav v Evropi.

Elektrika se je v Sloveniji pocenila bolj kot v EU

Potem ko je cena električne energije, izražena v standardu kupne moči (PPS), za gospodinjstva v Sloveniji v letu 2016 presegla povprečje Evropske unije (EU28), se je ta v prvi polovici leta 2017 spet spustila pod mejo povprečja EU28. To je rezultat padca cen, ki so v Sloveniji na letni ravni padle 0,1 odstotne točke več kot na ravni EU28. Najbolj se je elektrika pocenila v Italiji in na Hrvaškem, kjer je cena nižja za dobrih deset odstotkov. Cena elektrike v evroobmočju je na letni ravni pol odstotka višja, kot je bila v prvi polovici leta 2016. 

Plin v Sloveniji dražji tudi od povprečja za evroobmočje

Cena plina, izražena v standardu kupne moči, je v Sloveniji slabih devet odstotkov višja od povprečja za evroobmočje in dobrih 18 odstotkov višja od povprečja za EU28. Pri primerjavi v evrih je cena plina v Sloveniji za 30 centov nižja od povprečja EU28. Z dajatvami v višini 30 odstotkov cene plina so te štiri odstotne točke višje od povprečja EU28 in eno odstotno točko nižje od povprečja za evroobmočje.

 

Cena plina na letni ravni nižja

Plin se je na letni ravni v prvi polovici leta 2017 glede na prvo polovico leta 2016 pocenil tako na ravni Evropske unije kot v evroobmočju. Njegova cena je v Sloveniji padla še hitreje od povprečja za EU28. Cena plina se je bolj kot v Sloveniji znižala v devetih državah Evrope, med katerimi so tudi BiH, Hrvaška in Srbija. Te države Balkana so hkrati med državami z najnižjimi cenami plina v evroobmočju.

Ne spreglejte