SiolNET. Posel danes Finance
Vsebino omogoča FINANČNA HIŠA d.o.o.
 • Messenger
 • Messenger

Koliko prihrankov bo dovolj za upokojitev?

finančna hiša
Vsebino omogoča FINANČNA HIŠA d.o.o.

Vsi si želimo dostojno pokojnino, želimo si, da bi bila pokojnina enaka našim prihodkom iz časa delovne dobe, s čimer bi lahko mirno preživeli zadnja leta svojega življenja. Žal ni tako. Ko gremo v pokoj, se nam prihodki praktično prepolovijo, zaradi česar se vse več ljudi znajde na pragu revščine. Da bi lahko na stara leta uživali, moramo že danes varno naložiti privarčevani denar. A kako to narediti? S tem vprašanjem se spoprijema večina med nami.

Nihče si ne želi biti na stara leta finančno breme otrokom. Tudi v pokoju si ljudje želijo finančne neodvisnosti, samostojnosti. Pa ste za to pripravljeni delati do konca svojega življenja? Če je odgovor na to vprašanje ne, a si ob tem vseeno želite dobre pasivne prihodke, dostojno pokojnino, potem se morate že danes odločiti za rentno varčevanje.

Ob zaključku nagradne igre bomo enemu srečnemu nagrajencu podarili še glavno nagrado, in sicer 100 evrov v točkah delniškega vzajemnega sklada po izbiri.

Kliknite za brezplačni izračun donosnega naložbenega varčevanja. Kliknite za brezplačni izračun donosnega naložbenega varčevanja. Foto: FINANČNA HIŠA

Izkoristite brezplačni informativni izračun zajamčene rente in se potegujte za nagrado

Nagradna igra je zaključena. 

Nagrajenci so: 

Tamara Čehovin,

Domen Močnik,

Igor Kink in

Petra Strugar.

Čestitke nagrajencem. 

Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za privlačne nagrade, ki jih podarja Finančna hiša. Vsak teden do 2. decembra bomo petim izžrebancem podarili:

 • 2 x knjigo Postani kreator svojih financ, avtorice mag. Karmen Darvaš Šega,
 • 1 x dežnik Finančna hiša,
 • 1 x majčko Finančna hiša,
 • 1 x majčko ZavaGO.

Ob zaključku nagradne igre bomo enemu srečnemu nagrajencu podarili še glavno nagrado, in sicer 100 evrov v točkah delniškega vzajemnega sklada po izbiri.

Kdaj se odločiti za rentno varčevanje?

Varčevanja za pokojnino se je treba lotiti čim prej. Vsako leto se pozna. Morda že varčujete, vseeno bi bilo smiselno preveriti, ali varčujete dovolj. Večina med nami namreč ne varčuje dovolj. Popravnega izpita za pokojnino žal ne bo imel nihče med nami.

Če bomo želeli, da nam bodo prihranki zadostovali za dostojno pokojnino, je treba imeti ob upokojitvi prihranjenih deset letnih plač. Le tako nam ne bo treba delati še naprej in bomo imeli dostojne pasivne prihodke, ki nam bodo omogočali mirno življenje, ne da bi se morali odpovedovati prijetnim navadam in postali finančno breme svojim bližnjim. Dober pokojninski načrt je zelo enostaven, zato začnite kar takoj. Pri njegovi vzpostavitvi vam lahko pomagajo finančni svetovalci v FINANČNI HIŠI.

Preverite, kakšni morajo biti vaši prihranki za varno pokojninsko varčevanje. Preverite, kakšni morajo biti vaši prihranki za varno pokojninsko varčevanje. Varen pokojninski načrt

 • V starosti 30 let bi ob dobro zastavljenem pokojninskem načrtu morali imeti prihranjeno vsaj eno letno plačo.
 • V starosti 55 let bi morali imeti prihranjenih za namen pokojnine vsaj sedem letnih plač.
 • V starosti 60 let bi morali imeti prihranjenih že vsaj osem letnih plač.

V grafu preverite, ali vaši prihranki danes zadoščajo varnemu rentnemu varčevanju za pokojnino.

Potrebujete pomoč?

Naredite svoj izračun pri FINANČNI HIŠI ali se obrnite na njihove svetovalce, ki vam bodo pomagali z nasvetom in rešitvijo: info@financnahisa.si.

Brezplačno vam bodo izdelali POKOJNINSKI NAČRT

Preverili smo, kakšni bi morali biti vaši prihranki glede na neto plačo, ki jo prejemate zdaj. Preverili smo, kakšni bi morali biti vaši prihranki glede na neto plačo, ki jo prejemate zdaj.

Kakšni naj bodo prihranki glede na plačo?

Preverili smo, kakšni bi morali biti vaši prihranki glede na neto plačo, ki jo prejemate zdaj. Poglejmo si dva primera, ki imata zaradi boljšega prikaza zaokrožen znesek na tisočice.

 • Ob prejemanju 1.000 evrov neto plače, bi za brezskrbno upokojitev pri 60. letu starosti morali imeti privarčevanih vsaj 96 tisoč evrov, ob upokojitvi pa kar 120 tisoč evrov prihrankov.
 • Ob mesečnih prihodkih, ki znašajo 2.000 evrov neto, bi ob upokojitvi morali imeti prihranjenih skoraj četrt milijona evrov, natančneje 240 tisoč evrov. Le tako si boste lahko privoščili enak standard, kot ga imate zdaj.

Kakšne oblike varčevanja niso primerne?  

Ko se odločamo za pokojninsko varčevanje, se to odločimo po navadi le enkrat v življenju, zato moramo takrat dobro premisliti in izbrati najboljšo pot. Vsekakor se ni smiselno odločiti za dolgoročno varčevanje na banki. Obrestne mere so namreč tam ničelne, bančni produkti pa niso primerni za reševanje pokojninskega problema.

Še en primer varčevanja, ki ni ustrezen kot varčevanje za pokojnino, je naložbeno življenjsko varčevanje, saj ni primerno za vsakogar. Pri takem varčevanju se prevzema naložbeno tveganje, ki za marsikoga predstavlja preveliko tveganje. Zaradi rdečih številk delnic lahko začnejo prihranki kopneti, ljudje se prestrašijo in hitro dvignejo denar, ob tem pa ga tudi kar nekaj tudi izgubijo.  

Še en primer varčevanja, ki ni ustrezen za vsakogar kot varčevanje za pokojnino, je naložbeno življenjsko varčevanje. Pri takem varčevanju prevzemamo naložbeno tveganje, ki za marsikoga predstavlja preveliko tveganje. Zaradi rdečih številk delnic lahko začnejo prihranki kopneti, ljudje se prestrašijo in hitro dvignejo denar, ob tem pa ga tudi kar nekaj tudi izgubijo. Ljudje so velikokrat že bili razočarani nad naložbenimi varčevanji, ker se niso zavedali naložbenega tveganja. Zato v FINANČNI HIŠI predlagajo donosno naložbeno varčevanje, kjer lahko zaščitite svoje prihranke z garancijo in z zaklepanjem dobička. Donosi pa so nadpovprečni. Za vas so pripravili brezplačni informativni izračun donosnega varčevanja. Preverite ga tukaj

Prav tako se ne odločajte za življenjsko varčevanje, saj to ni primerna oblika za pokojninsko varčevanje. Stroški zavarovanja vam namreč znižujejo prihranke, zato te ato raje vložite v ustrezno pokojninsko varčevanje.

BREZPLAČNI IZRAČUN POKOJNINSKEGA VARČEVANJA: eIZRAČUN Pokojninsko varčevanje - Osebno finančno svetovanje FINANČNA HIŠA (financnahisa.si).

Svetovalci FINANČNE HIŠE v takem primeru stranki najprej predstavijo različne predloge in skupaj z njo izdelajo najprimernejši pokojninski načrt. Svetovalci FINANČNE HIŠE v takem primeru stranki najprej predstavijo različne predloge in skupaj z njo izdelajo najprimernejši pokojninski načrt.

Kako lahko za svojo pokojnino varčuje 43-letna Nataša?

Prikazali vam bomo še en primer varčevalke. Nataša se je odločila, da bi varčevala 100 evrov mesečno za svojo dodatno pokojnino. Kakšna oblika varčevanja je torej, glede na njena leta, najprimernejša?

Naša namišljena oseba torej pri svojih 43 letih že lovi zadnji vlak, saj ima do upokojitve le še 20 let delovne dobe. Svetovalci FINANČNE HIŠE v takem primeru stranki najprej predstavijo različne predloge in skupaj z njo izdelajo najprimernejši pokojninski načrt. S pomočjo načrta se pokaže, koliko je treba privarčevati za nastalo pokojninsko vrzel, da bo lahko Nataša tudi po koncu svoje delovne dobe živela enako udobno, kot živi zdaj. Na ta način se bo tudi pokazalo, ali mesečno varčevanje v višini 100 evrov zadošča ali je potreben drugačen znesek.

Ker nihče ne ve, kako dolgo bo živel, je ob sklepanju pokojninskega načrta pomembno, da je varčevanje tudi davčno ugodno z dosmrtnim izplačevanjem rente. Danes skoraj nobena banka ali zavarovalnica ne ponuja takšnega produkta, zato skrbno izberite svojega finančnega skrbnika. V FINANČNI HIŠI vam znajo svetovati, kako na najbolj ustrezen način rešiti vaš pokojninski problem.

Bo torej 100 evrov na mesec dovolj?

Če danes začnete za varčevanjem v višini 100 evrov na mesec, se boste lahko ob upokojitvi odločili za enkratni dvig v višini 43.400 evrov ali pa za dosmrtno mesečno rento, ki bo z uskladitvami znašala 165 evrov.

Potrebujete nasvet?

Dogovorite se za brezplačen obisk doma ali v na delovnem mestu. Več >> 

Rezervirajte čisto svoj termin v poslovalnici v Ljubljani ali Mariboru - REZERVACIJA TEMRINA.

Nasvet preko zooma na daljavo. Več >>

S finančnimi svetovalci FINANČNE HIŠE se lahko posvetujete tudi na daljavo prkeo zoom aplikacije. S finančnimi svetovalci FINANČNE HIŠE se lahko posvetujete tudi na daljavo prkeo zoom aplikacije.

Z varčevanjem za pokojnino začnite čim prej

Pri uspešni varčevalni shemi za pokojnino je ključni element čas. Prej, ko se odločite za pokojninsko varčevanje, manjši bodo zneski, ki jih boste morali mesečno dati na stran za ta namen. Posledično bo varčevanje toliko lažje.

Izvrsten produkt za pokojninsko varčevanje je zajamčena renta, ki jo ponujajo v FINANČNI HIŠI. Z njo se vaša renta izračuna na osnovi tablic smrtnosti iz leta 2005. To je zelo pomembno, saj s tem tveganje glede dolgega življenja prevzema zavarovalnica. Z drugimi besedami, to pomeni, da ne glede na to, kako dolgo bomo koristili rento, bo to vplivalo na višino mesečnega izplačila. Pričakuje se podaljševanje življenjske dobe, zato je to še toliko bolj pomembno.

Mesečna renta je vnaprej znana in napisana v številkah, ob čemer je dosmrtna in neodvisna od tega, kako dolgo bomo živeli.

Na koncu varčevanja se lahko odločite tudi za enkraten dvig privarčevanih sredstev. Dvig denarja in mesečna renta nista obdavčena. V primeru smrti rento dedujejo dediči.

Ko se odločate za obliko varčevanja, se lahko odločite tudi za naložbo življenjskega cikla in znesek razdelite na dva dela, ob čemer gre en del v varčevalni načrt globalnih vzajemnih delniških skladov, drug del pa v zajamčeno varčevanje z garantiranimi obrestmi.

Potrebujete pomoč?

V FINANČNI HIŠI za vas pripravijo BREZPLAČNI informativni izračun ZAJAMČENE RENTE.

Lahko pa se dogovorite tudi za osebno svetovanje. Več >>

 

Povečajte svoje prihodke

Knjiga Postanite kreator svojih financ! Knjiga Postanite kreator svojih financ! Ne veste, kje in kako varčevati za pokojnino? Si želite oplemenititi premoženje, pa imate več vprašanj kot dogovorov? Svet financ je lahko tudi zabaven, če le poznate pravi pristop. S pomočjo knjige Postavi kreator svojih financ! boste spoznali aktualne taktike, s pomočjo katerih boste povečali svoje prihodke. Avtorica mag. Karmen Darvaš v svoji knjigi bralcem razkriva svet financ na razumljiv način. Vsak lahko enostavno kreira svojo brezskrbno finančno stanje. V knjigi boste našli tudi številne odgovore na vprašanja, kakšno naložbo izbrati, kako razpršiti denar, kako ga donosno nalagati, katere vzajemne sklade izbrati, kam z denarjem, ko je inflacija višja, bančne obresti pa so nične, in še mnogo več. Poiščite odgovore v knjigi in obogatite svoje premoženje.

Knjiga Postani kreator svojih financ! razkriva vse pomembno o pravilnem pristopu k načrtovanju svoje pokojnine in opozarja, katerih napak nikakor ne smete narediti.

Knjigo lahko naročite tukaj.

 

Vse zavarovalnice na enem portalu zavaGO.si

Vse zavarovalnice na enem portalu zavaGO.si Vse zavarovalnice na enem portalu zavaGO.si Na www.ZavaGO.si lahko primerjate cene zavarovanj različnih zavarovalnic v Sloveniji.

Prvič v zgodovini lahko potrošniki končno primerjate nezgodna, življenjska in turistična zavarovanja različnih zavarovalnic na enem mestu. Izbirate lahko nezgodna zavarovanja Grawe, Generali, Merkur, Wiener Stadtsiche, Vzajemna ... in življenjska zavarovanja za smrt od Prve osebne, Grawe, Merkur, Generali, Allianz …

Zavarovalni portal zavaGo.si ponuja primerjavo različnih zavarovanj različnih zavarovalnic. Tako lahko potrošniki hitro in enostavno poiščete ter primerjate zavarovanja in cene različnih zavarovalnic, izberete najboljše zavarovanje in to sklenete kar na spletu.

Samo v treh korakih do zavarovanja. Več >>

Ob tem vas na zavaGO.si ob sklenitvi zavarovanja nagradijo s številnimi ugodnostmi. Preverite ugodnosti.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin