Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
10. 2. 2016,
7.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

HSE Gorazd Skubin

Sreda, 10. 2. 2016, 7.52

7 let, 2 meseca

Zmagovalci in poraženci kadrovanja v HSE

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nadzorni svet HSE je včeraj zvečer za tretjega člana poslovodstva skupine, ki združuje Dravske in Soške elektrarne, Termoelektrarno Šoštanj in Premogovnik Velenje, imenoval Gorazda Skubina.

Kdo so zmagovalci in poraženci tega kadrovskega posega v vrh elektroenergetske skupine, ki jo finančno močno bremeni 1,43 milijarde evrov vredna naložba v šesti blok TE Šoštanj (TEŠ6)?

Zmagovalci:

Gorazd Skubin Skubin skupaj z direktorjem Borzena Karlom Peršoljo velja za enega od dveh ključnih kadrov SMC v energetiki. Sodeloval je pri pripravi energetskega programa te največje koalicijske stranke. Ena njegovih zvez s stranko je Anton Papež, ki velja za ključnega svetovalca predsednika vlade Mira Cerarja iz vrst gospodarstvenikov.

Papež je dolgoletni direktor družbe Interenergo, ki je po stečaju Poteze pristala v lasti avstrijskega Kelaga, v njej pa je bil kot izvršni direktor zaposlen tudi Skubin. Nato je odšel v Petrol, kjer je prevzel vodenje sektorja trgovanja z električno energijo.

Od leta 2014, ko je Cerarjeva vlada začela delati, je bil Skubin prvi kandidat za katero od funkcij v državni energetiki, zaradi česar naj bi zavrnil položaj državnega sekretarja za energetiko na ministrstvu za infrastrukturo.

Že lani mu ni uspelo priti v poslovodstvo HSE, prav tako je ostal pred vrati Gen Energije, kjer se je potegoval za direktorja, a je nadzorni svet, ki ga vodi zdaj že nekdanji predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Matej Pirc, na ta položaj vnovič imenoval Martina Novšaka. Prvi veliki met je Skubinu uspel, ko ga je Cerarjeva vlada lani imenovala v nadzorni svet Elesa.

Miloš Pantoš Širši javnosti razmeroma neznani Pantoš je na čelu nadzornikov HSE še iz časa vlade Alenke Bratušek, na položaj pa je bil imenovan v kvoti Pozitivne Slovenije (PS). Pantoš je do zdaj dvakrat skušal izpeljati zamenjavo generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka, a mu to zaradi neenotnosti v nadzornem svetu in mešanih signalov, ki jih je prejemal od SDH, ni uspelo.

Imenovanje Skubina je po predlanskem imenovanju Stojana Nikolića za člana poslovodstva prva uspešna Pantoševa kadrovska poteza, zaradi česar si je na čelu nadzornikov HSE zelo verjetno kupil nekaj dodatnih mesecev.

SMC Največji vladni stranki je uspelo v poslovodstvo enega od največjih državnih podjetij spraviti svojega človeka, ki je za nameček na razpisu premagal dva kandidata iz kroga SD.

Drugo vprašanje je, kako se bo stranka, ki stavi na etičnost svojega delovanja in nove prakse, v tem primeru ubranila očitkov o političnem kadrovanju.

Poraženci:

Blaž Košorok Imenovanje Skubina pomeni de facto nezaupnico generalnemu direktorju HSE, ki bo imel po novem v poslovodstvu kar dva člana, z imenovanjem katerih bodisi ni soglašal bodisi ga je celo aktivno poskušal preprečiti. Ker ambicije Skubina segajo v sam vrh HSE, je bolj ali manj jasno, da se čas Košoroka na čelu HSE izteka in da bo na položaju v najboljšem primeru zdržal do konca mandata v letošnji jeseni.

Košorok je pod dodatnim pritiskom zaradi očitkov, da mu je uspelo prepoznati ključne težave Skupine HSE, a da močno zamuja pri njihovem reševanju. Skubinovo imenovanje je tudi znamenje padajoče politične moči omrežja, ki je zadnji dve leti uspešno branilo Košoroka.

HSE Veliko vprašanje je, ali in kako bodo Košorok, Nikolić in Skubin sobivali v poslovodstvu skupine in kako se bo to odrazilo na delu ključnega vodstvenega organa HSE. Še vedno ni najbolj jasno, zakaj HSE sploh potrebuje dodatnega člana poslovodstva, zadolženega za tehnične zadeve, ob dejstvu, da gre za področje, ki ga pokriva izvršni direktor za proizvodnjo.

Pričakovati gre, da bodo delo poslovodstva HSE v prihodnjih mesecih zaznamovala notranja razhajanja in "lovljenje" pri mejah pristojnosti posameznih članov.

Ne spreglejte