Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2020,
12.38

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Natisni članek

Sreda, 23. 9. 2020, 12.38

3 leta, 7 mesecev

Združenje Frank s prijavo nad deset bank in Združenje bank Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Švicarski franki | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Združenje Frank je zaradi zavajajoče in agresivne poslovne prakse na tržni inšpektorat in Banko Slovenije poslalo prijavo kršitev zoper deset bank in njihovo interesno združenje, Združenje bank Slovenije (ZBS). Prijava se nanaša na smernice za ureditev razmerij med bankami in posojilojemalci v frankih, so pojasnili.

Ob združenju bank so prijavo podali še proti bankam Addiko Bank, Intesa Sanpaolo, Sparkasse, BKS Bank, Gorenjska banka, Nova KBM, NLB, Sberbank, SKB in Unicredit banka Slovenija, navaja STA.

Prijava kršitev se nanaša na dokument z naslovom Smernice za ureditev razmerij med bankami in kreditojemalci, katerih potrošniška kreditna pogodba je nominirana v švicarskih frankih ali vsebuje valutno klavzulo v švicarskih frankih. Pripravile in sprejele so ga banke, članice ZBS, ki so tržile potrošniška posojila v frankih, so pojasnili v Združenju Frank.

"Smernice kršijo določbe zakona"

Smernice, ki naj bi omogočile zunajsodno rešitev, kršijo določbe zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, ki prepoveduje zavajajoče in agresivne poslovne prakse, so prepričani v Združenju Frank. "To, kar želijo banke in njihovo združenje prikazati kot rešitev problema, je zgolj nadaljevanje neodgovornega, zavajajočega in nepoštenega ravnanja bank in ZBS," so zapisali, poroča STA.

"Ponovno zavajanje glede pravic, ki jih ima potrošnik, /.../ ni nič drugega kot ponovni napad na pravno državo in na varstvo pravic slovenskih potrošnikov. Tega protipravnega ravnanja imamo kreditojemalci dovolj," so odločni.

O prijavi kršitev tržnemu inšpektoratu in Banki Slovenije so v Združenju Frank obvestili tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je nacionalni pristojni organ za varstvo potrošnikov, ter ministrstvo za finance, ki je pristojno za zakonsko urejanje in nadziranje finančnega sistema. "Na odziv ministrstev še čakamo," so dodali po pisanju STA.

Ne spreglejte