SiolNET. Posel danes Novice
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA s carinami tudi na slovenski aluminij

0,20

termometer

aluminij
Foto: Getty Images

Ameriško ministrstvo za trgovino je v torek sprejelo končno odločitev glede uvajanja novih carin na uvoz aluminija iz vrste držav, med njimi tudi Slovenije. Za Slovenijo veljajo protidumpinške carine v višini 13,43 odstotka, je na spletni strani objavil ameriški urad za mednarodno trgovino ITA.

Med 18 državami, za katere veljajo nove carine, sta denimo tudi Hrvaška in Srbija; za prvo so določene 3,19-odstotne, za drugo pa od 11,67-odstotne do 25,84-odstotne uvozne dajatve. Za del aluminija iz Nemčije so določene najvišje carine v višini 242,80 odstotka, za del brazilskega aluminija pa 137,06-odstotne, razkriva tabela, piše STA.

Podatki urada kažejo še, da je Slovenija leta 2019 v ZDA izvozila 11.229 ton aluminija, na katerega se nanašajo carine, v vrednosti 35,25 milijona dolarjev.

Gre ze dodatne carine

O novih carinah na aluminij je ameriško trgovinsko ministrstvo odločalo od lani, postopek je začelo pod administracijo nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Primer se je osredotočal na valjane izdelke, ki se uporabljajo v gradbeništvu, transportni industriji ali denimo za proizvodnjo obcestnih znakov, navaja tiskovna agencija Reuters.

Po navedbah Reutersa bodo te carine dodatno obračunane ob 10-odstotnih, ki jih je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump že uvedel na večino uvoza aluminija v ZDA, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin