Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 2. 2019,
18.04

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

Igor Verstovšek Združenje Manager mladi manager 2018 Cosylab

Sobota, 2. 2. 2019, 18.04

5 let, 2 meseca

Intervju z Igorjem Verstovškom, mladim managerjem leta 2018

"Zavedamo se, da nismo skupaj samo zato, da pridemo do naslednje plače" #foto #video #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Združenje Manager menedžer | Solastnik in prokurist slovenskega visokotehnološkega podjetja Cosylab Igor Vestovšek je bil izbran za mladega managerja leta 2018. Omenjeni izbor organizira Združenje Manager. | Foto Ana Kovač

Solastnik in prokurist slovenskega visokotehnološkega podjetja Cosylab Igor Vestovšek je bil izbran za mladega managerja leta 2018. Omenjeni izbor organizira Združenje Manager.

Foto: Ana Kovač

Kot študent fizike je pred 11 leti pod okriljem Instituta Jožef Stefan sodeloval pri zasnovi podjetja, ki je na področju razvoja kontrolnih sistemov za pospeševalnike in druge velike eksperimentalne infrastrukture na svetu postalo številka ena. Ime Cosylab je danes povezano tudi z razvojem krmilnih sistemov za protonsko terapijo, napredno metodo za zdravljenje raka. Solastnik in prokurist hitro rastočega podjetja s hčerinskimi družbami v ZDA, Švici, na Kitajskem, Švedskem in Japonskem je Igor Verstovšek, ki je v sredo prejel nagrado mladi manager leta 2018.

Najprej iskrene čestitke za prejem priznanja mladi manager 2018, ki ga podeljuje Združenje Manager. Kaj to priznanje pomeni za vas osebno, vaše podjetje in ekipo, ki vam stoji ob strani?

To nagrado dojemam predvsem kot priznanje za celotno ekipo, saj med drugim naslavlja tudi to, da je ekipa skupaj že 20 let oziroma odkar smo začeli kot majhna ekipa študentov do danes, ko nas je skupaj 200. To je za nas priznanje, da delamo v pravi smeri. Zavedamo se, da nismo skupaj samo zato, da pridemo do naslednje plače oziroma dobička, ki smo si ga zadali, ampak zato, ker radi delamo, kar delamo, in ker to radi delamo skupaj.

Igor Verstovšek: Energijo za delo in posel mi dajejo tudi zanimivi projekti. Novinar: Luka Mlakar/Video: Planet.


Katere so tiste vrednote, ki po vaši oceni odlikujejo uspešnega menedžerja?

Te vrednote v resnici bistveno ne odstopajo od tega, kakršne bi morale biti vrednote vseh ljudi, se pa mogoče bolj izrazito vidijo v pozitivnem in negativnem smislu. V našem podjetju smo te vrednote tudi zapisali. Sklenili smo, da je treba pogumno razmišljati, trdo delati ter se hkrati zabavati in uživati v življenju.

Pri tem je ključnega pomena tudi igrivost. Smo visokotehnološko podjetje z visoko dodano vrednostjo, v okviru katerega resne projekte izvajajo razigrane ekipe ljudi, ki so se včasih igrali z lego kockami. Razigranost poskušamo ohraniti, saj iz nje izhajata večja kreativnost in učinkovitost. Kadar so časi za podjetje nekoliko slabši, nam tudi to pomaga, da znamo stopiti skupaj.

"Drug do drugega smo zahtevni zato, ker smo povezani in ker želimo projekte izpeljati dobro," pojasnjuje solastnik in prokurist Cosylaba Igor Verstovšek. | Foto: Ana Kovač "Drug do drugega smo zahtevni zato, ker smo povezani in ker želimo projekte izpeljati dobro," pojasnjuje solastnik in prokurist Cosylaba Igor Verstovšek. Foto: Ana Kovač

Kako zahtevni ste do svojih sodelavcev in kako zahtevni so vaši sodelavci do vas?

Na začetku smo zelo zahtevni. Ko v podjetje pride nov sodelavec, si vzamemo veliko časa, da ga spoznamo. Pri tem ne gledamo samo na tehnične kriterije v smislu, kako dober je posamezen kandidat, ampak se trudimo, da sodelavec z ekipo dela vsaj nekaj tednov. Nato se s sodelavci posvetujemo, ali bi kandidat lahko sodeloval pri novem projektu. Če je odgovor na to vprašanje pritrdilen, potem smo skupaj v dobrem in slabem. Drug do drugega smo zahtevni zato, ker smo povezani in ker želimo projekte izpeljati dobro.

Cosylab je vodilni svetovni ponudnik na področju dobave strojnih in programskih rešitev za krmiljenje jedrskih pospeševalnikov in drugih velikih fizikalnih eksperimentov. Kako pomembno je, da podjetje v zadnjih treh letih poleg storitev razvija in ponuja tudi lastne produkte? 

Če si samo storitveno podjetje, ti naraščanje in upadanje naročil lahko povzroča težave. Na drugi strani smo imeli možnost spoznati trg, zato zdaj točno vemo, kaj potrebuje. To nam je uspelo vključiti v produkt, ki je osnova, na kateri gradimo nadaljnjo rast, predvsem na trgu medicinskih pospeševalnikov za razvoj protonske terapije. Dobra stvar teh produktov je, da je to produkt programske opreme, ki je ključen za celotno napravo in tudi celotno protonsko terapijo. S tem ne le, da tekmujemo na trgu, ampak ga lahko tudi soustvarjamo.

Fotogalerija
1 / 7

Kako to, da ste se v podjetju odločili, da se usmerite tudi na področje medicinske fizike?

Ta trg smo iskali zato, ker je v bistvu nekakšen naravni podaljšek našega trga. Podjetij, ki zna delati s pospeševalniki, ni veliko. Tukaj smo bili avtomatično v precejšnji prednosti, z referencami pri znanstvenoraziskovalnih projektih pa smo lahko vstopili tudi na medicinski trg. Nato je bil naš glavni korak razvoj produktov na način, da so medicinsko ustrezni. Pogoj za to je projektno vodenje.

V skladu z medicinskimi standardi smo morali razviti novo kompetenco, in to je pravzaprav glavna stvar, ki smo jo potrebovali za vstop na medicinski trg. Zdaj, ko smo tu že prisotni, se v prihodnosti ne želimo razširiti zgolj na področju pospeševalnikov, ampak tudi na širšem trgu medicine. Tukaj imamo prav tako kar nekaj idej.

Mladi manager 2018: Razigranost spodbuja kreativnost in učinkovitost. Novinar: Luka Mlakar/Video: Planet


Ali del teh idej predstavlja tudi projekt slovenskega protonskega centra. Ali glede tega projekta že obstajajo kakšni bolj konkretni načrti?

Ta projekt bi lahko bil kamenček v mozaiku. Že to, da se o njem veliko govori, pomeni, da zanj obstaja veliko interesa tako med slovenskimi raziskovalci in na onkološkem inštitutu kot tudi v okolici. Zavedati se moramo, da takšen center ne bi pokrival samo Slovenije, ampak tudi okoliške države. To bi bila lahko za našo državo izjemna priložnost, saj bi z uvažanjem bolnikov od drugod lahko razširili paleto naših zdravstvenih storitev. V povezavi s tem projektom za zdaj obstaja veliko dobre volje, kaj bo na koncu iz tega, pa bomo še videli.

V podjetju delate tudi z mladimi perspektivnimi talenti. Kakšen pristop zasledujete kot mentor in kako uspešni ste pri delu z mladimi?

V Cosylabu smo začeli kot študenti, zato vemo, da lahko tudi študentom zaupamo težje naloge in večjo odgovornost. To je nekaj, kar lahko mlade, ki želijo ostati pri nas, pozitivno preseneti. S tem jih dodatno motiviramo, jim izkažemo zaupanje in jim ponudimo podporo, kakršno smo nekoč tudi sami potrebovali. Tistim, pri katerih prepoznamo zares velik potencial, se še dodatno posvečamo.

"Takšne stvari se enostavno ne bi smele dogajati na nobenem organizacijskem nivoju v nobenem podjetju," obtožbe o domnevnem šikaniranju in mobingu na ministrstvu za kulturo komentira mladi manager leta 2018. | Foto: Ana Kovač "Takšne stvari se enostavno ne bi smele dogajati na nobenem organizacijskem nivoju v nobenem podjetju," obtožbe o domnevnem šikaniranju in mobingu na ministrstvu za kulturo komentira mladi manager leta 2018. Foto: Ana Kovač

Novinarji smo nedavno poročali o razmerah na enem od ministrstev. V javnosti so se pojavile zgodbe o domnevnem šikaniranju in mobingu podrejenih. Kako kot dobitnik priznanja mladi manager 2018 gledate na to zadevo iz vidika vodenja?

Takšne stvari se enostavno ne bi smele dogajati na nobenem organizacijskem nivoju v nobenem podjetju. Kjer se te stvari kljub temu dogajajo ali je mogoče sistemska kultura takšna, da prihaja do tega, je treba to rešiti. Če so razmere za delo takšne, potem ljudem, ki so bodisi neposredno bodisi posredno vpleteni, ni v veselje hoditi v službo.

V takšnih primerih morajo imeti ljudje občutek, da jih bo kdo slišal. V podjetju bi moral obstajati oziroma obstaja človek, ki je neodvisen od vodstvene strukture in h kateremu se zaposleni lahko obrnejo v primeru mobinga. Tudi pri nas imamo takšnega človeka. Če se kdaj zgodi kaj takšnega, gremo takoj v pogovor z vpletenimi. Ne vidim druge možnosti, kot da se zadeva čim prej razjasni.

Fotogalerija
1 / 12
Na sredinem januarskem srečanju Združenja Manager so poleg nagrade za mladega menedžerja podelili tudi nagrado za življenjsko delo. Priznanje za življenjsko delo na področju managementa za leto 2018 je prejel ustanovitelj, direktor in večinski lastnik družbe KLS Ljubno Bogomir Strašek.

Priznanji Artemida, s katerim v Združenju Manager spodbujajo ženske, da se odločijo za sprejem menedžerskih izzivov v gospodarstvu ter da zavzamejo prvo in najodgovornejše mesto v organizaciji, sta prejeli generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc in direktorica podjetja Agitavit Solutions Anka Brus.

Vaši sodelavci vas opisujejo kot človeka, ki ima izjemno sposobnost razumevanja in reševanja kompleksnih problemov. Se prepoznate v navedenem opisu? Katere svoje prednosti oziroma dobre lastnosti bi sami izpostavili?

Ta opis me je presenetil, je pa res, da nas je v naši ekipi precej, ki izhajamo s področja fizike. Že način razmišljanja o tem, kako deluje narava, te prisili v to, da poskušaš stvari razumeti v smislu, kako so sestavljene in kako delujejo. Če razmišljaš na takšen način, potem se lahko analitično lotiš reševanja kateregakoli problema. To je nam fizikom skupno. Kar pa se tiče mojih osebnostnih lastnosti, bi izpostavil veselje do tega, da delam v dobri ekipi. To je nalezljivo v vse smeri, zato nas tudi več ostane skupaj dlje časa. S tem je že izpolnjen eden od pogojev za uspeh.

Predvidevam, da imate zaradi svojih obveznosti zelo natrpan urnik. Vendarle pa me zanima, kako v prostem času poskrbite, da se znebite stresa in da se vsaj za nekaj trenutkov odmaknete od posla in naravoslovja?

Zelo dobro zdravilo za to je družina. Imam dva otroka, stara sta dvanajst in devet let. Ko smo skupaj, me to kar nekako potegne v njun svet in da novo energijo. Res se mi ni težko odklopiti, ko sem skupaj z njima. Stres se sicer kljub temu kdaj zgodi, vendar je to stvar dolgoročnega dela na sebi. To je nekaj, kar prinesemo s seboj iz otroštva ne glede na službo in ne glede na položaj v življenju. Nekateri stres doživljamo bolj, drugi manj. Tisti, ki ga bolj, se moramo s tem aktivno ukvarjati.

Ne spreglejte