Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
20.25

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,76

10

Združenje Manager

Natisni članek

Sreda, 30. 1. 2019, 20.25

5 let, 5 mesecev

Združenje Manager: Čas je za zvišanje neto plač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,76

10

Združenje Manager menedžer | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Člani Združenja Manager so se danes zbrali na tradicionalnem januarskem srečanju, s katerim simbolično obeležijo začetek novega poslovnega leta.

Minulo leto je bilo za gospodarstvo po njihovih besedah ponovno odlično, zato je po mnenju predsednika združenja Aleksandra Zalaznika zdaj pravi čas za dolgoročne ukrepe za zvišanje neto plač.

Zalaznik je minulo leto označil kot ponovno odlično za gospodarstvo. Delež izvoza v slovenskem BDP je dosegel 86 odstotkov, posebno spodbuden pa je podatek, da nova in hitro rastoča podjetja ustvarijo 75 odstotkov delovnih mest, kar je nad povprečjem EU, je poudaril.

Se pa v zadnjih mesecih kažejo znaki umirjanja gospodarske aktivnosti glavnih trgovinskih partnerjev Slovenije, je opozoril Zalaznik. Neznanko še vedno predstavlja tudi brexit. Sloveniji izziv ostajata tudi konkurečnost in produktivnost, obenem ne gre zanemariti demografskih izzivov.

"Vsi želimo konkurenčno poslovno okolje"

Pomemben naslednji korak bo po Zalaznikovih besedah zvišanje neto plač, s čimer bi zaustavili beg možganov in omogočili nadaljnji razvoj gospodarstva. Predlagajo petletni dogovor o postopni rasti bruto plač in postopnem zmanjševanju obdavčitve. "Pri tem je ključnega pomena družbeni dogovor - da si vsi želimo konkurenčno poslovno okolje," je poudaril in izrazil prepričanje, da Slovenija zmore narediti ta preskok. "Trenutek je pravi, izkoristimo ga," je še pozval.

Združenje si bo po besedah izvršne direktorice Saše Mrak tako tudi letos prizadevalo za povezovanje in združevanje, razvoj sodobnega voditeljstva ter družbeni napredek in blaginjo.

Združenje Manager menedžer | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Šarec: Ena od zavez vlade je prevetritev regulativnega okolja

Zbrane je prek video poslanice nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, ki je predstavil prizadevanja slovenskega političnega vrha na področju gospodarstva v letošnjem letu. Napovedal je pripravo predloga davčnega prestrukturiranja, a poudaril, da bo treba v ta namen zagotoviti ustrezne dodatne finančne vire. Poudaril je še, da je ena od zavez vlade prevetritev regulativnega okolja.

Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je izpostavil predlog strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, ki deluje pod okriljem ministrstva, da vlada in gospodarstvo pripravita skupni dolgoročni načrt za rast plač. "Višje plače in višja dodana vrednost morata biti cilj vseh nas, sta pa tudi odgovornost vseh nas," je poudaril.

Dogodka se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je združenju vročil zahvalo za njegov prispevek k temu, da je Slovenija v letih po osamosvojitvi postala boljša družba.

Priznanje za življenjsko delo Bogomirju Strašku

Priznanje za življenjsko delo so v združenju letos podelili ustanovitelju, direktorju in večinskemu lastniku KLS Ljubno Bogomirju Strašku. Mladi manager 2018 je postal prokurist in solastnik podjetja Cosylab Igor Verstovšek. Za naziv sta se potegovala še direktor podjetja Smart Com Filip Remškar in direktor GKN Driveline Slovenija Peter Smole.

Podelili so tudi priznanje artemida, ki ga prejmejo posameznice, ki so prebile t. i. stekleni strop in prevzele najvišje vodstvene funkcije v podjetjih oz. organizacijah. Letošnji prejemnici sta direktorica družinskega podjetja Agitavit Solutions Anka Brus in generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc.

Združenje Manager menedžer | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ne spreglejte