Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2011,
7.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stavka Luka Koper

Petek, 29. 7. 2011, 7.26

7 let, 2 meseca

Zaradi stavke žerjavistov že za 150.000 evrov izpada prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti v Luki Koper so v skladu z napovedmi ob 6. uri začeli stavkati.

Uprava družbe ocenjuje, da je v prvih treh urah stavke prišlo do neposrednega izpada prihodkov v višini 150.000 evrov. Iskali bodo odgovornega za nastalo škodo Predsednik uprave Luke Gregor Veselko napoveduje sprožitev postopkov za ugotavljanje odgovornosti za nastalo škodo. V vodstvu Luke namreč menijo, da so stavkovne zahteve nezakonite ter da niso bili izkazani razlogi za stavko. Tako je na sedežu družbe v Kopru še napovedal, da stavkajočim ne bodo izplačali 70 odstotkov plače za prve tri dni stavke. "Ne moremo ostati talci ene skupine zaposlenih," je poudaril Veselko. "Zahteve smo že uresničili oz. jih uresničujemo" Ob tem je Veselko ponovil stališče Luke, da so od preklica za februar napovedane stavke žerjavistov njihove zahteve večinoma že uresničili oz. jih uresničujejo. Prav tako je znova poudaril, da je bilo podaljšanje dela žerjavistov s štirih na pet ur in pol potrebno zaradi povečanega obsega dela, da pa gre za začasen ukrep, za katerega dobijo delavci mesečno okoli 250 evrov višje plače. Nenazadnje pa po njegovih navedbah takšen sistem dela poznajo v večini pristanišč po svetu.

Prav tako so po njegovih besedah zagotovili zaposlitev skupno 13 novih žerjavistov, ki bodo postali operativni v avgustu oziroma v septembru.

Stavkajoči želijo več varnosti pri delu za zaposlene Kot izhaja iz dokumentacije, ki so jo medijem posredovali iz Luke, stavkovne zahteve med drugim zajemajo: zagotovitev varnosti in zdravja zaposlenih pri delu, takojšnjo izločitev traktorskih prikolic, ki niso opremljene z ustreznim zavornim sistemom, plačilo dodatka žerjavistu in vozniku zaradi izpostavljenosti težjim delovnim pogojem ter izplačilo eskalacije plač od 1. februarja dalje.

Plača upravljavca dvigal znaša 2500 evrov bruto? Kot je sicer navedel član uprave Luke Marko Rems, je v letu 2010 povprečna plača upravljavca dvigal znašala 2500 evrov bruto. Poleg tega bodo v avgustu vsi zaposleni v Luki dobili poračun eskalacije za nazaj, s septembrom pa bodo plače dodatno eskalirale.

Namestnik predsednika uprave Tomaž Martin Jamnik pa je opozoril na škodo, ki jo stavka predstavlja za ugled Luke in ki se lahko odrazi tudi v nadaljnjem zaupanju poslovnih partnerjev. V polstoletnem obstoju družbe so namreč v Luki imeli le eno, "pivsko" stavko, je dodal.

Stavki so se pridružili vsi člani sindikata Stavki so se po besedah sindikalista Mladena Jovičiča pridružili vsi člani sindikata in poteka nemoteno. Po grobi oceni uprave se je stavki pridružilo okoli 100 ljudi v dopoldanski izmeni. Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti sicer v celoti šteje okoli 380 članov.

Hitro pokvarljivo blago bodo vseeno pretovorili Kljub stavki bodo žerjavisti v skladu s kolektivno pogodbo v popoldanski izmeni zagotovili pretovor hitro pokvarljivega blaga in nevarnih tovorov.

Jovičič je vodstvu družbe očital več kršitev delovno-pravne zakonodaje. Glede dosedanjih pogajanj pa je ocenil, da je uprava uprizorila farso, saj ni postavila nobenih rokov za izpolnitev zahtev in tako ničesar konkretno dorekla.

Jovičič o plači. Gre za 100-odstotno zlagan znesek Jovičič je sicer zavrnil navedbe uprave glede višine njihovih plač. "Gre za 100-odstotno zlagan znesek," saj za redno delo dobivajo okoli 1200 evrov bruto, pri čemer je to plačo mogoče nekoliko izboljšati z nadurnim delom. Sicer pa so v omenjeni znesek všteti tudi vsi dodatki, je pojasnil Jovičič.

V Sindikatu pristaniških delavcev Slovenije, ki predstavlja okoli 250 delavcev, pa stavke žerjavistov ne podpirajo. Kot je povedal njegov predstavnik Gregor Mislej, je večina stavkovnih zahtev žerjavistov nerazumljivih, po njegovem pa gre v resnici za privilegiranje določenih skupin delavcev.

Ne spreglejte