Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
16.47

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Mlekarna Celeia zadruge prodaja delnice

Sreda, 21. 2. 2018, 16.47

6 let, 1 mesec

Zadruge v odkup preostale dobre četrtine Mlekarne Celeia

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Mlekarne Celeia | Foto Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Zadruge, ki imajo že zdaj v lasti skupno dobrih 73 odstotkov Mlekarne Celeia, so se s Skupino KD Group dogovorile o odkupu 25,99-odstotnega lastniškega deleža, ki ga ima v mlekarni družba KD Kapital. Kot so za STA pojasnili v Skupini KD Group, je prodajni postopek v zadnji fazi, prodajne cene in vrednosti posla pa ne morejo komentirati.

V Skupini KD Group so navedli še, da so se za prodajo deleža v Mlekarni Celeia odločili zaradi "nezmožnosti uveljavljanja pripadajočih korporativnih pravic in finančnega prestrukturiranja Skupine KD v skladu s pogodbo o refinanciranju".

Med zadrugami solastnicami Mlekarne Celeia je bila do zdaj največja posamična lastnica mlekarne Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga, ki ima sedež v Slovenj Gradcu. Ta ima trenutno 12,8-odstotni lastniški delež v mlekarni, po novem pa bo ta zadruga lastnica 17,6 odstotka Mlekarne Celeia, je za STA povedala direktorica Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge Danica Ramšak, ki vrednosti posla prav tako še ne želi komentirati. Povedala je le, da čakajo še na odločitev agencije za varstvo konkurence.

Za nakup se je skupno odločilo 16 zadrug

Za nakup dobre četrtine preostalega deleža Mlekarne Celeia se je po njenih besedah skupno odločilo 16 zadrug, ki bodo poleg deleža Skupine KD Group oz. deleža družbe KD Kapital odkupile tudi 0,04-odstotni delež, ki ga ima v Mlekarni Celeia ljubljanska družba Alta medija. Preostali 0,36-odstotni delež Mlekarne Celeia ostaja v lasti delavcev.

Poleg Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge pri nakupu deleža v Mlekarni Celeia sodelujejo še kmetijske zadruge iz Šmarij, Šaleške doline, Šentjurja, Laškega, Slovenskih Konjic, Braslovč, Gotovelj, Petrovč, Polzele, Šempetra, Vranskega, Sevnice, Celja, Kmetijska zadruga Savinjska dolina in Mlekarska zadruga Arja vas. Novomeška Kmetijska zadruga Krka, ki že ima majhen delež mlekarne, pri tem nakupu ne sodeluje.

Mleko | Foto: STA , Foto: STA ,

Od Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge kupili 27 milijonov litrov mleka

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga je največja dobaviteljica mleka celjski mlekarni. Lani je zadruga s Koroške od 329 kmetov oz. dobaviteljev odkupila 30,02 milijona litrov mleka, od tega je 90 odstotkov prodala Mlekarni Celeia, preostalo desetino pa Ljubljanskim mlekarnam.

Mlekarna Celeia je lani zabeležila rekordni odkup mleka, saj je ta prvič v njeni zgodovini presegel sto milijonov litrov mleka. Od skupno 1.084 proizvajalcev oz. 17 kmetijskih zadrug je namreč mlekarna lani odkupila 100,97 milijona litrov mleka, je STA danes pojasnil direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob. Največ je odkupila, kot omenjeno, od Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge, in sicer prek 27 milijonov litrov mleka.

Ne spreglejte