SiolNET. Posel danes Novice
2,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za kaj gre v Luki Koper?

2,38

termometer

Protest Luka Koper
Foto: Ana Kovač

Preberite, kaj morate vedeti pred najbolj vročo skupščino, ki se bo ob 13. uri začela na sedežu Luke Koper.

- Vlada kot večinski lastnik Luke Koper želi pred potekom mandata zamenjati tri od petih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu, vključno s predsednico Alenko Žnidaršič Kranjc. Za ta manever na današnji skupščini potrebuje tričetrtinsko večino.

- Ker imajo Republika Slovenija, Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (KAD) skupaj v lasti 67 odstotkov delnic z glasovalno pravico, bodo jeziček na tehtnici mali delničarji. 

- Ti so razdeljeni na dva tabora. Medtem ko Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ki ga vodi Kristjan Verbič, menjavam nasprotuje, Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) pod vodstvom Rajka Stankoviča meni nasprotno. V Društvu MDS jim sicer priznavajo nadpovprečne rezultate, a hkrati opozarjajo na prav tako rekordne stroške dela na zaposlenega.

- Upravljavec državnega premoženja SDH, ki ga vodi Marko Jazbec, je predlog predčasne menjave nadzornikov utemeljili s tem, da prihodnje poslovanje Luke, skladno s strateškim poslovnim načrtom, zahteva sestavo nadzornega sveta, ki bo prilagojena novim razmeram in ambiciozno zastavljenim ciljem.

- Uprava Luke Koper, sindikati in širša javnost predlogu države nasprotuje, saj so prepričani, da delajo dobro in da so njihovi poslovni načrti dovolj ambiciozni. V preteklem letu je Luka dosegla rekordni pretovor in skoraj 16 milijonov evrov bilančnega dobička, kar jo uvršča med najuspešnejša podjetja v državni lasti in v panogi.

- Nasprotovanju zaposlenih, uprave in javnosti so sledili zaostrovanje ter medsebojni očitki med vodstvi SDH in Luke Koper. V Kopru se bojijo načrtov o prodaji ali razkosanju družbe s postavitvijo pristaniške uprave ali morebitne združitve s Slovenskimi železnicami v logistični holding. V njem bi imele glavno besedo Slovenske železnice.

- Na račun uprave, ki jo vodi Dragan Matić, iz Ljubljane prihajajo očitki o nepravilnostih in netransparetnosti.

- Premier Miro Cerar je sicer zavrnil namigovanja o prodaji Luke Koper, saj jo je vlada opredelila kot strateško naložbo, ki ostaja v državni lasti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin